Jari Litmanen klar för Malmö FF

Publicerad 07 juli 2005

Malmö FF har skrivit kontrakt med den 34-årige finske mittfältaren Jari Litmanen. Han kan främst beskrivas som en spelintelligent och passningsskicklig offensiv mittfältare. Kontraktet gäller i sex månader med option på ytterligare ett år. Intentionen hos båda parter är att Jari Litmanen ska spela i Malmö FF även under 2006. Den obligatoriska läkarundersökning som görs med alla nyförvärv kommer att äga rum någon av de närmaste dagarna.

Jari Litmanen är i full gång med träning på egen hand under ledning av en personlig tränare. Han ansluter till spelartruppen i slutet av nästa vecka eftersom han har en del praktiska saker att ordna först och han inte vill börja utan att kunna ge 100 procent.

Jari Litmanen inledde fotbollskarriären i Reipas Lahti i Finland. Vid 21 års ålder lämnade han Finland för spel i Ajax under sju säsonger. Därefter har han representerat Barcelona, Liverpool, Ajax (i en andra sejour), FC Lahti under ett halvår samt den senaste säsongen Hansa Rostock i Bundesliga. Under tiden i Ajax vann han Champions League en gång och var även med och förlorade en Champions League-final. Han har gjort aktningsvärda 97 landskamper och 25 landslagsmål.

Uttryckt i antal ligamatcher och ligamål kan karriären sammanfattas enligt följande:
Reipas Lahti (1987-1990): 86 matcher, 28 mål
HJK Helsingfors (1991): 27 matcher, 16 mål
MyPa 47 (1992): 18 matcher, 7 mål
Ajax (1992-1999): 159 matcher, 91 mål
Barcelona (1999-2000): 21 matcher, 3 mål
Liverpool (2000-2002): 26 matcher, 5 mål
Ajax (2002-2004): 20 matcher, 5 mål
FC Lahti (2004): 11 matcher, 3 mål
Hansa Rostock (2005): 13 matcher, 1 mål

Totalt: 381 matcher, 159 mål

Hasse Borg
”Jari Litmanen är en av de mest meriterade spelarna MFF har skrivit kontrakt med. Det är en oerhört professionell spelare och människa som vi kommer att få stor nytta av. Han kommer inte hit för att varva ner utan för att fortsätta satsa. Hans förmåga att hålla i och fördela bollen i en framskjuten position är egenskaper som vi behöver och hans erfarenhet kommer att komma väl till pass, inte minst i de internationella matcherna.”

Bengt Madsen
”Jag är utomordentligt glad över det fina nyförvärvet. Vi hade kontakt med honom redan för ett år sedan och det här visar att trägen vinner till slut. Vi spetsar truppen med en mycket seriös och internationellt meriterad spelare som ökar möjligheterna för Tom Prahl när han och laget återvänder från den korta semester spelare och ledare åtnjuter den här veckan.”

Jari Litmanen
”Sportsliga faktorer vägde tyngst i mitt beslut att välja Malmö FF. Jag har trivts väldigt bra med de svenska spelarna i Hansa Rostock och Ajax, både på och utanför planen, och ser därför fram emot att spela i Sverige. Under karriären har jag spelat i flera stora klubbar och är van vid pressen att alltid ligga i topp. Möjligheten att vinna mästerskap och att kvala in till och spela i Champions League lockar fortfarande. Jag har diskuterat en hel del med Malmös sportchef och ordförande och tycker det är en klubb med potential. Den satsning och utveckling som pågår är mycket intressant och jag är gärna en del av den. Jag kommer nu att studera några av Malmö FF:s senaste matcher på video för att lära känna laget och spelarna innan jag kommer på plats.”