Jörgen Becke slutar i Malmö FF

Publicerad 25 november 2005

När Jörgen Becke började jobba med Malmö FF som fystränare 1999 var målsättningen att ge det tre år. Det blev det dubbla. Nu lämnar han över stafettpinnen och inriktar sig på friidrotten och EM 2006.

Varför slutar du efter sex år i Malmö FF
”När jag startade ville jag driva en klar linje genom hela verksamheten från ungdomarna upp till A-laget. Fotbollen ligger långt efter andra sporter när det gäller fysträning och spelarna var i miserabel form 1999. Jag såg det som en utmaning och bestämde mig för att lägga ner mycket jobb i tre år för att ändra på saken.
Nu känner jag att det är dags att göra något annat och jag inte har möjlighet att satsa på Malmö FF fullt ut. Jag jobbar med en del friidrottare, bland annat David Frykholm och Daniela Lincoln- Saavedra som satsar på EM 2006 och där vill jag hjälpa till.”

Becke tycker att spelartruppen nådde sin fysmässiga topp 2002 och har sedan legat stilla fram tills i år när man tappade lite. Varför?
”Inte så konstigt. Man spelade hela året och tiden till en rejäl uppbyggnad fanns inte. Dessutom kom en del skador och det kom in nya spelare i truppen och då är det svårt att bedriva en gemensam fysträning som passar alla. Huvudtränaren har ju det totala ansvaret och det är mycket att ta hänsyn till.
Jag hoppas att den nya organisationen men Sören Åkeby i spetsen tar tag i detta. Jag tror han är rätt man för Malmö FF och kommer att styra upp det.
Om man jämför fotbollen med handbollen och ishockeyn så ligger fotbollen efter. Friidrotten skall vi inte tala om. En fotbollsspelare tränar fys för att han måste, en friidrottare för att han inser att det är en del i framgången. Dessutom anses det mer viktigt i individuella sporter än lagidrott.

Tips till den nya ledningen?
”Man kan köra fysträning utan att det ger ett dugg. Som elitidrottsman måste man träna rätt muskler anpassat för sin sport, i det här fallet fotboll.
Man måste träna så att får ut mest effekt per kilo kroppsvikt, man måste träna snabbhet och man måste träna smidighet(elasticitet). Det är viktigt att börja i tidig ålder att vänja barnen vid att fysträning är en naturlig och viktig del av fotbollsträningen. Det har vi igen när de blir äldre. Jag vill tacka Malmö FF. Jag har haft ett par fantastiska år med guldet 2004 som höjdpunkt. Att se hur mycket Malmö FF berör och betyder för Malmöborna var stort.”

Malmö FF tackar Jörgen Becke för de här åren och önskar honom lycka till med sina nya uppdrag.

Fotnot. Nästa års fysträning kommer att bedrivas av Rickard Dahan och Greger Andrijevski under övervakning av Sören Åkeby