Konkurrensen växer hos fjorårets överraskning

Publicerad 19 april 2011

Förra säsongen överraskade Mjällby många med att komma på sjätte plats i sin allsvenska återkomst. Under vintern har truppen spetsats till ytterligare, så föreningens målsättning om minst en tiondeplats känns rimlig.
– Konkurrensen är ännu bättre i år, framför allt på mittfältet och i anfallet, säger lagets tränare Peter Swärdh.

Mjällby tog Fotbollssverige med storm förra året. Tobias Grahn, Moestafa El Kabir och Patrick Osiako spelade hem flera poäng och bjöd emellanåt på snabb och bra fotboll.

Lagets tränare, Peter Swärdh, tror att det överraskande resultat beror av framför allt tre anledningar.
–Vi hade allsvensk erfarenhet hos flera spelare, till exempel Mattias Asper, Tobias Grahn, Patrik ”Bagarn” Rosengren med flera, kombinerat med en stark individuell utveckling hos några spelare, bland annat Robin Cederberg; slutligen den mycket lyckade värvningen av Moestafa El Kabir kort innan säsongen 2010 började.

Stark centrallinje
Mjällby bygger laget kring en stark centrallinje med förre guld-MFF:aren Mattias Asper i mål, Patrik ”Bagarn” Rosengren som mittback samt spelmotorerna Patrick Osiako och Tobias Grahn på det centrala mittfältet.

Till årets säsong är offensiven förstärkt med Samuel Petrone (USA) och Pavel Zavadil (Örgryte).
– Juan Robledo lämnade oss. Honom ersatte vi med Joakim Lantz från Kalmar. Vi har en bra kontinuitet från förra året, samtidigt som vi fått in lite nytt blod. Truppen är bredare med en bättre konkurrens, säger Peter Swärdh.

Ambitionen är, olikt många andra mindre lag som satsar på starka försvar och snabba omställningar, att vara ett spelförande lag med stort bollinnehav mer likt större klubbar som Elfsborg, MFF, Djurgården och AIK under Rickard Norling, och ytterst i Barcelona.

Den spelförande ambitionen ses inte minst i statistiken från matchen mot AIK på Råsunda i andra omgången, där Mjällby hade ett bollinnehav på runt 60 procent. Men det blev inga mål, precis som i öppningsmatchen mot Helsingborg.
– Vi måste använda bollinnehavet på ett bättre och snabbare sätt, framför allt mer djupledsinriktat och se till att få till fler hotande passningar och farliga lägen, säger Swärdh.

Grahn regerar
På mitten är det Tobias Grahn som regerar i Mjällby. Grahn spelade som bekant i MFF 2003 och 2004 och gjorde totalt 21 matcher innan han gick till Århus i danska ligan.

I flertalet matcher förra året ägde Grahn mittfältet, tillsammans med Patrick Osiako.
– Tobias är viktig för oss. Han bidrar med erfarenhet, har flera starka sidor och spelar aggressivt.

I Mjällby är Peter Swärdhs tanke att bollen ofta ska spelas upp genom det centrala mittfältet, antingen direkt eller i snabba spelvändningar.
– I vår idé att vara ett spelförande lag är det jätteviktigt att använda mittfältet, och att det finns spelare med egenskaper att kan hantera ett sådant spel.

Tobias Grahns uppgift är i stora drag att både vara med i försvarsspelet, pressa och vinna tillbaka boll, vända upp, fördela passningar, starta upp och vara med i anfallen. 
I mångt och mycket en stil och speluppgift som liknar Wilton Figueiredos i MFF.
– Det stämmer, även om Tobias ligger längre ner på plan och Wilton är än mer anfallsinriktad.

Enligt Peter Swärdhs jämförelse av de båda mittfältarna är deras position och uppgift ganska lika. Han ser Wilton som mer offensiv och ligger högre upp i plan.
– Wilton har större genombrottskraft och kommer mer i djupled. Sen har han ett väldigt bra distansskott.

Tobias Grahn är mer delaktig i lagets speluppbyggnad och går längre ner i planen. Hans styrkor är att vara spelbar, att slå ut sin motståndare och att ta bollen förbi sin spelare.
– Sen är han bra på att vinna boll i det individuella presspelet nära motståndaren, plus att han är en säker passningsspelare.

Förra säsongen spelade Tobias Grahn de flesta matcherna tillsammans med Patrick Osiako centralt på mitten. På grund av skada har årets matcher istället spelats med Pavel Zavadil.
– Tobias uppgift blir lite mer offensiv när han har Osiako bredvid sig. I år, med Zavadil bredvid har de haft en mer jämn ansvarsfördelning. Vi får se hur uppställningen ser ut på onsdag, säger Peter Swärdh hemlighetsfullt.

Många utanför laget ser Grahn som en som provocerar och är kaxig.
– Det är många spelare som beskrivs så. Tobias spelar med ett stort temperament på planen och ett stort engagemang i spelet. När han är som bäst, vinner och transporterar boll, då är han viktig för oss.

Text: Fredrik Hed

Den här intervjun och mycket mer kan du läsa i matchtidningen Avspark. Ladda ned senaste numret här.