Jörgen Ohlssons sista dag med gänget

Publicerad 30 november 2004

En epok inom Malmö FF är över. Idag tömmer Jörgen Ohlsson sin plats i Malmö FF:s omklädningsrum för sista gången. Efter 464 matcher i den himmelsblå tröjan är det nu över

Årsboken 2004 innehåller en lång intervju med Jörgen Ohlsson. Här kommer två smakprov:

”Det är mitten av november, 2004, drygt två veckor efter guldet. Jörgen Ohlsson är på väg till träningen – fyra månader efter att han bestämt sig för att sluta. Han har två veckor kvar på sitt kontrakt och vill köra tiden ut. Detta säger antagligen något om Jörgen Ohlsson.

Den Jörgen Ohlsson som idag är en ikon bland alla MFF:are. Under ett decennium då så mycket fast förflyktigades, under ett sekelskifte av kaos, undergång och återuppståndelse har han hela tiden varit där, med oss. Spelare och tränare har kommit och gått, satsningar fyrats av och kapsejsat, förhoppningar spirat och vissnat – och Jörgen Ohlsson har växt fram som en av få symboler för kontinuitet. Med sina hundra procent i varje match, på varje plats i laget. Med sin lågmälda stil och gränslösa lojalitet. Med sina viktiga mål! Inte konstigt att han är älskad.

Årets serieseger markerade slutpunkten för ett epok i MFF:s historia: 1989-2003 – tiden mellan gulden. Hela denna tid har har varit med: Jörgen Ohlsson är bron mellan gulden.

Den timide, självuppoffrande kämpen som alltid jobbar för laget, aldrig glänser och som gör sitt jobb oavsett var tränaren placerar honom; klichéer skärs till så lätt. Vad tycker Jörgen Ohlsson själv om bilden av honom?
– Den stämmer rätt bra. När vi spelade som bäst var jag inte bäst, men när vi spelade medel eller dåligt var jag bland de bästa. Jag höll min nivå, oavsett. Jag slog inte den avgörande passningen så ofta, men jag kanske vann bollen innan eller fick loss den från ett trångt område och passade den som slog den avgörande passningen.”

Lite längre fram i texten i årsboken:

464 matcher, varav 249 allsvenska. Vad minns man?
– Jag har märkt att man minns mer än man tror: när jag pratat med Hasse eller Olof som varit med ett tag eller med nån supporter, så ser man plötsligt saker framför sig igen.

Jörgen Ohlsson väljer två matchminnen som sina bästa, ett allsvenskt och ett internationellt.

* Matchen mot Elfsborg 2001 och hans avgörande avgörande mål som säkrade kontraktet.

– ”Tänk om det händer igen” for igenomhuvudet innan avspark. Och vi var illa ute i matchen, hade vi förlorat den hade vi åkt ur. Jag fick göra mål, och det var ju lite klass på målet också, fick runda målvakten och allt!

* Matcherna mot Nottingham 1995.
– Jag spelade bra och hela laget spelade bra. vi var nära att slå ut ett engelskt topplag.
Men största prestationen var att delta i marschen genom Superettan och klara återtåget till allsvenskan.
– Om det är något jag är stolt över, så är det att jag stannade kvar och hjälpte till.”

Det är vi som skall vara stolta över att ha haft dig i föreningen, Jörgen.

Tack!

Lycka till i framtiden