Ladda upp med nya Avspark

Publicerad 19 april 2012

Nya Avspark är här och som uppladdning till måndagens match mot Syrianska FC kan man bland annat läsa en intervju med mittfältaren Jimmy Durmaz som älskar Syrianska FC men vill slå dem med Malmö FF.

Klicka här för att läsa nya Avspark

Jimmy kör raka spåret mot målet
Jimmy Durmaz har hittat vårformen direkt med ett rakare och effektivare spel. Men dribblingskonsten och de tekniska delikatesserna har han alltid med sig – det vet alla som såg hans drömmål mot Kalmar.

Det är ännu en solig men blåsig eftermiddag denna kylslagna vår. På väg genom stan behövs både halsduk och vantar och det är inte tal om att knäppa upp rocken, men i lä på Lilla torg är det nästan sommarvarmt. Uteserveringarna bubblar av liv denna söndag, och det är här Jimmy Durmaz möter upp, i tunn öppen jacka, solglasögon och ett stort leende. Inte undra på det. Han är stadens just nu hetaste fotbollsspelare.
I förrgår kväll visade han vägen till MFFs första seger för säsongen med en lysande insats. Han var ett ständigt hot på sin vänsterkant med ruscher, kombinationsspel, vassa inlägg och dribblingar man mot man.  Han rullade upp anfallet som gav 1-0 och gjorde själv 2-0 på ett för stora delar av Kalmar FFs defensiv förnedrande sätt.
– Jag kände redan efter femton sekunder att ”det här blir min match”, när jag tog en femtiometerslöpning, vann boll och fick till ett avslut. Sen bara fortsatte det, och jag njöt verkligen på plan, från första minut till sista, säger Jimmy Durmaz.
– Är det okej om vi tittar lite på matchen samtidigt som vi snackar?

Älskar Syrianska
Restaurangen vi slagit oss ner på visar allsvensk fotboll och vår pratstund börjar ungefär samtidigt som Syrianska-AIK. Att ha sympatier för ett annat lag än det man spelar i är en känslig sak, särskilt om laget ifråga spelar i samma serie. Men man kan ju inte förneka den man är, och Jimmy Durmaz är nu en gång syrian.
– Jag ska inte ljuga: jag älskar att se deras matcher. Det är mitt folks lag. Jag älskar dem – så länge de inte möter mig. Även om det alltid är speciellt att möta laget som ligger mig varmt om hjärtat, så är det inget snack: på plan vill jag bara vinna matchen för mitt lag, och det är Malmö FF.

När MFF möter Syrianska är det inte bara sitt eget folk Jimmy Durmaz möter, utan också sin egen familj. Chansen är nämligen stor att Syrianskas nummer tio spelar, tillika Jimmys morbror: Sharbel Touma.
– Det blir i så fall femte gången jag möter honom, så jag har vant mig lite vid det. Första gången var i Djurgården 2010. Han är en farlig spelare offensivt som gillar att göra grejor i fart och har en internationell spelstil.
Syrianska klarade sig kvar genom kval ifjol och gör nu sin andra allsvenska säsong. Matchen mot AIK slutar med 0-1-förlust. Jimmy är icke desto mindre hoppfull.
– De har en bättre startelva ifjol, men samtidigt har de redan haft mycket skador. Blir truppen frisk och intakt klarar de sig absolut kvar.

Kollade sina matcher
23 år gammal är Jimmy Durmaz redan inne på sin femte säsong i MFF. Dribblingskonsten och den fantastiska tekniken har alltid varit hans signum, och det var med dem han flög rakt in i Malmöpublikens hjärtan under en rad bejublade inhopp hösten 2008. 2010 lade han på sig några kilo muskler, började ta för sig i närkamperna och blev en man för guldlagets startelva. 2011 var han en nyckelspelare – men samtidigt stämde inte spelet lika bra, för varken honom eller laget. De fina dribblingarna kom inte sällan för långt från mål eller med för lite fart.
– Jag tycker ändå det gick ganska bra för mig ifjol, men jag hade tänkt mig en säsong där jag gjorde fler mål och assist. Så jag satte mig ner och kollade på nästan alla mina matcher i Allsvenskan för att hitta svar på varför det inte blev så.

Vad såg du?
– Att jag löpte för mycket i sidled. Att jag inte fyllde på i boxen när bollen var på andra sidan. Att jag för ofta sökte den där underbara passningen i djupled istället för att spela enkelt. Att jag överarbetade när jag utmanade man mot man i vissa lägen. Såna grejor.
Att se Jimmy Durmaz 2012 är däremot att se en spelare som tagit ett bestämt steg i sin utveckling. Tillsammans med assisterande tränaren Jörgen Pettersson har han slipat på en rad detaljer och hittat ett rakare och snabbare spel
– Jag har fått ett helt annat tänk. Snabbt mot motståndarens mål, så fort som möjligt, det är det som ger oss fördelen. Får jag bollen nu går jag längs kanten eller passar in och löper vidare istället för att gå i sidled. Det gör stor skillnad. Nu gör jag det enkelt, säger Jimmy Durmaz.

Fler inlägg
– Det är klart, jag är en spelare som vill ha bollen och dribbla hela tiden, men det handlar om mognad. Det är likadant för de största spelarna, ta Messi: i början var det bara dribbla och göra mål som gällde för honom. Men nu släpper han bollen på ett och två tillslag mycket oftare och gör fler mål än nånsin.
En konsekvens av det rakare spelet är att Jimmy Durmaz slår många fler inlägg än tidigare. Inte minst mot Gefle syntes det vilket viktigt vapen de är: de inlägg som inte skar in i straffområdet framför mål blockades till hörna – och möjlighet flytta upp laget.

Har du tränat mycket på inläggen?
– Ska jag vara helt ärlig, inte alls. Vi har bara sagt att vi ska slå in bollen oftare och jag litar på min vänsterfot. Skillnaden är ju att vi har Mathias Ranégie i boxen nu och han är en riktigt duktig huvudspelare.  Med Agon Mehmeti och Daniel Larsson sökte vi oftare instick bakom motståndarnas backlinje istället, säger Jimmy Durmaz.
För mitt eget spel är det också bra. Nu vet motståndaren inte riktigt – ”ska han dribbla eller slå inlägg?”. Jag kan välja. Kommer backen saktare kan jag slå jag in bollen, kommer han snabbare kan det… hända lite roligare grejor!


Text: Tobias Christoffersson