Ladda ner nya Avspark

Publicerad 22 mars 2012

Malmö FF presenterar många nyheter inför säsongen 2012 – allt med sikte på att ge besökarna en ännu bättre upplevelse på Swedbank Stadion. En nyhet är att vi ändrar vårt matchmagasin ”Avspark” till ett mer användarvänligt format och det trycks på papper av bättre kvalité. Innehållet är fortsatt av högsta klass med massor av läsvärda reportage. Inför genrepet kommer vi att dela ut 10 000 exemplar av ett ”inför-säsongen-exemplar” av magasinet runt om i Malmö. Redan nu kan man dock ladda ner Avspark här på hemsidan. Sprid gärna budskapet. 

Klicka här för att ladda ner hela Avspark (8MB pdf)

Nedan publiceras ett av reportagen i nya Avspark. En intervju med sex landslagsmän signerad Tobias Christoffersson.

Sex MFF-are hade under januari det finaste uppdrag en svensk fotbollsspelare kan få. Förbundskaptenen Erik Hamrén nominerade Simon Thern, Jimmy Durmaz, Pontus Jansson, Johan Dahlin, Jiloan Hamad och Erik Friberg till landslaget. Nu laddar de om för Allsvenskan. Hur ser de på den nya säsongen?


Simon Thern
– Jag upplever en större frihet

Nu har du varit tre månader i MFF, kommit in i laget och fått spela en hel del. Hur känns det?
– Det känns väldigt bra. Jag trivs verkligen med sättet att se på fotboll som finns i MFF. Mycket kortpassningsspel och Rikard Norling är öppen för lite friare rörelser över plan och mer flexibilitet i positionerna. Jag upplever en större frihet i MFF, en större glädje för att spela fotboll.

Du har matchats till vänster på centrala mittfältet och har hittat fint samspel med spelarna på den kanten. Trivs du bättre till vänster?
– Jag har alltid spelat vänster inner. Inte för att det är så stor skillnad som central mittfältare egentligen, men en del dragningar och vändningar och andra detaljer känns bättre. Det verkligen kul att spela med Ricardinho, Jimmy Durmaz och Miiko Albornoz, härliga bollspelare allihop.

Ser du dig själv som mer renodlat offensiv mittfältare eller som tvåvägsspelare?
– I 4-4-2 måste man vara både och. Jag kanske inte är den som tacklar och närkampar mest och hårdast, men man kan vinna boll på andra sätt. Man kan springa, jobba, slita och vara den där jobbige typen som alltid kommer ifatt och aldrig ger sig.


Johan Dahlin
– Mer struktur på träningen

Har du haft en bra försäsong?
– Jättebra. Den bästa jag upplevt uppläggsmässigt. Lägret i Florida var verkligen bra, med fina planer och perfekta förutsättningar. Och stämningen i laget är fin.

Hur märker du som målvakt av det nya träningsupplägget med Daniel Andersson som försvarstränare och Jörgen Pettersson som anfallstränare?
– Träningarna är mer strukturerade nu, tycker jag. Jörgen kör fler övningar inriktade på avslut för anfallarna, och då får ju jag som målvakt också bra träning. Sedan har Daniel Andersson så oerhört mycket att förmedla med sin erfarenhet, och han är bra på att lyssna in och kommunicera.

Vad ser du fram emot säsongen 2012?
– Seriestarten, jag längtar! Man ska alltid ha pressen på sig när man spelar i MFF, så det är klart jag vill vinna SM-guld.


Jiloan Hamad
– Jag vill inte göra dåliga matcher

22 år gammal går du in i din femte säsong i MFF. Bara Daniel Andersson och Ulrich Vinzents har varit längre i laget.
– Ja, tiden har gått snabbt, samtidigt som det börjar kännas att jag varit i Malmö länge. Efter fyra år här verkligen älskar jag både klubben och stan. Men jag glömmer inte bort hur mycket jag fick kämpa de första åren. Nu njuter jag av att ha kommit så här långt.

