-Jimmy skall utmana annars byter vi ut honom!

Publicerad 20 april 2012

Citatet ovan kommer från anfallstränare Jörgen Pettersson och direkt efter spricker han upp i ett skratt.

Intervjun med Jörgen är gjord av Per Welinder och finns tillsammans med mycket annat i nya numret av Avspark

Klicka här för att läsa nya Avspark

Efter noll gjorda mål mot Gefle och Häcken gjorde vi två mot Kalmar och tre mot Djurgården. Har målskyttet lossnat nu, Jörgen Pettersson?
– Ha, ha. Tittar man på försäsongen såg det rätt bra ut då med, men det är väl så att när spelet stämmer så stämmer det för målskyttarna också. Sen finns det matcher när man spelar bra, men bollen bara inte går in. Som mot Gefle. Där var det mycket stolpe ut när vi borde gjort mål. Vi kan säga att vi ska spela snabbt och på ett tillslag. Men om ytorna sen ändå inte är där blir det svårt. Då behöver man spelare som kan göra det oväntade, som bryter mönstret, som gör det där lilla extra.
 
Låter som Jimmy Durmaz?
 – Ja. Fast inte bara han. Vi har många spelare som kan göra det där lilla extra. Simon, Jille, Wilton, ja vi har många. Med det lilla extra menar jag en som vågar dra sin gubbe. Och göra det i rätt läge. Fast Durmaz ska utmana jämt och ständigt. Gör han inte det byter vi ut honom, ha ha.
 
Man brukar prata om att osäkerhet sprider sig i ett lag. Jag misstänker att då fungerar det också på andra hållet?
– Absolut, det kan handla om att en spelare är het och går in och gör sin gubbe tre, fyra gånger. Det kan ge energi till hela laget och fler börjar våga. Men det handlar inte bara om dribblingar. Det kan vara att man vågar slå avgörande passningar, vågar stöta mot en bollhållare, ta avslut o.s.v. Man vågar sätta sig i situationer man är bra på helt enkelt. Och fortsätter köra vidare även om man misslyckas de fem första gångerna.
 
Det kändes som att man såg båda sakerna i matchen mot Djurgården. I första halvlek och inledningen på andra gick allt vår väg, sen får de ett mål och helt plötsligt är vi ett annat lag. Men så repar vi mod igen?
– Det var en otroligt stark prestation att vi kom tillbaka in i matchen där igen. Vi fick ett par lyckade byten på spelare som började bli trötta. Sen hade vi just en spelare i Mathias som fortsatte ösa på. Jag vet ju själv hur det är när bollen inte sitter. I vanliga fall kanske man tittar upp och placerar in den. Men efter ett par missar blir man stressad och börjar skjuta direkt och då missar man ännu mer. Då är det stor risk man går ned sig, men inte Mathias. Han bara fortsatte och till sist satt den. Där visade han mental styrka.

Fem mål och fem målgörare?
– Bra att det sprider på sig. Nu har Daniel, Mathias, Wilton, Jimmy och Jille gjort mål. Det betyder att vi inte är beroende av en eller två spelare. Det gör oss svårlästa.
 
Slutligen, vad har du för tankar inför matchen mot Syrianska?
– Vi ska gå in med stor ödmjukhet och respekt. Det allra viktigaste är att vi spelar vårt eget spel. Det går inte att tro att man bara kan gå ut och så löser det sig. Det som avgör är: 1. Att alla går ut och verkligen ger järnet. 2. Att vi spelar som vi ska spela. Som vi vet att vi kan och som vi är bra på. 3. Vad Syrianska gör?

Och frågan om vad Syrianska gör, får vi svar på, på måndag. Vi hoppas att ni alla fortsätter att följa och stötta laget på plats. Välkomna!

Text: Per Welinder