Jiloan Hamad: Det var mycket snack när jag gick till Malmö så nu vill jag visa dem

Publicerad 01 oktober 2009

Inför säsongen hade Jiloan Hamad som målsättning att starta eller göra inhopp i minst tio allsvenska matcher. När fem omgångar återstår har han redan uppfyllt sitt mål med råge.

Han har fått starta tolv av lagets totalt 25 spelade matcher i allsvenskan och gjort inhopp i ytterligare tre.

– Det är riktigt kul! Jag njuter verkligen av att spela och jag hoppas att det syns ute på planen, säger han till hemsidan som får tag på honom ett par dagar efter att Malmö FF vunnit sin fjärde raka match mot Hammarby på hemmaplan.

Dum fråga kanske, men hur är stämningen i truppen just nu?
– Den är riktigt bra faktiskt! Den har varit bra innan också, men nu är det betydligt mer avslappnat och mindre press på oss.

Sedan man ändrade spelsystem från 4-5-1 till 4-4-2 är Malmö FF obesegrade. Är det spelsystemets förtjänst eller finns det andra faktorer?
– Spelsystemet kanske har en liten del i det. Men den stora skillnaden är att vi nu sätter våra chanser. Vi skapade ju mycket även tidigare, men då satte vi inte våra chanser som vi gör nu. Vi spelar med ett helt annat självförtroende nu än vi gjorde tidigare.

Lagets fina svit har gjort att man klättrat i tabellen. Malmö FF ligger i skrivande stund på en åttondeplats bara två poäng efter femteplacerade Häcken. Att börja titta uppåt menar dock “Jille” att man ska akta sig för att göra.

– Det är en klyscha, men just nu gäller det verkligen att vi försöker ta en match i taget.

I nästa omgång som spelas på söndag väntar Örebro på bortaplan. Det blir en speciell match för Hamad som kommer att ha många vänner och släktingar på läktaren när han återvänder till sin hemstad. När han inför säsongen 2008 lämnade sin moderklubb BK Forward tog han ett omdiskuterat beslut när han istället för att gå till Örebro SK valde att flytta söderut till Malmö FF.

–  Med tanke på hur mycket snack det var när jag  gick till Malmö så vill jag verkligen visa dem att jag utvecklats som fotbollsspelare, säger han. 

– Det ska bli riktigt roligt att spela mot Örebro och jag ser verkligen fram emot det! Om jag nu får spela vill säga.

Känner du några spelare i laget?
– Det finns några spelare som jag är bekant med. Per Johansson och Marcus Astvald är några av dem. “Mackan” och jag har faktiskt gått i skolan tillsammans.

Vad tror du om matchen?
– Det kan nog bli en bra match. Jag  såg Örebro spela i Trelleborg och de spelar en bra fotboll. De har hemmaplan och kommer ha starkt stöd från publiken. Men kan vi fortsätta spela som vi gjort på sistone och ta en match i taget så tror jag vi har stora chanser att vinna.

Behrn Arena är utrustad med konstgräs. Hur påverkar det?
– Det är skillnad på konstgräs och konstgräs. Gefles plan exempelvis är inte alls bra. På Behrn Arena tycker jag det är en skön plan och det går att rulla boll där. Den studsar inte lika mycket utan känns mer äkta. Men det är klart att det är att föredra att spela på riktigt gräs. Det kan ju vara bra att ha konstgräs att träna på med tanke på det klimat vi har i Sverige. Men under säsong borde alla klubbar ha resurser att kunna tillhandahålla en riktig gräsplan.

/Helen Johansson