Johan Dahlin: Fansen är en stor förtjänst i att det går bättre nu!

Publicerad 26 september 2009

På de nio matcher Johan Dahlin hittills spelat för Malmö FF har laget vunnit fem, spelat tre oavgjorda och bara förlorat en enda match. Genom ett starkt målvaktsspel och endast fyra insläppta mål får han anses vara en starkt bidragande anledning till lagets fina facit på sistone.

När hemsidan träffar honom dagen före hemmamatchen mot Hammarby tonar dock den ödmjuke 23-åringen ner sin egen insats och menar att det är hela lagets förtjänst att man släppt in så få mål.

– Jag tycker jag har haft väldigt lite att göra hitintills. Det jag har haft att göra har jag väl gjort okej, men jag tycker hela laget har haft en bra defensiv. Tycker vi har haft ett bra lugn, en bra kommunikation och hjälper varandra bra i vårt försvarsspel.

Faktum är dock att han genom det lugn, den säkerhet och den pondus han visat upp i sitt spel så här långt har fått en del supportrar att jämföra honom med den gamle målvaktslegendaren Janne Möller.

– Oj! Det var ju kul att höra. Nu jag ju bara spelat några matcher här. Men det värmer mitt hjärta att höra det.

Har du själv någon förebild som spelare?
– Edwin van der Sar. Jag tycker han har allt! Han agerar med stor pondus och är alltid lugn. Han har väl fått rutin i och med att han är så gammal, men det ser väldigt behärskat och lätt ut när han spelar.

Att agera med pondus som målvakt, är det något som är medfött eller kan man träna upp det?
– Jag har tränat jättemycket på det. När jag var i Trelleborg förra året så manade Janne (Eriksson, målvaktstränare i Trelleborg)  på mig väldigt mycket att jag skulle dirigera backlinjen och prata och vara högljudd. Jag har lärt mig mycket av honom. Sen stod min far också i mål och han använde sin röst ganska mycket så jag tror jag har fått en del därifrån också.

Han ger ett lugnt intryck även utanför planen och menar att det inte är lönt att stressa upp sig över saker eftersom det mesta brukar ordna sig ändå. Just den här dagen visar sig dock vara ett undantag från den regeln.

– Ja, haha… Alltså jag var ute med hunden imorse, sen när jag kom in så var jag så himla trött så jag tänkte jag att jag tar fem minuter.  Men så vaknade jag inte utan försov mig och då var jag jävligt stressad när jag vaknade ska jag säga dig.  Men det hör inte till vanligheterna, jag brukar aldrig göra så här utan brukar vara på träningen rätt tidigt.

Får ni böta när ni kommer för sent?
– Ja, det får vi. Det skiljer sig ju lite från en vanlig arbetsplats där man kanske kan komma 20 minuter för sent utan att det märks så mycket. Kommer man för sent här så saknar man en spelare och då fungerar inte träning och planering som det ska.

En förklaring till Johans trötthet kan vara det hårda spelschemat laget har den här veckan. Imorgon spelar laget sin tredje match på sju dagar och även för en målvakt är det påfrestande.

– Jag tror att det är lättare som målvakt att vara förberedd fysiskt, men sen psykiskt tror jag det är jobbigare. Det är ju exempelvis svårt att spela matcher som den mot Gefle där jag inte hade ett skott på hela matchen. Då måste du fokusera ännu mer. Som utespelare är du med och involverad hela tiden. Som målvakt kan du gå i 80 minuter av en match utan att vara involverad.

Han besväras av en diskskada i ryggen som hindrat honom från spel i ett par tidigare matcher under säsongen. Det tuffa spelschemat till trots känns det dock bra för tillfället berättar han.

– Jag har ändrat lite i mitt rehabprogram. Jag har kört mer övningar för min bål och min rygg så det känns bättre och bättre. Det är väldigt mycket dagsform också. Några dagar känns det inget alls och sen kan jag vakna någon morgon så är det helt låst.

Vad är dina tankar inför matchen mot Hammarby?
– Jag tror Hammarby är väldigt underskattat nu när dom ligger på kvalplats. Jag har sett någon match och tycker dom spelar bra och skapar en hel del. Men vi ska gå in med samma inställning som vi alltid gör, försöka spela vårt spel och inte tänka så mycket på motståndaren. Vi har ett bra spel och äntligen verkar det ha lossnat för oss.

– Sen måste jag få lyfta fram supportrarna också. Det är kul att gå ut och spela matcher när det är så mycket folk. Du blir jävligt taggad och de hjälper oss spelare mycket alltså. Vi ligger inte så bra till i tabellen ändå kommer de och stöttar oss. Jag tror de är en stor förtjänst i att det går bättre nu.

 

/ Helen Johansson