Jubileumsboken växer fram- del 3

Publicerad 14 maj 2009

Den 7 juni 1931 spelade Malmö FF en historisk bortamatch mot IFK Kristianstad. Vinst i seriefinalen och ett allsvenskt kontrakt hägrade. Här följer ett utdrag ur MFF:s jubileumsbok om matchen:

Bildtext: År 1931 fanns det inte någon sportradio. Istället samlades hemmasupportrarna på Malmö idrottsplats, där man kunde följa resultaten på anslagstavlan, dit resultaten rapporterades per telefon. Match A visar resultatet från Kristianstad och en glad Malmöpublik kan konstatera att di Blåe har vunnit seriefinalen.

”I arla förmiddagsstund anlände supportrarna till den ”dömda” staden. De kom med tåg, bussar och enstaka privatbilar. Det hade påbjudits högsta disciplin för att inte komma i kontrovers med den inhemska befolkningen. All spritutskänkning var förbjuden på Frimurarhotellet före kl 13. På idrottsplatsen bröt sången ut. Lovande tillfällighetspoeter framträdde inför folket med manus i näven och lät sångens ädla känslor flöda. En ung man uppmanade ideligen sin kör; ”Ta forsta varsen – Segern vinkar .”.

Matchen blåstes igång av domare Osborne Wenzel från Stockholm. Och knappt hade publiken hunnit sätta sig till rätta förrän han blåste straff. ”Va faan nu!”, hördes det från den blå publiken medan de gula hemmasupportrarna jublade med full kraft. Bollen på straffpunkten. Ett givet mål var att vänta. Men vad nu. med ett pantersprång kunde Rydberg knipa bollen och den blå supporterskaran bröt ut i en jubelorkan. Den nu betydligt tystare Kristianstadpubliken bara ruskade på huvudena.

Nu fick det blå manskapet vind i seglen och redan efter 12 minuter hade Malmöpågarna hunnit göra både 1-0 och 2-0. Först var det herr Roslund, som presenterade sig med ett skott, som inte såg helt otagbart ut. Strax därefter smet kvicke Andreas Nilsson igenom och sköt ett skott som den olycklige målvakten schabblade i mål. Nästan ett självmål. De hesa Malmösupportrarna vrålade och sjöng om vartannat. Nu väntade dom bara på 3-0. Men istället var de Kristianstad som i slutet av halvleken fick in en reduceringsboll. Nu återgäldade Rydberg Kristianstadmålvaktens tidigare givmildhet genom att släppa in ett långtifrån otagbart skott. 2-1 och nervositeten var tillbaka.

Halvleken var slut. Vilda spekulationer på läktarna. Kristianstadsupportrarna var något missmodiga. Kanske kvittera men knappast vinst, vilket behövdes för att ha en chans att vinna serien. I Malmölägret var tongångarna mer optimistiska men nervositeten stor. Visserligen hade blåtröjorna fört spelet men Kristianstads reducering hade givit dem ny luft under vingarna. ”Ou, om det bara va över”, suckade en nervös Malmösupporter.”

(Malmö FF vann slutligen matchen med 3-1 och kunde därmed avancera till högsta serien.)

Allt detta och mycket, mycket mer om föreningens fantastiska historia kan du läsa om i MFF:s Jubileumsbok, som kommer ut till julen. En spännande och underhållande bok på ca 300 sidor om MFF:s historia illustrerad med många dråpliga bilder. De viktigaste matcherna under de hundra åren återges med målande referat och de stora spelarna genom åren får sina levnadsöden belysta och naturligtvis även Hövdingen – Eric Persson.

Från hög hatt och gabardinrock till ljusblå fotbollsskrud skulle man kunna sammanfatta kapitlet om publiken genom tiderna. Och så har vi ett särskilt bildgalleri där stora som små händelser berättar sina egna sagor. Detta och en hel del därtill är ett måste för en sann MFF-are.

Vi erbjuder även dig att få synas i boken – åtminstone med ditt namn. Om du i förväg beställer och betalar en bok kommer ditt namn att finnas med på en särskild sida under rubriken ”Vi som älskar Malmö FF”. För 350 kr kan du alltså få gå till historien tillsammans med dina blåa hjältar från förr och nu. Det är bara till att anmäla sig.

Just nu har fler än 450 personer anmält sitt intresse. Gör det du också.

Klicka på länken här redan nu och anmäla ditt intresse av att få ditt namn inskrivet i jubileumsboken för alltid