Kampen om Royal League-platserna hårdnar

Publicerad 29 september 2004

Jättesatsningen Royal League, det vill säga vinterns skandinaviska mästerskap i fotboll, kommer allt närmare. Första omgången spelas 11 november och förarbetet är i full gång. De tänkbara arenorna i Sverige inspekteras i dagarna.

Denna vecka är Børge Bach från den danska Royal League-ledningen på Gamla Ullevi och Ullevi i Göteborg, Örjans Vall i Halmstad, Malmö Stadion samt Råsunda, Stadion och Söderstadion i Stockholmsområdet. Inom kort går färden till Fredriksskans i Kalmar, Ryavallen i Borås och eventuellt någon annan arena som kan bli aktuell.

– Kampen om platserna i Royal League har hårdnat, men vi måste vara klara i god tid. Det är en stor turnering och den kräver omsorgsfulla förberedelser, förklarar Tommy Theorin, generalsekreterare i SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Första avspark i turneringen är således om bara sex veckor. Då startar de fyra högst placerade lagen i Danmark, Norge respektive Sverige kampen om det första officiella skandinaviska mästerskapet.

Lagen indelas i tre inledande fyralagsgrupper. I nästa skede blir det två trelagsgrupper. Finalen avgörs i maj 2005.

Royal League kommer att hårdbevakas av TV. I Sverige av Kanal 5, medan TV Norge och danska Kanal 5 sänder i våra broderländer.
– Detta blir en stor sportslig utmaning och en prima möjlighet för våra toppklubbar att stärka sin internationella slagkraft, påpekar Tommy Theorin.

Intresset är mycket stort, inte minst på grund av de stora pengar som är inblandade. Skulle ett lag vinna alla matcher i Royal League inbringar det hela sju och en halv miljon kronor. Plus att lagen får behålla sina egna publikintäkter.

För mer information klicka här