Jo Inge Berget har guld i sikte

Publicerad 09 juli 2015 i Nyheter

Jo Inge Berget. Målskytt, fotbollsnomad och vinnare – en passande beskrivning av den kliniska norrmannen som leder Malmö FF:s interna skytteliga. Jo Inge har alltid varit en vinnare. Som liten hatade han att förlora – och även om Jo Inge blivit bättre på att hantera motgångar i livet, så ska det mycket till för att han ska acceptera en förlust på fotbollsplanen.
Sin unga ålder till trots har Jo Inge redan hunnit med dubbla ligaguld med Molde samt cupguld med två olika klubbar. Målet som Jo Inge och Malmö FF har i sikte kommer kanske därför inte som en hemlighet. 

– Vi går för guldet, allt annat är en stor besvikelse för oss. Så är det bara. Vi kan inte gå runt och hoppas på att någon skall förlora – det är upp till oss själva att vinna så många matcher vi bara kan. Det har spelats fjorton omgångar av årets allsvenska så det är långt kvar!

Jo Ingebefinner sig nere i Swedbank Stadions katakomber och har precis avslutat A-lagets träning på plan 6 vid träden ute på Stadionområdet. Trots att Malmö för dagen skuggas av molokna moln så är utomhustemperaturen förvånansvärt hög och lämnar en klibbig förnimmelse innanför skjortkragen – en känsla som inte ens stadions svala luftkonditionering lyckas skölja bort. Jo Inge är nöjd med tillvaron och förklarar att uppehållet spenderades hos familjen och vännerna i Norge. Med en gest ut mot planerna påpekar han att vädret dessutom hade varit fantastiskt. Han ler. Efter att ha tvingats stå över de sista två matcherna inför uppehållet, är Jo Inge nu tillbaka i full träning och ser på framtiden med tillförsikt.

– Det har varit tråkigt att stå vid sidan om så det är skönt att vara tillbaka! Säsongen har börjat bra för min del, åtminstone målmässigt.

Med många nya spelare tar det lite tid att spela samman laget så det har gått lite upp och ner för oss allihop. Nu har jag stått över de sista två kamperna så Magnus (Wolff Eikrem)ligger tätt i ryggen på mig gällande målen. Jag får se till att sätta några bollar till så att jag drar ifrån honom, säger Jo Inge med ett skratt och fortsätter:

– Här har jag ofta spelat längre fram i banan vilket har skapat fler lägen till avslut. Jag har väl alltid varit en ganska bra avslutare så det trivs jag med. Sedan har jag väl inte gjort någon match som varit sinnessjukt bra hela vägen ännu, men det känns bättre och bättre för varje match som går.

Malmö FF är Jo Inges sjunde klubb totalt och den fjärde utomlands. En förklaring kan vara att flyttlasset gick till den italienska staden Udine redan i ung ålder. Arton år gammal lämnade Jo Inge norska Lyn för Udinese – en sejour som inte riktigt blev som han hade tänkt sig.

– Jag var väldigt ung då och tänkte att allt skulle bli fantastiskt. Det blev inte som jag trodde. Jag fick aldrig chansen i A-laget och klimatet där var mycket tuffare än vad jag hade förväntat mig. Det var ganska stor skillnad på mentaliteten hemma och i utlandet

– Kamratskapet i laget fanns inte där, man var konkurrenter på ett annat sätt. Visst är vi konkurrenter här i Malmö FF med, men vi är även kompisar, det är något som jag tycker är väldigt viktigt. I vilket fall som så blev jag utlånad och spelade både i Lyn och Strömsgodset innan jag gick till Molde.

Återkomsten till Tippeligan skulle bli ett succédrag och med fyra titlar på fyra säsonger är det svårt att inte undra vad som egentligen utgör en vinnare?

Jo Inge har åtminstone klart för sig vilka egenskaper som definierar en vinnare.

– Det krävs att man verkligen tar kamperna. Säsongen är lång och man måste ge allt i varje match. Alla lag tappar matcher, vad som krävs är att man står distansen ut och fokuserar på att hela tiden ta så många poäng som möjligt. Leder man ligan efter tio omgångar så betyder inte det att du kommer göra det när allt avslutas. Har man ett försprång på sex poäng så är det lätt att slappna av, då gäller det att jobba ännu hårdare, avslutar Jo Inge Berget.

Texten kommer ifrån matchprogrammet Avspark som producerats inför hemmamatchen mot Örebro SK.

Malmö FF – Örebro SK

Swedbank Stadion
Lördag 11/7 klockan 16.00

Biljetter finns på ticnet.se

huvudpartners

officiella partners