Intervju med Ulrich Vinzents

Publicerad 02 maj 2006

När Ulrich Vinzents skrev på för MFF i vintras, så innebar detta inte bara att han lämnade danska ligan efter åtta år för att söka en ny utmaning, utan han minskade även sin pendlingstid med över två timmar per dag. Trots att han fortfarande bor i Danmark.

När Ulrich Vinzents skrev på för MFF i vintras, så innebar detta inte bara att han lämnade danska ligan efter åtta år för att söka en ny utmaning, utan han minskade även sin pendlingstid med över två timmar per dag. Trots att han fortfarande bor i Danmark.

Regnet har strilat ner över Ulrich under löprundan i Pildammsparken dagen efter 0-0-matchen på Fredrikskans. De tunga planerna har tagit ut sin rätt, så Ulrich valde löparskorna istället för fotbollsditona eftersom han kände sig lite sliten i baksidan av låret. Vi återkommer till pendlingen och uppehåller oss istället till en början kring varför Ulrich egentligen valde att lämna OB från Odense till förmån för Malmö FF.
– Jag sökte en ny utmaning efter sju-åtta år i den danska ligan. Jag tittade runt lite, och då kom MFF in i bilden. Ur min synpunkt är det en riktigt stor klubb och ett bra steg i min karriär. Det känns dessutom bra att komma till en klubb som alltid är med och slåss om medaljer och europacupplatser.

Även om hans förra klubb OB stundtals stack upp och nafsade FC Köpenhamn och Bröndby i hälarna, så är det ett välkänt faktum att dansk fotboll handlar om de två köpenhamnsklubbarna. Ta bara en titt på den aktuella ställningen i den danska superligan. FCK och Bröndby kämpar sinsemellan om guldet och låter landsortslagen göra upp om resterande platser nedanför. Detta tröttnade Ulrich till slut på.
– De delar guldet mellan sig varje år, men i Sverige har man fyra-fem, ja till och med sex lag som kan vara med och kämpa om förstaplatsen.

Innan Ulrich kom till Odense spelade han i Nordsjälland och Lyngby. Men det har aldrig varit aktuellt att gå till någon av de två stora klubbarna FCK eller Bröndby, trots att han hela tiden bott i Köpenhamn.
– De har aldrig saknat någon högerback när det varit aktuellt för mig att byta klubb, säger Ulrich.

När nu Ulrich sökte nya utmaningar i österled, var det onekligen vältajmat att även Sören sökte sig hem över Öresundsbron. Som tränare i AGF hade han hela tiden bra koll på Ulrich och kände väl till hans kvaliteter som ytterback. När Sören tog över ett MFF på vilket han skulle applicera sitt patenterade 4-3-3 samtidigt som Jon-Inge Höiland försvann till Bundesliga, så blev Ulrich Vinzents den perfekta pusselbiten. Men vilken roll spelade Åkeby för Ulrichs val av klubb?
– Det är ju klart att det är bra att tränaren vet vem man är och vad man kan. Men när jag kom till Malmö så var jag inställd på att spela till mig en plats. Även om tränaren visste vem jag var så hade jag mycket att bevisa för alla andra.
– Men det är ju såklart bra att komma till en klubb vars spelstil passar ens egen, tillägger han
Vad är det i hans spelfilosofi som du uppskattar?
– Jag minns inte om han spelade 4-3-3 i AGF, men oavsett vilket så har han ju en filosofi som går ut på att hålla i bollen och som ytterback deltar man mycket i det offensiva spelet, vilket tilltalar mig.

Ulrich kom helt rätt in i det nya spelsystemet i premiärmatchen mot Häcken. Gång efter annan fick han yta på sin högerkant och matade inlägg efter inlägg mot den inre delen av straffområdet. För en publik som är minst sagt luttrad när det gäller inläggens destination var det en fröjd att se den höga lägstanivån hos Ulrichs högerfot.
– Vi tränar mycket på inlägg, men även på uppspel som ska ge mig yta på kanten. Passningsspelet fungerade bra mot Häcken. När hela laget spelar bra så innebär det också att det blir mycket yta för oss ytterbackar. Tyvärr har vi inte haft samma nivå på passningsspelet i de senaste matcherna, och då har vi inte lyckats sprida ut bollen på kanterna ordentligt.
Har vi fått se en rättvis bild av ytterbacken Ulrich Vinzents hittills?
– I takt med att laget blir bättre, så blir jag också bättre. Det är många saker vi som lag kan förbättra, och därmed bli mycket skarpare.
Hur skiljer sig de allsvenska planernas kvalitet jämfört med de danska?
– De är lika dåliga. Det är ju svårt med klimatet, särskilt i år med allt regn.

Planerna må hålla samma ”kvalitet” som i Danmark, men Sören Åkebys försäsongsträning var däremot en ny bekantskap för Ulrich. Då bör man dock tänka på att Ulrich faktiskt först anslöt till laget den förste februari, vilket han ser tillbaka på som en lycklig tillfällighet:
– Jag kom lagom till dess att vi började med bollträning, säger han och skrattar.

Staden Malmö har han inte fått någon uppfattning om ännu, förutom att det verkar vara en ”hygglig by”, men klubben Malmö FF hade han bra koll tack vare upprepade träningsmatcher mot klubben under åren i Lyngby, Nordsjälland och OB.
¬- Jag kände till spelsättet och att MFF alltid är ett svårt lag att besegra. Klubben har alltid bra publik och hög kvalitet på spelarna.

Ulrich föddes i Ringsted på södra Själland, men bor alltså sedan sju år tillbaka mitt i den danska huvudstaden. Han har inga planer på att lämna Köpenhamn där han bor med sambon Stine som läser till pedagog. Det är i Köpenhamn där han har sina vänner och det är i Köpenhamn som han tycker om att gå på café. När det handlar om fotbollskonsumtion vid sidan av hans egna insatser på planen, så består det av en relativt måttlig dos fotboll i veckan:
– Jag ser de stora matcherna, som Champions League, men jag sitter inte en hel lördag och tittar på tysk fotboll.

En bit bort bland borden inne på Kulan sitter landsmannen och tillika pendlingskollegan Jesper Bech och väntar på att vår intervju ska vara till ända. De skiftar om att köra, och denna dag är det Jespers tur som sätter sig bakom ratten på sin Peugeot 206 för att köra den dryga halvtimmen tillbaka till Köpenhamn. När Ulrich spelade i Odense pendlade han tre timmar totalt, så timman i bilen tillsammans med Jesper är inte så farlig i jämförelse.
Ytterligare en dag på jobbet i Sverige är över för Ulrich Vinzents.

Fakta: Ulrich Vinzents
Född: 4/11 1976
Längd: 176 cm
Vikt: 80 kg.
Allsvensk debut:
3 landskamper (ligalandslaget), 6 U21-, 4 junior- och 3 pojklandskamper för Danmark
Karriär: Ringsted IF, Köge BK, Lyngby FC, Köge BK, Lyngby FC -2002, Farum BK/FC Nordsjälland 2002-2004, OB 2004-2006, Malmö FF från februari 2006.

Text: Måns Renntun

Hemsidans medarbetare Måns Renntun intervjuar spelare och ledare i Malmö FF.
Detta är tredje intervjun för i år.