Jiloans dagbok inför premiären

Publicerad 30 mars 2012

”Vi har haft en jättebra försäsong”

Onsdag 21/3
Som vanligt vaknar jag runt 08.15 äter en ordentlig frukost för att sedan åka iväg till stadion. Vi samlas nästan alltid 09.30. Träningen på planen börjar inte förrän 10.30, men vi har vårt prehab-program som vi alltid kör igenom för att få igång kropparna och på så sätt minimera skaderisken och även för att stimulera och aktivera de viktigaste partierna som t.ex. mage, bål, ljumskar och  baksidor. Detta program ansvarar Wilner Registre och Greger Andrijevski för.

10.30 går vi ut på planen och det är i princip samma typ utav upplägg. Uppvärmningen tar Simon Hollyhead hand om och sedan tar Rikard över tillsammans med Daniel och Jörgen. Dagens pass var bra, vi hade mycket spel under träningen och det uppskattas alltid av oss spelare, speciellt nu när man äntligen tränar på gräs, även om planerna inte är som bäst just nu. 

Vi brukar oftast vara klara med träningen runt 12.30 och därefter har vi ledigt resten utav dagen. Men alla spelare har alltid tillgång till omklädningsrummet under hela dagen, så om man vill köra extra så finns det utrymme och tid till det. Förra året hade jag turen att komma i kontakt med en fystränare/personlig tränare vid namn Nebez Kurban. Han är precis som mig själv ifrån Kurdistan, och det var Miiko Albornoz som presenterade oss eftersom Nebez tidigare jobbat för BP (Brommapojkarna).

Jag tränade med honom och Miiko inför januariturnén. Nu ville Nebez komma till Malmö för att se hur vi har det. Även för att köra 1-2 pass med oss, mest för att visa olika övningar som vi sedan alltid kan ha med oss. Nebez är duktig på att utveckla snabbheten och för att få upp explosiviteten. Två viktiga saker som man behöver för att känna sig 100% till match.

Så jag och Miiko plockade upp honom på centralen sedan begav vi oss till Atleticum för att köra ett rörlighetspass med Nebez. Han hade koll på vårt träningsschema och ville absolut inte att vi skulle överanstränga oss. Rörlighetspasset var vanliga friidrottsövningar. Jobbade mycket med häckar, hopp, spänst och även fotstyrka. Det var ett perfekt träningspass.

Torsdag 22/3
Idag var vi träningslediga. Då föreslog Nebez att vi skulle köra ett snabbhetspass på eftermiddagen så vi kunde vila kropparna och för att få fler timmars vila. Vi drog till Athleticum och körde snabbhetsträning i cirk. 60 minuter.

Fredag 23/3
Dagen före matchen mot Häcken. Det märktes på träningen att stämningen var på topp. Alla var glada och positiva, tror det är för man börjar känna att det snart är dags. Vi har våra standardrutiner med träningsupplägg då. Träningen brukar vara ganska lugn, mycket taktik och positionsspel under träningen. Men vi spelar lite på slutet och kör även lite motståndslöpning för att få igång explosivitet inför match. Fick även reda på att matchen spelas inne på Swedbank Stadion så vi passade på att kolla in planen och när vi gjorde det så blev alla positivt överraskade. Planen såg jättefin ut och de har gjort ett fantastiskt jobb med den. Det uppskattas bland oss spelare!

Lördag 24/3
Matchdag, dagens motståndare är BK Häcken som imponerade på mig förra året. Jag hade en bild i huvudet att det skulle bli en väldigt tuff match där Häcken precis som vi ville lira boll. Känslan under matchen var hela tiden positiv och det är en känsla som man får när man känner att man spelar med spelare som man verkligen litar på. Det är en trygghet som är viktig, känns verkligen bra iår.

Vi gör en bra match även om jag tycker att Häcken inte var lika bra som jag trodde. Tycker hela laget gör en bra insats och för egen del kändes det bra, men har fortfarande en bit kvar till toppformen men det brukar alltid vara så. När säsongen drar igång så brukar man oftast pricka toppformen ett par omgångar in i Allsvenskan. Tycker vi haft en jättebra försäsong och nu längtar man bara till premiären mot Gefle!

Söndag 25/3
Jag har nämnt det innan att det är viktigt med rutiner. Vi har som rutin att alltid dagen efter match samlas tidigt på morgonen för att köra ett rehabpass. Rehabpasset innehåller 25 min. på cykel, sedan streching. Vi cyklar för att få bort slaggprodukter i kroppen. Det finns även vissa spelare som lägger in lite styrka i rehabpasset, det är helt individuellt. Skall också nämna att de spelare som spelat mindre än 30 min och även de som varit utanför truppen alltid har ett bollpass.

Måndag 26/3
Vi är alltid lediga 48 timmar efter match. Så under vår lediga dag gäller det bara att stoppa i sig rätt mat, dricka mycket vatten och må bra.

Tisdag 27/3
Idag är det vanlig träning ute på planen men då jag fick vara med att delta i Allsvensk Avspark som hölls i Helsingborg så missade jag dagens träning. Det är en årlig upptaktsträff som alla lag deltar i. Syftet med träffen är att folk ska glömma hockeyn, innebandyn, friidrott osv och bara tänka på fotbollen och att Allsvenskan snart drar igång.

Man marknadsför Allsvenskan och skapar intresse för serien, vilket jag tycker är en klockren idé.
Vi började åka runt 09.30 och jag var hemma vid 19.00 då jag fick skjuts hem tidigare av Johan och Mattias från KvP. Tack för skjutsen!

Onsdag 28/3
Idag hade vi ett prehabpass med Wilner. Sedan gick vi ut på planen, körde uppvärmningen med Simon som vanligt. Sedan tog Jörgen över med en uppspelsövning, mittfältare och anfallarna mot ett etablerat försvar. Tanken var att om motståndarna står långt ner i planen för att täcka ytor så ska vi ändå kunna hitta luckor som vi spelar in boll i för att komma till bra lägen. Det fungerade bra. Sedan spelade vi 5vs5 på en liten yta. Vill gratulera det orangelaget som vann ”mini turneringen” med fem vinster och 1 oavgjord (Miiko, Jimmy, mig själv, Ulrich, Jasmin och Wilton).

Efter första passet så åt vi mat. Vi får alltid käk från en restaurang som heter ORE 12 ligger i Mobila. Ett pastaställe som är bra och som vi trivs väldigt bra med. Efter maten så får vi en timmas vila, vi är kvar på stadion, vilar och tar det lugnt. Vi brukar ha lite småmöten och prata om saker som inte fungerar bra och saker som vi måste göra bättre. Som ett litet spelarmöte. Därefter hade vi ett styrkepass med Greger.

Han har fört in en ny metod av styrketräning som är väldigt ny, cross fit kallas det och är väldigt populär i bl.a. USA. Det är ungefär 12 övningar som vi kör på olika stationer. Man ska på tid ta sig runt dessa 12 stationer där vi kör bl.a benböj, chins, armhävningar, burpees, omvända armhävningar, hantlar, dips, sit-ups m-m. Det är både konditionsträning och även styrketräning. Det är en metod som jag tror väldigt hårt på och Greger har gjort det riktigt bra!!

Snart är det premiär och hela spelartruppen och alla ledare ser verkligen fram emot premiären. Äntligen är det dags igen, snart står vi där på stadion och snart ses vi igen!

Jiloan Hamad, Malmö FF

Mer läsning inför premiären hittar du i vår matchtidning Avspark som du läser på Sydsvenskan.se