Ladda upp med nya Avspark

Publicerad 08 maj 2012

På torsdag är det dags för årets Skånederby på Swedbank Stadion. Som vanligt kan du läsa en digital variant av vårt matchprogram på nätet.

Nedan kan du läsa en av artiklarna i nya Avspark. För att läsa Avspark klickar du här.

Så laddar Johan inför derbyt
Hur man än vänder och vrider på det – 3 poäng är alltid 3 poäng. Fotboll går ut på att vinna och ta just dessa 3 poäng. Så alla matcher är naturligtvis lika viktiga. Men så dyker det emellanåt upp möten som får upp pulsen några hack ytterligare, som skapar ett sug, som får supportrar att fylla arenor, möten där prestige och rivalitet är starka ingredienser.
Ett sådant möte, en sådan match ligger framför oss. Skånederby. Malmö FF mot Helsingborgs IF.

Johan Dahlin ser, likt alla andra, fram emot derbyt. Han förklarar att för varje år blir det allt viktigare för honom personligen att vinna matcherna mot HIF. Ända sen han kom till MFF 2009 är han förstås väl medveten om rivaliteten klubbarna emellan, men ju längre han har varit i Malmö desto mer känner han för föreningen. Och då blir detta en allt väsentligare match att vinna.

Fokusera!
– Som du vet så är alla matcher lika viktiga, men stämningsmässigt inne på Stadion och med allt prat runt omkring den här matchen, gör att denna naturligtvis blir ännu roligare att spela än en vanlig seriematch.
Fast som vanligt är det viktigt att fokusera på vad som ligger framför oss, och inte förstora upp det hela för mycket.

Några extra förberedelser görs inte bara för att det är ett derby.
– Det är ingen extra uppladdning bara för att det är HIF som vi ska möta. Rent förberedelsemässigt är detta en match i mängden. Då är det mer att fler människor vill prata fotboll med en nu, man märker av hur stort intresset verkligen är.

Det är några minuter kvar, du står i spelargången, Hymnen spelas och det är fullt på läktarna – kan du beskriva känslorna just där och då?
– Det är magiskt! Man står där med gåshud och vill bara ut och spela. Jag är väldigt tacksam att jag får vara med och uppleva detta.
– Det är alltid lika speciellt när man går ut till Hymnen. Men sen ”Ingen himmel är så blå som min” började sjungas och spelas så står man där inför andra halvleken med gåshud igen. Fattar du hur fantastiskt det är?

Jag tror det. I ena halvleken har du MFF:s klack bakom ryggen och i den andra har du HIF:s. Som målvakt har du de yttersta känslorna på skalan tätt inpå dig under 90 minuter.
(Skratt)
– Ja, det får man säga. Och jag tycker bara att det är roligt. Från våra fans har jag ett otroligt stöd, och från deras kommer mycket psykningar och glåpord. Men jag förstår dem, det hör till att de ska försöka få mig ur balans. De vill ju se sitt lag vinna. Jag vill ändå poängtera att jag aldrig har känt mig hotad eller blivit dåligt bemött under en fotbollsmatch.

Ni är lite speciella ni målvakter. De flesta människor hade nog tyckt det varit fruktansvärt, men du tycker det är roligt.
– Jo, vi är nog lite konstiga. För jag blir bara extra taggad, framför allt om man har det lugnt under matchen. Hör man då hur fansen försöker få en ur balans så peppar det bara mig. Det är en rätt skön känsla faktiskt. Lite handlar det också om att försöka se saker positivt i stället för negativt, inte sant?

Vänner utanför plan
Johan Dahlin och Helsingborgs målvakt Pär Hansson känner varandra väl, och har gjort så sen ett bra tag. Därför blir det förstås extra speciellt när deras lag möts. De brukar klappa om varandra inför matchen.
Utanför planen är de vänner, men under 90 minuter är de rivaler. Det gäller att skilja på sak och person.

Är det så att ni målvakter överlag har en slags klubb där ni pratar mer med varandra än med andra?
– Nej, inte alls. Pär och jag är kompisar, så det är klart att vi växlar några ord. Andra målvakter som jag inte känner är precis som vilka andra motståndarspelare som helst.

Har du lättare att se till exempel Pärs svagheter än en utespelare, något du sen kan förmedla?
– Bra fråga. Fast, och det här låter säkert som en klyscha, jag försöker att inte fokusera på motståndarna utan på vårt eget spel. Jag har stor tro på mina medspelare, och gör vi det vi kan så vet jag att vi är väldigt duktiga och svårslagna. HIF ska inte få det lätt. Jag tror också att det kommer att bli ett j-vla ös på våra supportrar, och det kommer att göra oss ännu svårare att ta poäng av.


TEXT: Magnus Johansson