Jag har mina bästa fotbollsår framför mig – det ska jag visa i MFF

Publicerad 20 maj 2009

Familjen är på plats och Wilton Figueiredo tar sats.

– Jag känner mig redo, säger MFF:s brasilianska stjärnvärvning. Jag är sugen och nu kommer målen som ska lyfta laget. Det är jag skyldig både klubben, fansen och mig själv och ingen ska bli besviken!

Trots förväntningarna på honom som ”frälsare” är det en avslappnad Wilton som låter sig intervjuas inför den allsvenska omstarten mot svenska mästarna Kalmar FF på Swedbank Stadion. Det fem veckor långa speluppehållet på grund av U21-EM har uppenbarligen varit av godo.

– För min del har det absolut varit så, säger han. Det blev en hektisk vår med flytten från Qatar direkt in i den allsvenska hetluften och nytt spelsystem utan vila sedan mer än ett år tillbaka. Dessutom har jag saknat familjen, som varit i Brasilien medan jag bott på hotell i Malmö och letat efter bostad. Men nu är allting på plats. Vi har hittat en fin lägenhet vid havet på Limhamn och jag har hunnit vila och ladda om och självförtroendet är på topp. Mot Kalmar börjar vi marschen uppåt i tabellen!

Efter lagets måltorka i våras hoppas alla i och kring MFF att Wilton får rätt. 10 gjorda mål på 12 matcher var på tok för klent, liksom naturligtvis Wiltons egen enda om än matchavgörande fullträff (2-1-målet mot Djurgården) på åtta allsvenska framträdanden. Något den förväntade succémannen själv också tycker är för lite och tar på sig ansvaret för.

Anfallarens plikt
– Naturligtvis, säger han. Det finns förklaringar som jag nämnt, men inga ursäkter. Jag är köpt till MFF för stora pengar och det är en anfallares plikt att göra mål. Det har jag inte gjort och det är inte svårt för mig att erkänna att jag därmed också bär skulden.

Men är inte det att sätta onödig press på dig själv inför fortsättningen?

– Inte alls. Jag bara säger vad jag känner, säger Wilton. Det jag ser framför mig är möjligheter i stället för svårigheter. Press lärde jag mig hantera hemma i Brasilien och när jag kom till GAIS som min första utländska klubb och hade trycket på mig att lyckas för att komma vidare i karriären.

Det har han onekligen gjort. Tiden från det att Wilton kom till Sverige och sparkade upp GAIS i allsvenskan 2005 och framåt har gjort honom till ett välbärgat fotbollsproffs.

– Gud har varit med mig och är min beskyddare, säger den djupt religiöse brassen som kommer från fattig bakgrund.

Uppväxt i miljonförstad
Något som fortfarande präglar hans personlighet där ödmjukhet, tacksamhet och generositet är utmärkande drag.

Wilton växte upp i Sao Bernardo do Campo, en miljonförstad till São Paulo, och det var pappan Wilson som tidigt ledde in honom på fotbollsbanan.

Sonen berättar:

– Pappa såg det som min chans till en framtid eftersom det i familjen inte fanns pengar till studier efter den vanliga skolan. Han uppmuntrade och stöttade verkligen mitt fotbollsspelande. Annars hade jag nog velat bli advokat.

En snårig väg
Även om Wilton tidigt visade prov på målfarlighet var det emellertid en snårig väg innan han kunde försörja sig hjälpligt som fotbollsspelare i ett land där talangerna räknas i 100 000-tal och klubbarna väljer och vrakar. I en av dessa klubbar blev han dessutom blåst på lön i ett halvår innan han tack vare den lokale scouten Donald Hellström fick chansen komma och provträna med dåvarande superettanlaget GAIS. Det skulle bli hans och familjens lycka eftersom han senare via AIK fick chansen flytta till Qatar och tjäna riktigt stora pengar.

Köpt hus till föräldrarna
Wilton menar med all rätt att lön och ekonomi är privat och hans ensak men säger ändå:

– Till Qatar flyttar man för att tjäna mycket pengar och i mitt fall för att kunna hjälpa både mig själv och mina närmaste till ett bättre och bekvämare liv. Jag kommer från ett fattigt hem liksom min fru men tack vare tiden i Qatar har jag kunnat köpa hus både till mina och min hustrus föräldrar liksom till min egen familj. Dessutom har jag kunnat hjälpa min pappa som tidigare var försäljare att bli egen företagare och öppna en kontors- och lägenhetsförmedling.

Att den generösa påfyllningen av bankkontot skett till priset av att han under sina 18 månader i emiratet i Persiska Viken blivit en sämre fotbollsspelare, vilket en del skeptiker menar, protesterar Wilton dock emot.

Mer ansvarstagande
– Helt fel, säger han. Ligan i Qatar tillhör inte de bästa men jag känner mig som en smartare och mer ansvarstagande spelare än när jag lämnade AIK och Sverige hösten 2007. Jag är 27 år, är noga med att sköta min träning och hälsa och är övertygad om att jag har mina bästa fotbollsår framför mig. Det kommer jag att visa i MFF.

Där är ambitionen i år alltjämt minst en fjärdeplats som kan ta laget ut i Europa men längre fram också en SM-titel med chans till spel i Champions League.

– Det är ett av de två mål jag har med min fortsatta karriär, säger han. Det andra är att göra så bra ifrån mig i MFF att det ger mig möjlighet att sedan spela i en stor klubb i den brasilianska förstaligan.

Rolle tränarfavorit
– Men, fortsätter han, det är något som ligger i framtiden. Jag är väldigt glad att vara tillbaka i Sverige och att det blivit just MFF med min gamla tränarfavorit Rolle Nilsson från GAIS jag spelar för.

– Rolle är en person som betytt och betyder mycket för mig och även för hans skull vill jag verkligen lyckas eftersom han och Hans Gren så bestämt ville ha mig till klubben. Jag vet att det blev dyrt men jag ska göra rätt för mig och betala tillbaka!
rädgårdsanläggning och av rovfåglar. Favoritresmål London och kroatiska kusten.

 

Av ARNE REIMER