Kommentarer efter förlusten i Borås

Publicerad 14 februari 2009

MFF förlorade träningsmatchen mot Elfsborg med 2-0, efter en bra första halvlek och en dålig andra. Efteråt pekade Roland Nilsson på bristande inställning efter paus.
– Jag hade varit orolig om hela matchen sett ut som det gjorde i andra halvlek, men jag tycker att vi stundtals spelar riktigt bra i första, sa Roland.
Fler kommentarer av Roland samt intervjuer med Rick Kruys och Robert Åhman Persson.

Årets tredje träningsmatch slutade med förlust mot Elfsborg på Borås Arena. Två mål i baken i den svaga andra halvlek som tyvärr följde på en riktigt bra första, då det var MFF som hade grepp om tyglarna och flest möjligheter till ett ledningsmål. Ett par bra kontringar och några anfall med fina sekvenser – innan paus. I andra halvlek nästan inget eget spel alls. Första frågan till Roland Nilsson efter matchen var därmed given:

Vad hände?
– Vi tappar lite av den mentala inställning vi hade i första halvlek. Vi gör en bra första halvlek, en mindre bra andra. Det är stor skillnad på dem. Skillnaden är att i andra halvlek gjorde vi inte det jobb som krävs, inställningsmässigt.
I defensiven?
– Både offensivt och defensivt. Defensivt är det väl OK första tio minuterna av andra, men efter det börjar vi tulla lite på vad vi kommit överens om. Vi gör inte jobbet. Vi kommer in försent och släpper till ytor som vi inte alls gjorde i första halvlek – då ger vi Elfsborg, som är ett bollskickligt lag, chansen att skapa de lägen de är duktiga på, och vi får springa och jaga boll mycket. Och så får vi för dålig rörelse anfallsmässigt och genom det ett dåligt passningsspel…
Låter frustrerande att stå bredvid och se.
– Ja, det är det ju. Men spelarna säger precis samma sak när man går in och ställer frågan nu efteråt; de vet exakt vad som hände. Det är bara det att vi ska rätta till det.
Det är svårt att bryta såna mönster i en match?
– Det är det. Men samtidigt är vi inne i en träningsperiod nu när man börjar bli lite seg. Det är tyngre träningar. Jag hade varit orolig om hela matchen sett ut som det gjorde i andra halvlek. Men jag tycker att vi stundtals spelar riktigt bra i första, det är bara små saker som gör att vi inte får något mål med oss in till andra.

Roland framhåller också att de två halvtidsbytena Dixon ut Halsti in Agon ut Daniel Larsson in samt det därpå strax följande bytet Touma ut Molins också bidrog till att laget tappade – inte så att de nya spelarna tvunget var sämre utan snarare själva bytenas inverkan.
– Det tar alltid ett litet slag innan de nya spelarna blir varma och kommer in i det, och det syntes lite i den här perioden, vi började tappa och sedan kom vi inte in i matchen igen.
Dixon kände av en ljumske och fick gå ut, medan Jimmy Touma, som var en av viktigaste kuggarna i spelet i första, tog slut.
– Han är inte van vid det här tempot och att starta, och med den tunga träning vi har haft… vi såg att han blev trött i början av andra halvlek att han blev trött.

Vad är du nöjd med i första halvlek?
– Att vi är aggressiva när vi ska vara det. Vi låter Elfsborg ha boll lite mer, men vi är kompakta, vi vinner boll och startar lite bra kontringar. Vi hade stundtals bra anfallsspel också, där vi höll i bollen och rullade och där Elfsborg fick problem med oss – och det är precis så det ska se ut. Vi tappade bollen lite för lätt; i lägen där vi hade bra chanser att spela oss ur en situation valde vi fel alternativ. Men det är sånt som blir bättre ju fler matcher vi spelar. Jag är mycket nöjd med första halvlek.
Är det någon du enskild spelare du vill lyfta fram särskilt?
– I första halvlek såg det bra ut och då ska alla ha en eloge för det, som ett lag. Enheten jobbade väldigt bra.

