”Jag tror inte riktigt MFF vet var de har AIK”

Publicerad 23 september 2011

2009 kontrakterades den tidigare AIK-anfallaren Andreas Alm (bilden) som Solnaklubbens assisterande tränare. Under de två åren som gick innan han i december i fjor själv tog över ansvaret för A-truppen hade han tre olika tränare att arbeta under: Mikael Stahre, Björn Wesström och Alex Miller. Att det för en utomstående kan ses som turbulent håller han inte med om.

– Visst, vi hade en viss omsättning där, även om jag hade ”Micke” Stahre ett helt år. Fast i de banorna kan man inte tänka som assisterande, utan man har att ge huvudtränaren de bästa möjligheter att genomföra vad han vill göra. Oavsett vem det är. Så för min del var det inget konstigt.

Fast tre tränare på två år innebär en del anpassningar för din del tänker jag.
– Jo, till viss del. ”Micke” och Björn har varit AIK:are under lång tid samt arbetat ihop i Väsby, och hade därför likheter hur de tänker fotboll. Alex kom från Storbritannien och då handlade det om ett annat ledarskap, om en helt annan erfarenhet. Så det stack ut, men det är också spännande som assisterande att under de omständigheterna se till att han som leder får igenom det han vill ha.

Var det något specifikt som du valde att fokusera på när du tog över i mitten av december 2010?
– En sak var att vi bestämde tidigt att vi skulle göra saker framför att snacka om dem. Det är lockande att som spelare under försäsongen, när det inte är några matcher och inga tabeller att ta hänsyn till, att berätta om hur duktig man är eller hur bra laget är.
– Då kom vi överens om att vi skulle visa hur vi spelar i stället för att berätta om det. Rätt mycket av det gäller fortfarande. Vi är bäst när vi spelar fotboll, inte när vi till exempel ska vara sociala. Och allra bäst är spelarna när de har AIKs tröja på sig.

LÄSER MOTSTÅNDET
OK. Förutom det då; om jag säger att AIK har blivit oerhört starka defensivt över hela planen. Håller du med om det?
– Det är rätt uppfattat. När det gäller insläppta mål ligger vi i dagsläget i paritet med Helsingborg, som också har en stark defensiv. De som har spelat forwards har jobbat väldigt hårt för oss under hela säsongen, och det har smittat av sig på övriga laget. Vi har varit duktiga på att läsa av motståndarna från den första pressen vi har satt.

Inför säsongen var det inte många som tippade AIK i topp. Jag antar att du är rätt nöjd med laget.
– Nja, nöjd kan man vara när det blir ett resultat till slut. Så här långt har vi varken vunnit eller förlorat nåt, utan vi får se efter säsongen hur nöjd jag blir. Men vi hade målsättningen att bli bättre än i fjor, då vi blev elva, och vi hade målsättningen att vinna fler matcher än vi förlorar. Där ser det bra ut för tillfället. Nu har vi några tabellplaceringsmatcher framöver som kommer att avgöra hur utvärderingen kommer att se ut.

Du har tidigare spelat i AIK. Händer det att du på träningen drar till med ”på min tid så…”?
– Ok, jag har väl nån anekdot som jag har berättat eftersom jag har spelat tillsammans med ”Tjerna” (Daniel Tjernström) och där var en del galna grejer, men just ”på min tid” tror jag att jag har klarat mig undan från att säga. Jag tycker nämligen att det var sämre förr, så det finns ingen anledning att ta upp det.

Hur trött är du på frågan: Hur kommer det att gå utan the Banguras?
– Inte alls. Jag är säker på att det kommer att gå bra även utan dem och då kommer den frågan att självdö.

EX-mffare i skyttetopp
I deras frånvaro leder tidigare MFF:aren Robert Åhman Persson den interna skytteligan. Är du förvånad?
– Inte det minsta. En central mittfältare hos oss bör göra mål, och med tanke på att han har en fin vänsterfot på fasta situationer blir jag inte förvånad om han gör några till i år. ”Robban” har vuxit oerhört sen han kom till AIK förra året, han har tagit sig upp en nivå helt klart. Han har blivit väldigt trygg i sitt spel och är emellanåt ett nav i våra matcher. Bollen går ofta via honom och även om han inte ses som en kreatör hos många, är han en som bryter mönster i vårt spel.

Om man inte sett så många matcher med AIK i år – vad i ert spel behöver MFF se upp med?
– Vad MFF behöver se upp med? Vi är ett sånt lag att man får vad man ser. Och eftersom det har skett forwardsförändringar hos oss kan man säga att vi är ett lag under viss utveckling, och jag tror inte att de (MFF) vet riktigt var de har oss.

Text: Magnus Johansson

Texten är ett utdrag ur programbladet Avspark inför MFF-AIK. Klicka här för att ladda ner Avspark.