Som lagveteran har du också fått dra på dig kaptensbilden i ett par matcher under våren.
– Ja, jag är vicekapten efter Daniel och Ulrich, och det är jag med stolthet. Ett av mina mål för i år är bli bättre på att sprida mer av min egen energi till laget när det behövs i matcherna. Och att höja min lägstanivå; inte göra dåliga matcher.

En av lagets viktigaste målsättningar för året är att åstadkomma ett effektivare anfallsspel än ifjol. Hur går det, ur yttermittfältarperspektiv?
– Bra tycker jag. Jörgen Pettersson har fler särskilda övningar med anfallarna och yttermittfältarna tillsammans. Vi har lärt oss kommunicera bättre och spela mer med skarvar och ett tillslag.


Jimmy Durmaz
– Lärt mig detaljer

Har du haft en bra försäsong?
– För mig personligen har den här försäsongen känts väldigt bra. Jag har gjort ett par mål och haft assist i nästan varje match – jag har gjort fler poäng än normalt den här försäsongen.

Hur kan det komma sig?
– En anledning är att Jörgen Pettersson hjälper mig att utveckla mitt spel. Han lär mig spela rakare; komma till fler avslut, hur jag ska löpa, när jag ska slå inläggen – många viktiga detaljer.

Förväntningar på säsongen?
– Jag vill ha ett SM-guld till med MFF! För mig personligen har jag satt upp målet 6-7 mål och 8 assist – minst.

Erik Friberg
– Vet hur jag ska passa Daniel och Mathias

Tvåvägsspelare och gärna framme på fasta situationer, stämmer det?
– Jo, det stämmer bra, jag springer så mycket jag kan åt båda hållen! Fast jag vill kanske vara med lite mer i offensiven än jag varit hittills under försäsongen. Jag slog många frisparkar och hörnor i både Häcken och Seattle och det fortsätter jag gärna med. Att bli bättre på fasta är ett viktigt mål för mig, och jag nöter gärna extra på det efter träningarna.

Under tiden i Häcken serverade du framspelningar åt både Daniel Larsson och Mathias Ranégie. Sitter samarbetet med dem i ryggmärgen?
– Ja, det får jag nog säga, jag vet hur jag ska lägga bollarna till dem. Jag spelade två år med dem var, först Daniel och när han gick till MFF kom Mathias, och vi är bra vänner utanför plan också. Men att spela med båda samtidigt är nytt – det gäller väl att jag ger dom varannan passning så ingen blir grinig!

Vad ser du fram emot säsongen 2012?
–  Först och främst att få gå in på plan på Swedbank Stadion och höra MFF-hymnen. Annars förstås att få spela så mycket som möjligt, att vi är med i toppen, att vi vinner guldet, och att vi går bra i cupen.


Pontus Jansson
– Daniel ger mig goda råd

Hur är det att ha Daniel Andersson som tränare nu?
– Det är fantastiskt. Jag lär mig att ha en mer ledande roll i backlinjen, och Daniel är där hela tiden och tittar och ger råd. Vi har slipat på många detaljer i positionsspel och hur man styr backlinjen.

Hur är det att gå in i säsongen som utmanare jämfört med som mästare?
– Så här i efterhand så kan man se att det kanske fanns lite mättnad efter guldet här och där ifjol. Men nu är vi oerhört hungriga, och vi har ett mycket spännande lag.

Som kapten i U21-landslaget har du redan en hel del blågul rutin. Hur kändes steget upp till debut i A-landslaget?
– Det är samma miljö i U21 och A och U21-tränaren var också med på lägret, så skillnaden rent praktiskt är inte så stor. Men det var förstås en fantastisk känsla att få göra A-landslagsdebut. Jag fick spela nästan en hel match, och vi höll nollan – det är viktigt.