Kommentarer efter matchen

Publicerad 31 maj 2009

– Vi måste jobba hårt under uppehållet och bli vassare. Vi har ett bra lag och ett bra spel – jag är övertygad om att det kommer att vända för oss i höst. Det sa lagkapten Daniel Andersson efter MFF:s 2-2-match hemma mot GAIS. Kommentarer också från tränarna och startdebutanten och tillika målskytten Jiloan Hamad.

Nej, det ville sig inte den här gången heller. MFF tvingades strax innan sju söndag kväll notera sin fjärde oavgjorda match hemma på Swedbank Stadion: 2-2 mot GAIS.

Den grönsvartrandiga tog ledningen efter drygt tjugo minuters spel, men MFF kvitterade genom Guillermo Molins tre minuter innan paus – och andra halvlek var bara 46 sekunder gammal när debutanten från start Jiloan Hamad gav hemmalaget ledningen med ett synnerligen vackert mål.
Matchhjälterollen såg ut att vara skriven för Jiloan – men med mindre än fem minuter kvar av matchen ledde ett hopslag mellan Daniel Andersson och Jimmy Dixon till att Wanderson kom loss och kunde göra sitt andra mål för kvällen.

En nöjd GAIS-tränare Alexander Axén inledde presskonferensen efter matchen:
– Vi fick tillbaka lite efter det oflyt vi haft i de senaste matcherna. Vi är långa stunder utspelade av Malmö idag, särskilt i första halvlek, då 1-0 kommer som en skänk från ovan. Jag är jättenöjd med att vi kommer tillbaka i matchen och får 2-2.

Roland Nilsson var naturligt nog mindre nöjd, snarare mycket besviken.
– Vi startade matchen väldigt bra, tog kommandot direkt och satte bra press på GAIS, skapade en hel del chanser utan att göra mål – och så, mitt i den största pressen, ligger vi plötsligt under. Men vi kämpade på, jobbade oss tillbaka i matchen och hade för en gångs skull lite flyt med hur bollen studsar när vi fick 1-1, sade Roland med första halvlek i fokus.

Och med andra:
– I andra halvlek fick vi ett snabbt ledningsmål och spelade sedan bra i en period, men sedan började vi bli stillastående och lite fega i vårt spel. GAIS kunde komma tillbaka, vi började tappa boll för lätt. Jag vet inte vad jag ska säga om 2-2-målet, det som händer där får bara inte hända. Det är jättetrist att se att vi gör en sådan tavla, att kommunikationen är så dålig.

Som en av de inblandade i missen som ledde till 2-2 funderade Daniel Andersson kring situationen efteråt:
– Man tar många såna här beslut varje match. I det här fallet tog jag beslutet att gå dit. Går jag inte dit så rensar Jimmy, och går inte Jimmy dit rensar jag. Och släpper vi inte in det målet vinner vi matchen. Det är en sån sak man kommer att ligga och tänka ihjäl sig på i natt… sa Daniel, och avfärdade därefter kort alla tankar eventuell offside på Wanderson i läget efter, när han gjorde mål:
– Det spelar ingen roll. Domaren blåste inte offside, då var det inte offside.

Han blev som sagt bestulen på matchhjälterollen, men Jiloan Hamad stod likväl i centrum för uppmärksamheten efter matchen, och fick berätta om sitt läckra mål gång på gång.
– Det var en tåpaj faktiskt! Jag smekte in den med tån…! Jag fick bollen, det var ganska många spelare i straffområdet. Jag gjorde en tvåfotare mellan två killar, mittbackarna försökte täcka, men jag använde tån… beskrev Jiloan, som vunnit tränarnas förtroende under våren andra säsongen i klubben.
Vilka steg framåt har du tagit under våren, tycker du?
– Jag har haft en bra utveckling i år, Roland och Hans har jobbat mycket med oss unga spelare. Jag har blivit mycket bättre, jag spelar enklare och är starkare i defensiven. Och så har jag bättre tålamod i år än ifjol. Jag var nog lite naiv när jag kom hit, och blev frustrerad när jag inte fick spela. Nu har jag mognat, jag är starkare mentalt nu.

För tränarna var det inget svårt beslut att matcha Jiloan.
– Jiloan har sett väldigt pigg ut på sista tiden. Vi visst att om vi inte kunde använda oss av varken Labinot eller Wilton så var det naturligt att han skulle komma in, sa Roland Nilsson.

Roland ville också göra ett klargörande, angående sitt uttalande (i Sydsvenskan) inför matchen om Labinot Harbuzi, hans skadesituation och U21-EM.
– Hade Labinot haft en chans att spela hade han gjort det, vi har inte sparat honom till U21-EM. Däremot hoppas vi förstås att han hinner bli frisk till dess.

Ombedd att kort summera känslorna över våren 12 allsvenska omgångar sa Roland:
– Besviken, jag är jäkligt besviken. Vi har presterat mycket bra spel i de allra flesta matcherna, men – vi gör för lite mål. Nu gör vi två idag, men då släpper vi till bakåt och släpper in två också.

Daniel Andersson avslutade med att uttrycka hoppfullhet inför resterande 18 matcher, varav den första hemma mot Kalmar måndag 6 juli.
– Vi måste jobba hårt och bli vassare. Vi har ett bra lag och ett bra spel – jag är övertygad om att det kommer att vända för oss i höst.

/Tobias Christoffersson