”Kris är när något oförutsett inträffar, som man inte har beredskap för.”

Publicerad 14 juli 2009

Efter matchen mot BP satte sig hemsidan ned med VD Pelle Svensson för att höra hur tankarna och tongångarna går inför fortsättningen.

Först och främst, är det kris i MFF?

    – Nja, det kan man nog ändå inte säga. Självklart är poängskörden för dålig. Och tabellplaceringen lika illa. Men kris är ett starkt ord som betyder lite olika saker beroende på vem du frågar. Samtidigt är vi alla medvetna om läget.

Men om vi frågar dig, vad lägger du för innebörd i ordet?

    – Under mina år i SAS och Connex jobbade vi mycket med krisbegreppet. Det jag då menade med kris var när något oförutsett inträffar, som man inte har beredskap för. När utgången av en händelse är så oviss att det riskerar hota ens existens.

Men det kan ju vara kris även om ingen blivit skadad eller föreningen är hotad?

    – Absolut! Men ur ett krishanteringsperspektiv kan man alltid kan förutse de olika effekterna av en match, eftersom det finns bara tre tänkbara utgångar: vinst, oavgjort eller förlust. Och ser man på en säsong kan man överträffa målen, uppnå dem eller missa dem. Därför kan man trots allt förbereda sig rätt bra för de olika scenarierna.

Hur skulle du vilja beskriva situationen?

    –   Först och främst kan vi konstatera att vi har underpresterat resultatmässigt. Men ska man jobba långsiktigt får man inte bara stirra på resultaten. Efter förra säsongen satte vi oss ned och drog ett antal gemensamma slutsatser. T.ex. ville vi komma till rätta med skadeproblematiken och anställde bland annat en fystränare på heltid (John Philips, reds anm). Tillsammans med Richard Dahan som nu renodlat jobbar med rehab så kan vi se att det har gett effekt. Vi har relativt få skador och bortsett från Miljans knä, har det mest rört sig om mindre skador. Vi pratade också om vikten av mental träning och anställde Idrottspsykologen Sverker Bengtsson. Vi ville också ge oss mer resurser till scouting vilket resulterat att vi samarbetat med scouten Vito Stavljanin på projektbasis vid olika tillfällen. Vi har också avsatt mer pengar i budgeten för att kunna bevaka spelare vi är intresserade av.

Är du nöjd med effekten av det?

    – Det måste jag säga. I år har vi än så länge värvat Ricardinho, Daniel Larsson, Miljan Mutavdzic, Wilton Figueiredo och nu senast målvakten Johan Dahlin. De är alla spelare som kommer in och förstärker laget.

Men vem tar då ansvaret för att resultaten uteblir?

    – Ytterst är det jag. Det ingår i min roll som VD. Men frågar du tränarna och spelarna är de lika snabba att peka på sig själva. Jag upplever att alla står rakryggade i det här. Det skönaste är ju alltid om det finns en tydlig orsak att peka på, men så enkel är inte fotbollen. Vi måste därför isolera bit efter bit och se hur vi kan göra den bättre. Och det gör vi hela tiden, oavsett resultaten.

När tar du själv ordet kris i din mun?

    – Det är när vi riskerar att tappa initiativet och möjligheten att påverka vårt eget öde. Och där är vi inte. Vi har en match kvar innan säsongen vänder. Och även om det är obehagligt kort ned till kvalplatserna, så är det ju inte kört på långa vägar. Det är trots allt inte speciellt långt upp till en medaljplats heller, och det är en viktig morot. Jag tror det var Gunde Svan som sa att ”förlorare har en ursäkt, vinnare har en handlingsplan”. Efter förra årets säsong gjorde vi en handlingsplan, som också utmynnade i ett antal åtgärder. Sen gäller det att hela tiden förutse nya situationer och skapa beredskap för dem. Som ett exempel på det kan jag nämna värvningen av Johan Dahlin. Vi var inte överraskade över att Sandqvist ville prova lyckan någon annanstans. Därför hade vi en handlingsplan när det stod klart att det inte blev en förlängning. Det är alltid så vi måste jobba.

Så det finns en beredskap för alla eventualiteter?

    – Ja, det är självklart. Åtminstone för det vi klarar av att förutse. Annars hade jag inte gjort mitt jobb.

På dig verkar det som att läget är under kontroll?

    – Konstigt nog kan man faktiskt säga så. Läget är absolut inte bra, men det är under kontroll. Det viktigaste nu är att vi inte drabbas av panik och börjar ta irrationella beslut. Istället är det viktigare än någonsin att vi alla stöttar varandra och drar åt samma håll.