Jimmy fikar efter mer

Publicerad 12 augusti 2010

Jimmy Durmaz har varit älskad av MFF-publiken sedan sitt första bejublade inhopp sommaren 2008 – alla gillar ju en tekniker, en dribbler, en artist. Två år senare har artisten själv lärt sig gilla närkamper – och är nu en man för startelvan.

– Vaknar. Käkar. Tränar. Hem. Sover. Sedan går jag hit, till det här kaféet, sätter mig, i den här soffan, och ser vart dagen leder. På de lediga dagarna är jag alltid här. Chillar, umgås med vänner. Man kan komma hit utan att veta om nån är här, förr eller senare dyker folk man känner upp.

Jimmy Durmaz sätter punkt för snabbskissen av sin vardag med en smutt på chai latten, lutar sig tillbaka. Blicken ömsom spelar över ett av stans centrala stråk, ömsom samlas till uppmärksamhet på samtalet. Under en knapp timme blir det många skratt, hallån och ”jo det är bra – och själv?” när kompisar passerar eller stannar till.

– Jag är väldigt social av mig, gillar att umgås med mycket folk. Jag vill ha fart hela tiden, inte ligga och slöa, det är inte min grej.

Kaféet – Jimmys andra hem
Det här kaféet är Jimmys andra hem, den här sommaren är hans tredje i Malmö. Han verkar trivas med livet. Fattas bara. Startspelare i Malmö FF. Nyligen uttagen i U21-landslaget. I februari blev flickvännen Gabriella hans fästmö och i december blir Jimmy hennes make. Men det har varit tre mycket olika somrar i Malmö för Jimmy Durmaz.

– 2008 skrev jag på för MFF den sjunde juli och spelade match den nionde. Från division ett till Allsvenskan på tre dagar! Det var hemma mot Hammarby, Jeff blev skadad i 40:e minuten. När Rolle ropade mitt namn trodde jag inte det var sant. Hans sista ord till mig var ”Gå ut och njut!”. Och det var precis vad jag gjorde.

En ny kelgris
Njöt gjorde också publiken på Malmö Stadion, och tog omedelbart en ny kelgris till sitt kollektiva hjärta. Jimmy Durmaz som då hette Touma kom från Örebroklubben Forward, dansade in på vänsterkanten med sommarvinden och lekte fotboll på plan med gudabenådad teknik och till synes omättlig aptit på att dribbla. Det blev ytterligare åtta bejublade inhopp under hösten.

Det blev också speltid i varje match våren 2009, men det såg inte riktigt lika dansande lätt ut på plan nu, och framme vid Djurgården hemma den 14 maj satt Jimmy på läktaren.

En tung sommar 
Och inte nog med det, kort därpå blev han skadad. Och sedan skadad igen. Andra sommaren i Malmö: riktigt tung.

– Jag kände mig etablerad som ”supersub”, och så var jag plötsligt inte ens med i truppen, det var en stor besvikelse. Då jag var skadad och inte kunde få på mig fotbollsskorna på några veckor var jag helt borta.

– Det var den jobbigaste period jag upplevt i mitt fotbollsliv. I mitten av säsongen hade jag inget självförtroende alls, inget gick min väg. Jag kände inte igen mig själv. Hade jag inte haft folk som pushat mig vet jag inte vad som kunde ha hänt.

Tog ny sats
Med inhopp i fyra av de fem avslutande matcherna fick Jimmy Durmaz tillbaka hoppet om en plats i laget och tron på sig själv. Han tog ny sats.

– Jag tänkte att 2010 kan bli mitt viktigaste år i karriären. Lyckas jag inte i år kan det bli tungt senare. Ska det hända nåt, ska det hända nu. Så jag körde på för fullt.

Och nog har det hänt saker. Jimmy har spelat från start i elva av tjugo tävlingsmatcher så här långt i år och gjort inhopp i alla övriga. Bakom statistiken finns en utveckling och en mognad. Från underhållande inhoppare till pålitlig startspelare samt, inte minst, hårt arbetande lagspelare.

Tre delmål
 – Mitt stora mål för säsongen var att ta en ordinarie startplats, men jag hade också tre delmål: stärka min fysiska förmåga, min defensiva förmåga och min offensiva förmåga.

• Hur har du blivit bättre offensivt?

– Rolle har lärt mig värdera bättre när jag ska utmana och när jag ska släppa bollen. Jag vill ju själv dribbla tio gånger av tio, det är min starkaste sida, men nu vet motståndaren inte om jag ska dribbla eller passa. Och sen har jag fått ett ännu snabbare ryck i benen! John Phillips gav mig övningar för bål, mage och rygg som jag jobbat hårt med. Jag är explosivare nu.

Mer muskler
Vad gäller fysiken, så är skillnaden slående. Den tunne ynglingen som stack in fötterna då och då men kanske inte så gärna har blivit en vuxen spelare som inte tvekar att sätta till i närkamperna.

• Ja, rentav tar varje chans att göra det?

– Absolut! Jag har mer muskler och är mycket starkare i år. Jag är tuffare att bli av med, tvekar inte att ta för mig i närkamperna och går in med kroppen nu och inte fötterna. Ibland kan man grisa till det ordentligt, det tycker jag är otroligt roligt!


Tobias Christoffersson

Intervjun publiceras i matchprogrammet ”Avspark” som distribueras till Sydsvenskans prenumeranter torsdagen den 12 augusti.
Du kan ladda ner matchprogrammet genom att klicka här(8 MB)