Juniorerna inför slutspelet

Publicerad 29 september 2006

Lördag 15:00 spelar juniorlaget SM-åttondel mot Åtvidaberg på Malmö Stadion.
– Man känner i luften hur taggade de är – att få gå in på Malmö Stadion och spela… säger tränare Leif Engqvist, som också drar läget och ger startelvan.

Seriesegern i Juniorallsvenskan Elit Södra säkrades redan den andre september med 3-0-segern över Frölunda hemma och med tre omgångar kvar av serien. Två förluster och en seger (mot IFK Göteborg hemma med 3-1, sammanlagd målkvot 10-1 efter 7-0-krossen i bortamatchen på valborg!) i slutomgångarna osnyggade till slutsiffrorna lite, men 8 poängs segermarginal och tabellraden 13 2 3 46-17 skäms inte precis för sig.
– Det är jättekul, vi blev jätteglada. Men det är nu det gäller.

Leif Engqvist och hans juniorlag klarade delmål ett, men det är fortsättningen som avgör om 2006 blir ett bra år – slutspelet. Det ska bli fyra matcher till och fyra segrar till. MFF har inte vunnit junior-SM på fem år, framgångsvärken är ond. Men samtidigt är möjligheterna goda, för Leif Engqvist har ett starkt juniorlag till sitt förfogande. Då U-laget avskaffats får han behålla sina bästa spelare och inte släppa iväg dem till en Tipselitserie som inte gäller någonting, och han behöver inte täcka upp med spelare från P16.

I år har de bästa juniorerna varit med nästan hela tiden. Med glädjande undantag av Anes Mravac förstås, som flyttades upp till A-truppen för en dryg månad sen och har fått stå över de sista J-matcherna. Men i slutspelet är han med, och kryddar startelvan med allsvensk erfarenhet. I lördagens åttondelsfinal mot Åtvidabergs FF återfinns också en 7-8 spelare som fått bra bonusmatchning i det under säsongen ofta unga B-laget, inte minst i centrallinjen.

Startelvan:

Festim Bytyqi

Andreas Freij, Marcus Westerlund, Anes Mravac, Philip Milenkovic

André Jönsson, Robin ”T” Nilsson, Robin Andersson, Agon Mehmeti

Guillermo Molins, Robin ”M” Nilsson

Bänken: Niklas Hammer, Christoffer Lundin, Rebaz Asaad, Leutrim Jasiqi, Emrah Öztürk.

– Man känner i luften hur taggade de är – att få gå in på Malmö Stadion och spela. säger Leif Engqvist alldeles efter lagets sista träning fredag seneftermiddag.

Så, vad är det då för en ung upplaga av himmelsblå framtidsmän som kastar sig in i slutspelet? Hemsidan gjorde i våras en introduktion av J-laget och tränarnas arbete med det – läs den här. Men sedan dess har en del hänt. Till exempel har man liksom A-laget frångått 4-3-3 för 4-4-2.
– Fast vi har spelat med rakt mittfält, vilket A-laget lånade från oss i sin senaste match… Som lag har vi spelat bra i många matcher, även om vi kanske vunnit lite turligt några gånger – 7 av segrarna har varit uddamålsvinster. Men jämna matcher är bra matcher, bättre och nyttigare än de överlägsna segrarna.

Varför har det gått så bra?
– Vi är bra tränade och är bra i slutet av matcherna också. Vi har gjort lika många mål i första som i andra halvlek, och det gäller insläppta också. Vi är tunga att möta, vi är bra organiserade och har bra balans i laget. Sedan gör spetskvaliteterna hos en del av våra spelare att vi höjer oss i matcherna. Till exempel Anes Mravac, som varit fantastiskt bra. Eller Robin ”Tomelilla” Nilsson, som är viktig för oss. Han har utvecklats i sitt spel – han är en bollvinnare som också kan sätta lite bollar framåt.

Juniorallsvenskan är i själva verket hela åtta juniorallsvenskor. Förutom MFF.s Elit Södra finns Elit Norra och därunder sex serier till. De fyra första lagen i elitserierna och segrarna i övriga går till slutspel. Åttondelsmotståndarna Åtvidaberg var bäst i Östra Götaland. Vid seger och avancemang väntar i kvartsfinalen… HIF, som fredag kväll smygstartade slutspelet med att besegra GIF Sundsvall.
– Från Elit Norra-serien har Djurgården och AIK bra 88:or i sina lag, och Brommapojkarna är alltid bra. kommenterar Leif Engqvist potentiellt motstånd.
– Men det finns inget lag som vi inte kan slå.

Låter bra. Slut nu upp och stötta våra juniorer och inte minst – ta en exklusiv titt på potentiella framtida MFF-stjärnor. Stadion klockan tre.

/Tobias Christoffersson