Kommentarer efter den avbrutna matchen

Publicerad 30 juli 2011

På presskonferensen efter den avbrutna matchen uttalade sig bland andra domare Martin Hansson, Henrik Qvist från Polisen, lagkapten Daniel Andersson och MFF:s vd Per Nilsson.

Efter det att fyra knallskott av så kallad banger-typ gått av vid Djurgårdsklacken på södra läktaren under matchens inledande tio minuter, beslöt domare Martin Hansson i den elfte att bryta matchen och visade spelare och ledare av plan.

I vad som skulle ha varit den 39:e matchminuten kom så beskedet: matchen skulle inte återupptas och var alltså bruten för gott. Kort därefter kom MFF:s lag in och tackade sin publik. En stund senare inleddes en presskonferens i MFF:s mediacenter. Här följer några kommentarer från dem som uttalade sig där.

Martin Hansson, domare:
– Att avbryta matchen är ett mycket tragiskt beslut att fatta som domare, men tyvärr vågade vi inte spela vidare, och det med hänvisning till att explosiva saker kastats in mot innerplanen. Skulle matchen ha fortsatt och något allvarligt hända, så skulle man ångra sig grymt mycket. Så, det här var det enda beslutet jag kunde fatta.

Utan att på något sätt invända mot Martin Hanssons utsago, måste tilläggas att något allvarligt hann inträffa innan matchen bröts: det andra knallskottet gick av nära en tv-tekniker på plats som har drabbats av örontjutningar.

Daniel Andersson, lagkapten Malmö FF:
– Det är fruktansvärt tråkigt att man ska sitta här igen, efter en sådan här händelse. Vi tycker alla i laget att det som hänt är väldigt tråkigt för fotbollen, samtidigt som vi förstås ville fortsätta spela. Vi inledde starkt och hade kunnat bygga på vårt självförtroende ytterligare, men vi ska inte låta det här påverka oss negativt, utan nu laddar vi om och har fullt fokus till matchen på onsdag.

Henrik Qvist, supporterpolis, Polisen:
– Inför matchen har det varit lugnt och städat. Djurgårdssupportrarna har skött sig alldeles utmärkt. Vi har haft en stor poliskommitté, men inte behövt göra några ingripanden. Den första smällaren kom redan vid ställningen 0-0, och följdes sedan av ytterligare. En av de anställda vid tv-bolaget här fick en av dem precis bredvid sig och har tjutande i öronen, en polisanmälan är upptagen på det. Från polisens sida stöttar vi givetvis domarens beslut att bryta matchen.

– Det är vår bestämda uppfattning att det är från djurgårdsklacken som knallskotten kastas, baserat på bedömningen vi gör när det händer. Men vi kan inte vara hundra procent säkra på innan vi tittat på de filmer som finns och tagit in vittnesmål.

Rickard Larsson, Malmö FF:s säkerhetsorganisation:
– Det är djupt beklagligt att det blev den här utgången. Vi har förberett oss och genomfört våra åtgärder precis som vid tidigare matcher; tryckt på att visitationer är jätteviktiga och kontrollerat utrymmena innan insläpp.

Mats Jonsson, Djurgårdens säkerhetsorganisation:
– Det här var en resa som skulle bli en fest utan dess like, och det började med en fantastiskt bra samling på Lilla Torg och en marsch till arenan. Det är med extrem besvikelse man sitter på en sån här presskonferens och konstaterar att matchen är bruten och att en person har farit illa. Detta är givetvis något som vi från Djurgården Fotboll aldrig nånsin kan acceptera.

Tommy Theorin, generalsekreterare för Svensk Elitfotboll, SEF:
– Det är så bedrövligt det här att går knappt att beskriva. Folk ska kunna gå på fotboll, det ska vara en familjefest, och så finns det en del individer som inte kan bete sig på ett ordentligt sätt. Det jobbas intensivt i klubbarna med de här frågorna, både resursmässigt och ekonomiskt. MFF har gjort ett jättearbete sedan de senaste händelserna på den här arenan. Men vi får inte vika ner oss. Vi ska arbeta än intensivare för att få bort de här klickarna från våra arenor.

Per Nilsson, vd Malmö FF:
– Efter händelserna i matchen mot HIF gjorde vi ett tiopunktsprogram med säkerhetsåtgärder. Vi ser idag att det vi gör inte räcker, men vi kommer oförtrutet att jobba vidare. Vi ska erbjuda vår publik en bra och säker produkt, barnfamiljer ska inte får skrämmas bort från fotbollen. Det är förfärligt för vår publik, som kommit på nio allsvenska matcher, att två av dem blivit avbrutna. Jag vill från Malmö FF:s sida verkligen beklaga att den publik som är så trogen och så lojal, som betalar och som håller festen igång inte får se någon ikväll.