Kärlek via tyg och färg

Publicerad 23 juni 2013

 

Dagarna innan Skånederbyt var det full aktivitet på Swedbank Stadions Supportertorg då de olika läktargrupperingarna gjorde allt för att höja stämningen – kortsiktigt som långsiktigt.

Det grå betonggolvet som normalt sätt pryder supporttorget är beklätt med ett tunt lager plast och ovanpå det ligger ett stort vitt tygstycke där en man i 20-års åldern går omkring och kliar sig i håret samtidigt som han tittar fundersamt på en lapp i sin hand. Det är bara några dagar innan Skånederbyt mellan Malmö FF och Helsingborgs IF och den unga mannen från MFFs tifogrupp, MFF Tifosi 96, försöker få det stora tygstycket på 21×70 meter att likna samma skiss på 210 x 297 millimeter som han håller i sin hand. Han tittar på skissen en sista gång och tar sedan några steg innan han sätter sig ner och drar ett långt streck. Lite längre bort står Viktor Olsson och övervakar arbetet samtidigt som han byter om från sina arbetskläder som rörmokare till att ikläda sig rollen som målare.

– Jag kommer direkt ifrån jobb, det är därför som jag ser så fräsch ut… Men det kvittar, vi kommer ändå snart vara nerkladdade med färg, säger Viktor Olsson med ett leende samtidigt som han häller upp färg i ett tråg och vandrar bort för att börja måla på tygstycket.

MFF Tifosi 96 har varit igång i några veckor med att planera läktararrangemanget och sett till att beställa hem allt material. När de ombeds att göra en snabb kostnadskalkyl på vad allting kommer att kosta tror de att arrangemanget landar på omkring 25 000 – 30 000 kr. Pengar som kommer ifrån bidrag ifrån Stadions besökare.

– Efter detta arrangemanget kommer vår skattkista att gapa tom så vi hoppas att tifot blir bra och att folk visar sin uppskattning när vi har ny insamling i matchen mot Elfsborg, berättar Viktor Olsson samtidigt som han drar sin roller fram och tillbaka.
– Men jag har svårt att se att det inte skulle bli bra. Det pågår ett rätt så stort generationsskifte i MT96 just nu där vi tappat en del folk och behöver ha in nytt blod. Det är därför som vi valt att göra ett mer enkelt och stilrent tifo. Jag tror inte folk förstår hur lång tid det tar att göra ett arrangemang. Visst, man får offra en massa timmar, men man ska inte glömma bort att det faktiskt är jäkligt roligt. Du får vara väldigt kreativ och man blir en jävel på att lösa problem som dyker upp. Det är därför jag hoppas att fler kreativa förmågor letar sig till oss och börjar göra tifon.

Protest med charm och finess

Några dagar senare får MT96 sällskap på Supportertorget av grupperna Supras Malmö, MFF Support och Rex Scania som tillsammans ska göra ett läktararrangemang inför derbyts andra halvlek där de vill belysa problematiken med den kommande ståplatsreduceringen.

– Ståplatsreduceringen är, tyvärr får man nästan säga, ett paket som har röstats igenom där grundtanken är att höja standarden inne på de svenska arenorna. Det gäller allt ifrån kiosker till brandrutrymmen och då även hur många ståplatser varje arena ska få ha. För de mindre klubbarna är det bra då de kan sätta press på sina kommuner att rusta upp deras arenor, men för storlag som Malmö FF är det inte bra. Mycket publik kommer till arenorna för att få uppleva stämningen och om ståplatsreduceringen då går igenom får Stadions ståplatsläktare 1200 stolar och det hade påverkat stämningen negativt. Allt ifrån tifo till sånger hade blivit sämre, berättar Showan Shattak ifrån Supras Malmö.

Precis inför den andra halvleken i Skånederbyt den 29:onde maj drogs det ner två stora flaggor på sidorna av Swedbank Stadions ståplatsläktare som symboliserade de 1200 stolar som MFF måste sätta upp om ståplatsreduceringen går igenom samtidigt som publiken slutade att sjunga. När flaggorna sedan rullades bort drog sången åter igång samtidigt som publiken viftade med sina flaggor och halsdukar.

– Vi ville på ett fantasifullt och kreativt sätt visa på problematiken med att ha sittplatser på ståplats och det tycker jag att vi lyckades med. Det var inte bara tifot som vi anordnade mot ståplatsreduceringen den dagen. Dagen innan derbyt pratade vi med pressen på MFFs träning där vi även delade ut T-shirtar med vårt budskap som spelarna skulle värma upp i, på matchdagen marscherade vi ifrån Möllevångstorget med en banderoll mot ståplatsreduceringen och väl på Stadion så bortsett från vårt halvtidstifo, delade Tony Ernst, ordförande i Svenska Fotbollsupporterunionen, ut informationslappar till alla journalister på plats, berättar Showan Shattak och fortsätter:
– Vi blev ett bra föredöme för resten av supportersverige att ta efter. Med vårt tifo mot ståplatsreduceringen satte vi ribban ganska högt och vi har märkt av att det har gett ringar på vattnet då supportrar till andra lag också börjat visa sina åsikter i frågan på sina läktare. Vi har även fått signaler om att ståplatsreduceringen kan komma till att hävas, avslutar Showan Shattak.

/Martin Östling

Texten är tagen från matchprogrammet Avspark inför matchen mot Elfsborg.
I texten i Avspark står det att MT96 läktarflagga var 70×120 meter vilket är helt fel, mäktigt, men fel. 21×70 meter är rätt mått

Malmö FF – IF Elfsborg
Swedbank Stadion
24/6 kl 19.05
Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på ticnet.se (Missa inte att ni kan köpa till torsdagens match mot Häcken för 50-100 kr. Läs mer här)