Jeff är tillbaka på spåret

Publicerad 23 april 2010

På spåret – med Jeffrey Aubynn. Nej, MFFs rutinerade vänsterytter är inte aktuell för lättare tv-underhållning. Däremot är han högst aktuell som formstark startspelare i MFF. Till skillnad från ifjol.
– Förra året var en stor besvikelse för mig. Nu är jag tillbaka på spåret.

”Ett riktigt skitår.” Så beskrev arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin 2009 i ett måhända mindre väl avvägt uttalande. MFFs vänster yttermittfältare Jeffrey Aubynn uttrycker sig inte lika slängigt, men är benägen att hålla med.

– Ja, det kan man säga. Med tanke på att jag var skadad mycket och spelade lite. Men det berodde inte bara på skadorna. Vi ändrade till 4-2-3-1 med ytterforwards som skulle gå mer i djupet, och det gynnade inte mig.

En hel allsvensk match på hela säsongen. Tre från start, utbytt i två. Sju inhopp. Tio matcher totalt. Efterhängsna lårproblem som kom och gick under säsongen gjorde att Jeffrey Aubynn upphörde att vara den man för startelvan han varit 2008. Då han, handplockad till MFF av Roland Nilsson, spelade 26 av 30 matcher och blev tvåa i MFFs interna poängliga med 4 mål och 6 assist.

Tjurade
Förändringen satte sina spår, och Jeff talar själv öppenhjärtligt om sitt mer eller mindre förlorade 2009.

– Jag gick ner mig, både mentalt och träningsmässigt. Och det har man inte råd med. Efter säsongen fick jag fråga mig själv om jag verkligen gjort allt för att bita igen och ta min plats tillbaka. Och det hade jag väl kanske inte. När jag inte fick spela tjurade jag, jag borde tagit det på ett bättre sätt.

Ändrade kosten
Men Jeffrey Aubynn drog lärdom av sitt eget mindre goda exempel och tog tag i situationen.

– Vill man vara med däruppe måste man jobba med sin kropp hela tiden, särskilt när man börjar komma till åren lite. Så i vintras ändrade jag min kost och träning. Tränade mage och baklår extra i gymet, och har lärt mig stretcha lite annorlunda för att undvika de där småskadorna jag haft.

Jeff gick ner några kilon, tränade sig starkare i kroppen, och märkte skillnaden inom kort.

– Redan på försäsongen kände jag att klippet i steget var där igen och att rycket kommit tillbaka lite. Och då var det roligt att spela fotbollsmatcher igen.

Lärde sig av Prahl
Jeffrey Aubynn har varit med ett slag nu. Den unge, egensinnige liraren som gick från Gunnilse till Bayern München 1997 och sedan landade i Tom Prahls Halmstads BK, där han blev vuxen som fotbollspelare och vann guld med HBK 2000. Därefter ett par allsvenska topplaceringar med Örgryte och Hammarby med mellanspel i Danmark och Norge.

– När jag var yngre körde jag mycket med tunnlar och dribblingar och trodde det var lite cirkus med fotboll. Tom Prahl lärde mig bli en lagspelare, men det var Erik Hamrén i Örgryte som gav mig utrymmet att vara både lirare och lagspelare, och då fick jag ut mycket mer av mitt spel. Jag kan fortfarande falla tillbaka i mitt finlirarfack, men jag vet nu att det finns ett grundarbete man alltid måste göra.

Funktionell teknik
Med åren har Jeffrey Aubynns spelstil också förändrats en del. Kanske kan man säga att han inte är lika explosivt utmanande i man-man-spelet utan hellre håller i bollen lite, använder sin teknik mer funktionellt och är mer verksam i speluppbyggnad än genombrott.

– Jag har inte samma frenesi, utan tycker jag värderar mina krafter på ett bättre sätt nu: när spela enkelt, när köra på, jag är mer medveten om mina resurser. Det tar mycket energi för benen att dribbla, att ta tacklingar och stångas. Men jag kan fortfarande trycka förbi min motståndare!

Flåset i nacken
När Jeffrey Aubynn beskriver sig själv som ung spelare är det svårt att inte tänka på hans främste utmanare om vänsterytterplatsen i MFF: Jimmy Durmaz.

– Ja, jag ser mycket av mig själv som ung i honom vad gäller spelstilen. Jimmy har fina verktyg för att bli en oerhört duktig vänsterytter. Vi snackar mycket och jag försöker pusha honom. Det finns en sundhet i vår konkurrens tycker jag.

Än så länge har Jeffrey Aubynn kommit före i laguttagningarna, men han är medveten om flåset i nacken.

– Det har känts bra så här långt, nu ska det hålla i sig. Jag vill mycket i år. Inte på så vis att jag är ute efter revansch, utan för att jag älskar att spela fotboll. Jag vill vara med därute; och spela, och vinna. Förra året var en stor besvikelse för mig. Nu är jag tillbaka på spåret.

Tobias Christoffersson

Denna text publiceras i matchprogrammet – Avspark – som distribueras till sydsvenskans prenumeranter lördagen den 24 april samt säljs runt Swedbank Stadion på måndag.
 
Ladda ner Avspark här(8 MB)