Järdler höll nollan mot Kalmar

Publicerad 27 augusti 2008

Ja, du läste rätt. Efter frilägesutvisning på Jonas Sandqvist och skada på reservmålvakten fick Christian Järdler kliva in mellan stolparna i 56:e minuten av U21-matchen mellan MFF och Kalmar – efter att i första halvlek dessutom ha gett MFF ledningen med 1-0. MFF gjorde en kanoninsats, behöll greppet och med 2-0 av Alex Nilsson var matchen vunnen.

Kalmar FF U21 – Malmö FF U21

0 – 2 (0-1)

Målskyttar:
0-1 Christian Järdler 20 min
0-2 Alex Nilsson 77 min

Utvisad: Jonas Sandqvist 56 min

MFF:s startelva:

Jonas Sandqvist

Mak Dzonlagic, Jasmin Sudic, Gabriel, Christian Järdler

Joakim Nilsson, Elvir Biberic(56)

Omid Nazari, Rick Kruys, Erdin Demir

Agon Mehmeti

Ersättare: Max-Ludwig Gustafsson(mv 56, 70), Viktor Dahlgren, Ruben Grönevik, Robin Simovic, Alex Nilsson(70).

Till att börja med kan härmed dementeras att matchen slutade 15-3 till Kalmar, vilket Svenska Fotbollförbundets hemsida i skrivande stunden hävdar – men den var nog så spektakulär ändå. I händelsernas centrum: Christian Järdler. Efter 20 minuters bra spel av MFF sköt han in 1-0 i andra- eller tredjeläget efter en hörna. 36 matchminuter senare ställde han sig i mål och höll nollan i mer än 35 minuter!

Va? Jo, så här gick det till. MFF gick till paus med 1-0-ledning och började andra halvlek lika gediget och välspelande som första – men tappade så boll olyckligt på mitten och Kalmar kunde vända. Uppspelsbollen var inom räckhåll för utlöpande Jonas Sandqvist, men han halkade till på vägen och plötsligt var det ett 50-50-läge mot den framstormande kalmarspelaren, som fick första touchen på bollen och Jonas var tvungen att bli ojuste. Lite hård var den, men dock: frilägesutvisning. MFF tvingades byta ut Elvir Biberic och sätta in juniormålvakten Max-Ludwig Gustafsson – men direkt vid den påföljande frisparken var olyckan framme. Skottet tog i ribbans underkant, Max-Ludwig slängde sig – och dånade i stolpen med axeln först. Han kämpade tappert i 10 minuter, men fick sedan ge upp. Christian Järdler anmälde sig som frivillig att stå – och lyckades alltså med konststycket att bli målskytt och hålla nollan i samma match!

En närmast unik insats av Christian, som plockade ett par bollar men trots allt och förvånande nog inte ställdes på några svårare prov mellan stolparna – vilket helt enkelt berodde på att MFF gjorde en så bra match.
– Vi spelar jättebra idag. Också med en man mindre håller vi i bollen och spelar ut dem. Förutom situationen med utvisningen skapar Kalmar inte mycket, säger Leif Engqvist efter matchen.

Med en man mindre ändrades formationen från 4-2-3-1 till 4-4-1. Leif är i första hand nöjd med laginsatsen, men lyfter också fram ett par individuella höjdpunkter:
– Omid Nazari gör fantastiskt bra ifrån sig. Han vinner boll, kommer fram bra och slår inlägg. Rick Kruys visar snabba fötter; han är mycket med idag och får styra spelet, som ser både spanskt och holländskt ut emellanåt. Jasmin Sudic har utvecklats mycket och blir bättre och bättre för varje match. Han är just tillbaka från två landskamper med P18-landslaget där han enligt förbundskaptenen var bäste spelare. Fortsätter han så här blir det svårt att hålla honom borta från A-truppen, säger Leif, tar ett andetag och fortsätter:
– Joakim Nilsson gör också en riktigt bra match, liksom Agon och Alex när han kommer in – och Gabriel är mycket bra i huvudspelet.

Efter cirka 20 minuter med Järdler i mål gör MFF 2-0, och det är U21-lagets egen supersub Alex Nilsson som återigen kommer in och blir målskytt.
– Erdin Demir och Omid Nazari broderar lite på vänsterkanten och spelar fram Alex, som vinner duellen mot en tvåmeterskille i Kalmar och sätter dit den i bortre krysset, beskriver Leif Engqvist – och det låter ju som ett mål man skulle vilja se.

MFF har nu tre raka segrar i södra U21-serien, och med tre matcher kvar att spela ser utsikterna att ta sig vidare till slutspelet ganska ljusa ut: häng på andraplatsen (tre poäng upp till HIF som visserligen har en match mindre spelad) och för närvarande rätt klart en av två bästa treor (av tre) som går vidare. Resterande matcher: HBK, Mjällby och Landskrona.

/Tobias Christoffersson