Jubileumsboken växer fram- del 2

Publicerad 06 maj 2009

Andreas Nilsson, som idag är 99 år och jämngammal med klubben, var en av de tongivande spelarna på 1930-talet. I Jubileumsboken berättar han om hur det var att spela fotboll på den gamla goda tiden. Här följer ett utdrag ur boken.

Bildtext:
Nickövningar i gamla Husarkasernen (dagens Kronprinsen). På 1930-talet hade man vinterns bollövningar förlagda till de nedlagda stallarna efter Kronprinsens Husarregemente. En boll i ett långt ”metspö” fick duga för att öka spänsten hos spelarna.

”Träningen var inte så intensiv i början av 1930-talet. På vintern hade vi gymnastik, som leddes av folkskolelärare Malmberg, i danspalatset ”Boston” på Idrottsplatsen. Ibland genomförde vi s k träningspromenader, vilka bestod av omväxlande joggning och promenerande runt Pildamsparken. Jag minns speciellt en kall vinterkväll, när jag hade blivit försenad från mitt jobb på delikatessaffären Fredrik Nyström. När jag kom fram till Idrottsplatsen hade de övriga grabbarna klätt om och skulle just påbörja sin ”träningspromenad”. Det fanns inte tid för mig att byta om utan jag fick springa med iklädd velourhatt, ulster, sidenskarf och damasker. En dråplig syn kan jag tänka.

Jag minns särskilt en händelse första året, då vi skulle möta Redbergslid på bortaplan. Lagkommittén, som hade till uppgift att ta ut laget, hade ställt över två av lagets storstjärnor, Hans Håkansson och Ivar Roslund, som de ansåg hade visat bristande vilja i den föregående matchen. Den försvagning av laget, som därmed skulle bli följden, kunde vi övriga i laget inte acceptera. Vi vägrade därför att spela. Med 9 reserver mötte man Redbergslid och förlorade med 8-0. Efter denna händelse avgick lagkommittén och en ny tillsattes. Därmed var saken utagerad och lugnet lägrade sig åter i truppen.

Något särskilt belöningssystem efter matcherna hade vi inte i början. Vi fick ofta nöja oss med var sin lemonad. På de avlägsna bortamatcherna blev vi emellertid bjudna på middag. Fotbollförbundet medgav att man till var och en av spelarna fick skänka ut en full ranson sprit och en ask Chesterfield, vilket betraktades som väldigt generöst i motbokens tidevarv. För att man inte skulle ta spriten med sig hem från restaurangen serverades den alltid uppkorkad. Till kaffet beställde var och en in en ”knatting” punsch. Till saken hörde att strax därefter kom serveringspersonalen in med korkarna på en tallrik. Där blev det aldrig några slattar över.”

Allt detta och mycket, mycket mer om föreningens fantastiska historia kan du läsa om i MFF:s Jubileumsbok, som kommer ut till julen. En spännande och underhållande bok på ca 300 sidor om MFF:s historia illustrerad med många dråpliga bilder. De viktigaste matcherna under de hundra åren återges med målande referat och de stora spelarna genom åren får sina levnadsöden belysta och naturligtvis även Hövdingen – Eric Persson.

Från hög hatt och gabardinrock till ljusblå fotbollsskrud skulle man kunna sammanfatta kapitlet om publiken genom tiderna. Och så har vi ett särskilt bildgalleri där stora som små händelser berättar sina egna sagor. Detta och en hel del därtill är ett måste för en sann MFF-are.

Vi erbjuder även dig att få synas i boken – åtminstone med ditt namn. Om du i förväg beställer och betalar en bok kommer ditt namn att finnas med på en särskild sida under rubriken ”Vi som älskar Malmö FF”. För 350 kr kan du alltså få gå till historien tillsammans med dina blåa hjältar från förr och nu. Det är bara till att anmäla sig.

Just nu har fler än 450 personer anmält sitt intresse. Gör det du också.

Klicka på länken här redan nu och anmäla ditt intresse av att få ditt namn inskrivet i jubileumsboken för alltid