Jeppe Vestergaard klar!

Publicerad 15 januari 2002

Jeppe Vestergaard klar!

Han började träna med MFF i fredags och idag skev han på ett treårskontrakt: danske vänsterbacken Jeppe Vestergaard från Herfölge.

Goda vitsord
– Två träningar och en internmatch i början av säsongen är inte så mycket att gå på, men när vi hört oss för i Danmark har Jeppe Vestergaard bara fått goda vitsord, säger Tom Prahl, och fortsätter: – Han är en fin idrottstyp, bra byggd, bra vänsterfot, bra överblick. Han kommer att växa och visa sina kvaliteter efter hand. När jag ser honom tänker jag lite på Patrick Larsson i TFF, ingen glamorös spelare, men han löste många problem på ett bra sätt.
Det är inte direkt någon hemlighet att det är en ytterback och en mittback som stått överst på MFF:s värvningslista ett bra tag, och nu är alltså den ena luckan fylld:
-Vi har ju tappat Jimmy Tamandi (AIK) och Olof Persson (framtid oklar), som bägge var ordinarie backar ifjol, säger Hasse Borg. Vår trupp på 20 utespelare och två målvakter måste vara stark för att klara av de belastningar som skador och avstängningar ofrånkomligen utgör. Jeppe har rätt ålder inne och stor potential.

Milan tipsade
MFF har haft korn på Jeppe Vestergaard ett slag, och det genom Milan Simeunovic, som det senaste halvåret varit utlånad till Silkeborg, där Jeppe Vestergaard spelade mellan oktober och december i fjol. Jeppe Vestergaard är fotbollsfostrad i Herfölge och har så när som på två ungdomsår i Köge förblivit klubben trogen. Det innebär bland annat att han var med om såväl att bärga Herfölges överraskande ligaguld våren 2000, som att nästa vår trilla ur superligan med dem. Hösten -02 tillbringade Jeppe alltså i danska andradivisionen, först i Herfölge, sedan som utlånad till Silkeborg.

MFF utmaning
Jeppe Vestergaard är 25 år (född 22.7.79), 183 cm lång och väger 80 kilo. Flera danska klubbar, förutom Silkeborg även Bröndby och FC Köpenhamn, har visat intresse för honom, men Jeppe Vestergaard valde Malmö FF.
– Även om Malmö FF haft en tuff period är det en storklubb med ambitioner och stort intresse kring sig. Det är en utmaning för mig att komma hit, säger Jeppe Vestergaard. Det är i längden inte tillfredsställande att spela i näst bästa ligan, och jag är intresserad av att komma vidare.

Steget till Sverige?
– Jag bor på Fredriksberg i Köpenhamn och med bron ligger Malmö nära. Det hade varit ett större steg att flytta till exempelvis Silkeborg.
Hade det faktum att MFF redan huserar tvenne danskar i Peter Sörensen och Brian Steen Nielsen någon betydelse för beslutet?
– Ja, så er der nogen jeg kan forstå, säger Jeppe med ett skratt. – Nej, jag har fått ett bra intryck av alla i laget, men visst har jag pratat lite med Brian och Peter.

Tidigare skadeproblem
Han var med de fem sista ligaomgångarna och guldjublet, men annars var 2000 ett mörkt år för Jeppe Vestergaard.
– Två korsbandsskador i samma knä följde på varandra. Jag hann tänka tanken att lägga av, men bestämde mig snart för att fortsätta, berättar Jeppe. Jag har alltid satsat fullt på fotbollen, och har ingenting vid sidan om.
Men nu är han fullt återställd, och har inte haft några problem att klara kontrollerna inför övergången.
– Vi är medvetna om att han har haft två korsbandsskador, det är inget att hymla om, säger Tom Prahl, men enligt läkarna är läget i knäet stabilt. Nu har vi ett bra ytterbacksbestånd både på höger och vänster kant. Jeppe Vestergaard, Mikael Roth och Dan Ingvarsson (en av de tre lärlingarna) till vänster och Robert Kjellin, Billy Berntsson och även Matias Concha på högersidan.

Tvåmålsskytt mot MFF!
Jeppe Vestergaard är alltså i första hand vänsterback, men kan även fungera som mittback. Han vill inte tala om sina egna kvaliteter som spelare, men betonar att han vill spela fotboll, och inte bara tjonga upp bollen vid första bästa tillfälle. Flitigt noterad i målprotokollet är han av naturliga skäl inte, men kuriöst nog har han god erfarenhet av att näta – mot MFF. I fjolårets första träningsmatch ställdes ju de himmelsblå mot Herfölge borta i en kylslagen inomhushall och gick på pumpen med mindre smickrande 0-4 – för två av målen svarade Jeppe Vestergaard!