Jussi Nuorela klar!

Publicerad 25 januari 2002

Jussi Nuorela klar!

MFF:s trupp är nu komplett. Idag skrev rutinerade finska mittbacken Jussi Nuorela på ett tvåårskontrakt. På måndag kommer han till Malmö.

– Med Jussi får vi den bredd i backlinjen vi velat ha, och i nuläget är vi nöjda med truppen. Sedan vet man ju aldrig vad som händer under resans gång, säger Tom Prahl när det står klart att Jussi Nuorela de närmaste två åren tillhör MFF.

Jussi Nuorela, 27, närmast från finska MyPa, får sägas vara både rutinerad och internationellt välmeriterad. 18 finska A-landskamper och sejourer i flera holländska och tyska klubbar, bl a PSV Eindhoven och Fortuna Düsseldorf.

Jussi Nuorela gjorde ett par träningspass med MFF i slutet av december och for sedan iväg på finskt landslagsläger i Bahrain. Där han spelade alla tre matcherna, under vilka Finland inte släppte in något mål. Förra veckan återvände han till MFF och spelade träningsmatchen mot Hansa Rostock.
– Vi ville se honom i en match bredvid Daniel Majstorovic, och det såg mycket bra ut, säger Hasse Borg.

– Jussi Nuorela tillför kompetens i truppen. Ett antal landskamper och tiden i eupeiska klubbar borgar för att han har luktat på den riktiga hetluften, säger Tom Prahl. Som spelare läser han spelet bra, har bra speluppfattning och för en mittback ovanligt bra teknik och passningsspel. Jussi har också gett ett bra intryck som person och har snabbt smält in i gruppen

– Jag är väldigt glad över att få spela för Malmö FF, en av de största klubbarna i Sverige och är imponerad över den fina organisationen och det stora intresset för laget, säger Jussi Nuorela själv. Jag hoppas få vara med om att ta Malmö FF tillbaka till toppen.

Jussi Nuorelas moderklubb är FC Haka från Valkeakoski i sydvästra FInland. Där debuterade han i finska ligan 1991, endast 17 år gammal. 1993-94 tillbringade han i PSV Eindhoven, 1994-95 i likaledes holländska FC Groningen. Sedan blev det en vända hem till Haka och militättjänst 1995-96 innan Holland lockade igen, denna gång genom FC Zwolle, där Jussi Nuorela spelade tre säsonger. 1999-00 bar det vidare till gamla tyska storklubben Fortuna Düsseldorf, vid tillfället ända nere i tredje bundesligan.

Sommaren 2000 återvände Jussi Nuorela till Finland, där har sedan dess spelat för MyPa och kammat hem två bronspengar i rad. 2001 blev han utsedd till bäste back i finska ligan 2001, uppenbarligen en mycket gångbar merit i MFF-sammanhang… 2000 hette finska ligans bäste back – Robert Kjellin.

Jussi Nuorela – som också tar sin flickvän med sig till Malmö – ansluter till MFF-truppen på måndag.

F A K T A / Jussi Nuorela
Född: 1974
Längd: 184 cm
Vikt: 80 kg.
Landskamper: 18A, 21U21, 43J.
Meriter: Finsk mästare med Haka 1995, 3 finska bronspengar -91 med Haka, -00 och -01 med MyPa. 2001 utsedd till bäste back i finska ligan.