Robert Åhman Persson spelade defensiv central mittfältare i förra lördagens träningsmatch mot Landskrona, och gjorde det bra. Idag spelade han hela matchen på den position tränarna helst vill se honom: som mittback, och stod för en stabil insats.
– Mina uppspel var inte bra idag, det var bollar i huvudet och på bröstet till Jeff… men jag är rätt nöjd med försvarsspelet, sa Robert Åhman Persson efter matchen.
– Defensivt kändes det rätt bra för oss idag tycker jag.
Både i första och andra?
– Ja, fast mer i första förstås. Då hade vi kontroll på dem när de hade bollen, i sin uppspelsfas, vi var samlade. Det var när vi tappade boll runt mittplan som det blev farligt. Och vi tappade ganska mycket boll.
Elfsborg kändes rätt uddlösa längst fram.
– De hade bara en forward, och då vågar man trycka på lite mer när han har bollen. Sen är det svårt när de har mittfältare som kryper upp och försöker hitta mellanrummen mellan mittfält och backlinje.
Påverkar det mycket att byta mittbackskollega mitt i matchen? Dixon och Halsti till exempel är ju rätt olika?
– Det är lite skillnad, det är det. Men nu har jag spelat en del med nästan allihopa, så då vet man på ett ungefär hur var och en spelar. Men det är klart att det blir en omställning.
Spelar du lika gärna mittback som mittfältare även i år?
– Nej, det är mittback som jag satsar på nu, det är som mittback jag vill utvecklas. Det var en engångsföreteelse mot Landskrona, på grund av skador och sjukdomar.

På centrala mittfältets offensiva plats spelade Rick Kruys, som efter att ha kommit in mitt i säsongen ifjol och sedan opererats nu äntligen är i samma fysiska fas som resten av laget. Roland Nilsson var nöjd med sin holländares insats.
– Han jobbar bra där han spelar. Kommer rätt många gånger och jobbar väldigt hårt. Men han hade en tuff match i onsdags också, där han löpte oerhört mycket. Det syntes när han kroknade, då tog det slut, säger Roland.
Vad tycker du att han tillför i anfallsspelet?
– Sin rörlighet. Nu börjar han hitta rätt i sin roll och börjar få tillbaka det här snabba passningsspelet som han har haft innan i Holland. Han behöver inte tänka så mycket längre på var han ska ta vägen, nu löper han och hamnar rätt.
Och han är i fas fysiskt.
– Ja. När han kom ifjol fick han egentligen bara försöka jaga ikapp hela säsongen, och det är jättesvårt, framför allt om man kommer till en ny klubb som spelar lite annorlunda. Helt plötsligt hittar man inte rätt i sin position som man är van vid, och ligger man då efter träningsmässigt också är det tufft.

Själv var Rick Kruys någorlunda nöjd med sin insats, men framför allt nöjd med att få värdefulla matchminuter.
– Första halvlek var ganska ok, andra var inte så bra. Det var länge sedan jag spelade hela matcher, och nu spelade jag en hel match i onsdags och hel match idag – det är viktigt för mig, för att återfå rytmen i mitt spel. Jag vet att jag kan spela mycket bättre än nu om jag får spela mycket
Är det först nu du kan börja göra dig själv rättvisa sedan du kom hit?
– Ja, precis. Nu har vi en lång, bra försäsong då jag kan komma i riktigt bra form.
Vad tycker du om din roll i laget idag?
– Det kändes ok. I första halvlek fick anfallarna rätt mycket boll, och jag med, men inte i andra då vi tappade bollen för lätt och inte fick någon ro i vårt spel. Men det behövs lite tid, man behöver spela ett slag med spelarna, men jag tror bara det kan bli bättre.
Fortsätter vi spela som i första halvlek och arbeta på träningarna så tror jag att det kan bli en fin säsong i år, säger Rick, och tillägger:
– Det var också trevligt att det kom supportrar hela vägen från Malmö, det är en lång resa. Det visar hur mycket de bryr sig om klubben, och det är vi i laget verkligen tacksamma för.

Tobias Christoffersson