Känner du doften?

Publicerad 09 mars 2010

Läs Malmö FF:s VD Pelle Svenssons krönika inför den allsvenska premiären. Texten publicerades i bilagan ”Avspark” i Sydsvenskan, Kristianstadsbladet och Ystads Allehanda lördagen den 6 mars.

”Om nio dagar smäller det. Enligt fotbollsromantiken är det nu man börjar känna läderdoften. Kulan är i luften och våren med den. Men i år är det inte läder jag känner doften av.

Det doftar svett. Det doftar benskydd. Det doftar kroppstacklingar och motlägg. Det doftar hårt arbete och en sjutusan till inställning. Som vd för Malmö FF har jag förmånen att kunna följa laget lite närmare än de flesta. Och jag tillåter mig att imponeras av det jag ser, hör och doftar.

Vi har en bra trupp, inget snack om saken, och vi har ett bra spel. Nu har vi också en kontinuitet att falla tillbaka på.
Roland Nilsson har jobbat med truppen i två år. När han tog över var laget ett av de äldsta i Allsvenskan. Nu återfinns vi i andra ändan. Ungdom i sig är inget att sträva efter – fråga mig, jag har passerat 50 och har äntligen kvalificerat mig till världens bästa jobb – men när man kan fylla på flyktande spelare med unga killar som får tid att växa in i rollen, tror i alla fall jag att man har en stor fördel.

Iår har vi också äntligen glädjen och fördelen av att gå in i serien med en orörd trupp. I alla verksamheter där man är beroende av varandra, har jag lärt mig att kontinuitet är av yttersta vikt, så det här skänker mig tillförsikt.
Under förra året jobbade vi mycket med att få alla andra bitar på plats. Det tråkiga ordet ”organisation” hördes oftare än det kanske är hälsosamt, men samtidigt tror jag det är grunden för all verksamhet. Det är när alla har sin tydliga plats, och vet exakt vad de ska göra, som allt det runt omkring fotbollen kan börja skapa maximala förutsättningar.

Inför året har vi också tagit ett grepp på själva A-laget och organisationen runt det. Rolle har fått ett tydligt ökat ansvar och med det större befogenheter. Vi har velat hitta tillbaka till grunden, där tränaren oomstritt leder A-laget. Till sin hjälp har han nu en ledarorganisation som jag anser hålla yppersta klass.

Vi har en assisterande tränare, Josep Clotet Ruiz, med spännande meriter från spansk fotboll. Han har bland annat varit med att ta fram nya träningsmetoder som idag används i Real Madrid, Barcelona, Espanyol och Real Mallorca.

Vi har en fystränare, John Phillips, med erfarenheter från England och Southampton och som har en gedigen utbildning just fokuserad på fotbollsfysiologi.

Vi har en målvaktstränare, Jonnie Fedel, och en hjälptränare, Leif Engqvist. Båda med förflutet som enastående spelare i klubben. Enligt mig också ett bra sätt att se till att truppen hålls medveten om såväl vår historia som nutid.

Vi har en sjukgymnast, Rickard Dahan, som är erkänt skicklig på rehabilitering. Till sin hjälp, inte minst i det förebyggande, har han massören Greger Andrijevski. Även dessa killar har meriter från MFFs A-lag.

Vi har en mental rådgivare, Sverker Bengtsson, och om olyckan är framme står vår egen läkare, Pär Herbertsson redo. Och efter matchen står vår materialare Kenneth Folkesson och ser till att allt kommer snabbt i trim igen till nästa match.

Tio man för killarna att luta sig mot, lära sig och pushas av. 15 000 som bär dem fram.

Truppen är besiktigad och klar. Ledarstaben är taggad. Organisationen är redo. Som ni märker har inget lämnats åt slumpen.
Till detta kan vi lägga en fantastisk publik. Förra året hade vi 15 000 i snitt vilket var näst högsta publiksiffran i Allsvenskan – och garanterat Allsvenskans bästa publik.

I min näsa känner jag alltså ingen läderlukt. För nog doftar det lite ädlare än så?”


Pelle Svensson, VD Malmö FF

 

Ladda ner hela Avsparksbilagan här (7MB)