Jens Fjellström om återkomsten till Malmö FF

Publicerad 26 juli 2016 i Nyheter

Det har gått 15 år sedan Jens Fjellström gjorde den sista av sina 200 matcher i MFF-tröjan. Nu är han tillbaka i föreningen som assisterande tränare med målet att komplettera den nuvarande tränarstaben och utveckla spelarna med hjälp av analys och data. 

Efter många år som både företagare och fotbollsexpert i tv lämnar Jens Fjellström kommentatorsbås och tv-studior för att ta klivet in i MFF:s omklädningsrum. Han ser fram emot att komma tillbaka till den innersta kärnan av fotbollen.

– Jag är otroligt intresserad av att se hur jag i MFF kan bidra till att utveckla spelare och människor och få dem att växa. Jag är en nyfiken rackare och har varit ambitiös med att följa med i utvecklingen och titta runt hörnet för att se vad man kan utveckla, säger Jens Fjellström.

I sin nya roll ska han ha huvudansvaret för att ta vara på data och analysera både egna laget och spelarna men även motståndarna.

– Hela samhället genomgår en digital transformation där data kan hjälpa oss att bli duktigare inom allt. Jag tror att analys, statistik och annan sportdata i olika former är ett av de områden som kan utveckla spelare och klubbar allra mest. Om vi tittar på de kommande 5-10 åren så tror jag att det kommer att hända kopiöst mycket. Jag är glad att MFF vill vara ledande inom det området.

Även om Jens Fjellström jobbat med fotboll under stora delar av livet blir det här första gången han arbetar som tränare. Daniel Andersson lyfter hans fotbollskunskap och driv som viktiga egenskaper för jobbet. Själv tror Jens Fjellström också att han kommer ha nytta av åren som expertkommentator.

– Tack vare att jag varit ifrån fotbollens innersta del så kanske jag har en viss distans och ett perspektiv som gör att jag kan se saker på ett annat sätt. Jag tror det bor en vettig pedagog i mig och jag har ett intresse av att förmedla till andra. Jag tror också att jag har en hyfsad fotbollshjärna. Den har jag haft användning för under åren som expert.

Jens Fjellström avslutade sin aktiva karriär som fotbollsspelare i Malmö FF år 2000. Han minns med glädje när MFF vände 0-3-underläge till vinst med 4-3 borta mot IFK Göteborg 1994 och när han med sina två mål sänkte Helsingborgs IF i hemmaderbyt samma år. Men också det stora engagemanget kring föreningen som idag ser lite annorlunda ut.

– Jag tror att engagemanget var nästan lika stort då som nu, fast i svensk fotboll fanns det generellt inte en läktarkultur eller publikkultur som var i närheten av vad vi ser idag. Men intresset och engagemanget har funnits där hela tiden. Den nya arenan är gjord är fotboll och läktarkulturen är något att vara stolt över. Där har MFF och supportrarna gjort ett enormt jobb.

– Klubben har så stor betydelse och förankring i Malmö att det blir extra roligt att representera den. Jag har tillbringat stor del av mitt liv i Malmö och det känns som mitt hem. Jag har två barn som pratar flytande skånska trots att jag och min fru är från Norrland. Jag trodde aldrig jag skulle komma att inse att skånska är vackert men det gör jag nu, haha.

Den 1 augusti tillträder han sin tjänst och blir en del av tränarstaben som jobbar kring MFF:s A-lag. Han ser fram emot att bli en del av dynamiken.   

– Jag hoppas och tror att jag kommer komplettera Allan och Olof och övriga tränarteamet. En huvudtränare och assisterande tränare ska inte vara personer som tycker exakt likadant alltid. Det handlar om att berika och få in så många vinklar och perspektiv som möjligt. Det är högt i tak i den här ledarstaben och det kommer passa mig.

Med MFF i topp av tabellen efter halva säsongen spelad har Jens Fjellström också en spännande höstsäsong framför sig.

– MFF har positionerat sig bra. Jag ser med tillförsikt fram emot att hugga tag i den här hösten. Alla som jobbar i MFF vet vad målet är.

huvudpartners

officiella partners