”Jag gläds hellre med våra fans”

Publicerad 17 oktober 2013

Enligt honom är Allsvenskans skönaste straffområde självklart Swedbank Stadions. Han räddar helst en straff framför vår egen himmelsblå klack och han har ett håll han är bättre på att slänga sig åt. Möt Malmö FFs målvakt, nummer 27, Johan Dahlin.

Precis som de flesta allsvenska fotbollsspelare har även Johan spelat fotboll från tidig ålder. Det som är speciellt med Johans tidiga fotbollskarriär är att han började som forward för att sedan spela på innermittfältet. Först när han fyllt 14 började han stå i mål.

– Ja, det blev så. Jag tyckte det var roligt att spela ute. Men att bli målvakt fanns väl alltid där i bakhuvudet då pappa var målvakt. Med tiden kände jag att de andra spelarna utvecklades mer än vad jag gjorde och en dag skadade sig vår målvakt och jag fick frågan; Johan, kan du tänka dig att stå i mål? Jag hoppade in i målet, gjorde det bra och sen dess har jag stått i ett straffområde, berättar Johan Dahlin.

ANSVARSFULL PAPPA

Det har uppenbarligen fungerat bra att gå den vägen också. Nyligen skrevs ett nytt och stort kapitel in i Johans liv. Han blev nämligen pappa för första gången, till en pojke. När jag tar upp ämnet rätar Dahlin stolt på ryggen och hela ansiktet skiner upp som en sol.

– Det är verkligen fantastiskt att ha blivit pappa. Det känns som att jag har mognat fort tack vare det, kommenterar Dahlin sin nya roll.
– Plötsligt känns det som om jag hela tiden tar lite bättre beslut. På något omedvetet sätt tar jag större ansvar nu än innan jag blev pappa. Hela grejen har påverkat mig väldigt mycket, men det är svårt att sätta ord på vad det är specifikt som har förändrats. Det faktum att jag tar mer ansvar hemma leder förhoppningsvis till att jag gör samma sak även i omklädningsrummet. Det kan nog behövas, med tanke på vår unga trupp.

INSPIRERAD AV YNGRE

Malmö FF har, som de flesta vet, seriens yngsta trupp. Men trots det ligger laget i toppen av tabellen, eller är det kanske tack vare detta faktum? När jag och Johan kommer in på ämnet brinner det till i ögonen på honom. Han verkligen älskar den ungdomliga entusiasm som sprudlar i omklädningsrummet. Enligt Johan har de yngre sådant driv och energi att det sprider sig till resten av truppen. De går med huvudet högt och låter inte någon sätta sig på dem.

– Jag är så stolt och fascinerad. Här sitter jag som är 27 år och pratar om de yngre grabbarna. Och Jiloan som är 22 år är lagkapten och en av de mest rutinerade i laget. Det låter ju som att jag är 50 år. Vi har gjort det fantastiskt bra och jag är så stolt, särskilt över de yngre. Men ibland får man visa att gammal är äldst och se till att de yngre rättar in sig i ledet, slår Johan fast.

KONSEKVENS BÄST I LÄNGDEN

Det är inte bara den yngre truppen som är signifikant för årets Malmö. Även det frejdiga och offensiva spelet med ytterbackar som fyller på i anfall efter anfall är också en sak som de flesta förknippar med dagens Malmö. Vissa har kritiserat spelsystemet för att vara naivt, särskilt efter matchen mot BK Häcken senast.

– Jag tror att det är viktigt att vi aldrig avviker från grundtanken, det sänder tydliga signaler inom gruppen. Om vi är konsekventa och tror på det vi gör så tjänar vi på det i längden, menar Dahlin.
– Sen är det självklart att vi ska anpassa små detaljer efter motståndarna. Mot Häcken är det dessutom individuella misstag som gör att de gör sina mål. Någon gång under en säsong förlorar man oavsett om man byter taktik eller inte. Därför tycker jag att det är smartare att stå fast vid sin taktik, med små justeringar efter motståndet.

TVÅ LAG FRÅN UNDRE HALVAN

Johan spinner vidare på tanken och kommer in på sina förväntningar på slutspurten av serien. Att Malmö har två lag från undre halvan av tabellen kvar att möta spelar inte någon större roll varken för Johan eller för resten av laget. MFF kommer att gå in och spela sitt spel i alla tre matcherna som återstår oavsett om motståndarlaget är i toppen eller botten av tabellen. Det är endast små detaljer som kommer skilja Malmö åt i matcherna, precis som under hela serien. Förhoppningsvis räcker det till att bärga minst sex poäng till och därmed ett nytt SM-guld.

FANSEN HELT FANTASTISKA

Att Dahlin kommer göra allt för att nå det målet är det ingen tvekan om. Han är en människa som brinner för fotbollen, för att vinna matcher, för Malmö FF och för de himmelsblåfansen.

– Ja, jag kan bli tokig om vi förlorar, men det går också över fort. Och visst blir jag glad när vi vinner, men jag håller den glädjen inom vårt lag. Jag gillar absolut inte att håna motståndarna. Jag gläds hellre med våra fans.
– Det är därför som jag älskar att stå i straffområdet här på Swedbank Stadion. Av samma anledning räddar jag helst en straff framför vår klack. Fansen är helt fantastiska och ger mig så otroligt mycket kärlek. Därför är det kul att ge något tillbaka.
– Men vilket håll jag slänger mig bäst åt får fansen reda på efter min karriär. Jag vill inte ge motståndarna den fördelen, avslutar Johan Dahlin med det så vanligt återkommande leendet.

/Filip Skog

Malmö FF – IF Brommapojkarna Swedbank Stadion
Söndag 20/10 klockan 17.30
Köp dina biljetter i MFF Shopen eller på ticnet.se

Halsdukshav! Glöm inte att ta med din halsduk, läs mer här

Ladda upp genom att ladda ner matchprogrammet, Avspark, här