Kiese Thelin: ”Rankar det högst av mina tre ligaguld”

Publicerad 13 november 2020 i Herr,Nyheter

För sex år sedan lämnade han MFF som nybliven guldmedaljör. När Isaac Kiese Thelin kom tillbaka efter åren utomlands var det med en tydlig målsättning: vinna ett nytt guld.

Fem dagar har gått sedan Malmö FF säkrade klubbens tjugoförsta SM-guld. 4-0 mot IK Sirius, där Isaac spräckte nollan efter tre minuter, och saken var klar.

– Jag är glad och stolt över hela gruppen. Samtidigt är det en lättnad i och med att jag visste att det bara var guld som gällde när jag kom hit. Vi har inte vunnit på två år så vi spelare visste att det var press på oss att vinna. Men när jag såg vilken trupp vi hade kände jag att inget annat lag är bättre, säger han.

Med 13 mål på 23 matcher har Isaac Kiese Thelin i högsta grad bidragit till att uppfylla målsättningen om att ta hem titeln.

– Jag hoppas att jag inte är klar än, vi har ju matcher kvar att spela. När jag kom hit visste jag att jag måste hjälpa laget och att göra mål är den främsta uppgiften för en anfallare. Men jag tror många ser på min spelstil att jag inte är egoistisk och skjuter på allt, utan jag gör mitt bästa för laget. Vinner jag skytteligan är det en bonus.

Isaac Kiese Thelin med champagneflaskan i högsta hugg i MFF:s omklädningsrum.

Glädjeyran och firandet efter slutsignalen i söndags fick ett hastigt slut när beskedet kom att lagkapten Anders Christiansen testats positiv för covid-19.

– Jag firade med resten av laget inne i omklädningsrummet där det sprutades champagne. Sedan var tanken att vi skulle åka vidare och fira tillsammans, men det blev som det blev. Jag fick åka hem och fira med tårta med familjen. Min fru hade fixat en jordgubbstårta som egentligen var till fars dag, men det blev en guldtårta.

Efter guldmatchen har Isaac Kiese Thelin hållit sig hemma och tillbringat tid med familjen i lägenheten i centrala Malmö.

– Först fick vi ett kort besked att det var ledigt en vecka, men då visste vi inte att det var på grund av ett coronafall i klubben. Det har varit väldigt speciellt, precis som hela året egentligen. Att vi inte kunde ha en fest tillsammans och inte har kunnat vara med varandra efter guldet är väl rätt typiskt för det här coronaåret.

Lagbild från hemmamötet med VfL Wolfsburg i februari, senaste tävlingsmatchen på Eleda Stadion med publik på läktarna.

I februari ställdes MFF mot tyska VfL Wolfsburg i UEFA Europa Leagues sextondelsfinal. Isaac Kiese Thelin skickade in en straff på bortaplan, men tyskarna vann båda matcherna och gick vidare.

Efter dubbelmötet dröjde det inte länge förrän coronautbrottet dominerade världsläget. Den tilltänkta allsvenska starten i april sköts upp. När serien började två månader senare fick MFF inte riktigt till poängskörden.

– Det gick lite knackigt i början. Vi förlorade poäng som var onödiga och Norrköping ryckte iväg. Men vi visste att säsongen är lång och efter ett tag kom vi igång. Vi var aldrig stressade utan fortsatte tro på det vi gör. Det är en sak med Malmö, vi stressar inte upp oss här. Här finns erfarenheten av att vinna guld och alla vet att det inte är slut förrän det är slut.

I mitten av sommaren växlade laget upp ordentligt. 2-1 borta mot Östersunds FK blev första trepoängaren i en åtta matcher lång segersvit. Isaac Kiese Thelin gjorde fyra mål i juli och blev utnämnd till månadens spelare i ligan.

Domare Fredrik Klitte drar upp det röda kortet i bortamatchen mot Falkenbergs FF i augusti.

Men i bortamötet mot Falkenbergs FF rann det över för 28-åringen i en situation med motståndarnas mittback Tobias Karlsson. En eftersläng renderade i ett direkt rött kort.

– Jag var inne i ett jättebra stim, men jag blev provocerad och svek laget. Men alla hade min rygg ändå efteråt och besvikelse kände jag bara från mig själv. Den matchen visar på vår styrka, det är sådana matcher som gör att man vinner guld. Men det var nervösa minuter för mig.

Två Malmökillar från Örebro län: Ola Toivonen och Isaac Kiese Thelin.

Isaac Kiese Thelin har varit del av en fruktad himmelsblå offensiv i år. Med sina 16 poäng toppar han den interna poängligan före Ola Toivonen (14), Anders Christiansen (13) och Jo Inge Berget (13). Att Toivonen anslöt till MFF strax före seriestarten var ett välkomnat nyförvärv för Kiese Thelin.

– Vi har en speciell relation eftersom vi känner varandra från landslaget. När han kom hit har vi umgåtts ännu mer. Det är inte bara fotboll här, man är vänner också. Det är många i laget som är vänner även utanför planen och det är en styrka.

Guldmakare. Efter guldet tog Isaac Kiese Thelin en skärmdump från sin konversation med Ola Toivonen på Instagram i april.

Just den goda sammanhållningen i laget är en viktig del av guldreceptet, menar han.

– Det är lite annorlunda i Sverige jämfört med andra länder i Europa. Här är det lite vanligare att man tar en fika eller en lunch tillsammans. Det är en styrka för man vill vinna och stå upp för varandra. Vi är en stark grupp här, det är jätteviktigt. Det är oftast de grupperna som vinner guld.

I hemmamatchen mot Varbergs BoIS FC tillägnade Isaac Kiese Thelin kvitteringsmålet till sina nyfödda tvillingdöttrar Sofia och Kamilia.

När det årslånga lånet offentliggjordes i januari tryckte Isaac Kiese Thelin mycket på att få spela framför alla MFF-supportrar. Riktigt så blev det inte, frånsett hemmamötet med VfL Wolfsburg.

– Ska jag vara ärlig är det hemskt utan publik. Jättetråkigt. Det har varit tufft i vissa matcher att hitta extra adrenalin.

– En eloge till laget att vi har varit på varandra när adrenalinet inte har funnits där hos någon, då har vi pushat på varandra och lärt oss av situationen. Tidigare brukade jag kolla mycket fotboll men nu när det inte är publik kollar jag knappt. Då förstår man hur viktigt det är.

Trots att den spontana glädjeyran har hunnit lägga sig är Isaac Kiese Thelin tydlig med att årets guld väger tungt.

– Jag rankar det högst av mina tre ligaguld, jag har ju ett i Belgien också. I år var jag med från start till slut och var en viktig del av laget. 2014 var jag också viktig för laget men kom in till andra halvan. Det här guldet känns verkligen som att jag var med och påverkade så att vi vann.

huvudpartners

officiella partners