Intervju med Thomas Sjöberg

Publicerad 20 december 2006

För ett tag sedan blev det klart att Thomas Sjöberg ansluter sig till Malmö FF:s U-/Tipselittrupp där han tillsammans med Leif Engqvist och Glenn Dahlgren skall leda ungdomarna mot nya framgångar.

Välkommen tillbaka Thomas Sjöberg.
– Tack. Ja det känns bra att vara tillbaka i klubben. Jag har varit här i omgångar och även om jag har spelat och tränat i andra lag både i Sverige och utomlands så känns Malmö FF som mitt lag. Det skall bli inspirerande att än en gång få jobba hos Malmö FF.

Den här gången kommer du att jobba med ungdomar men det är inget nytt för dig?
– Att jobba med ungdomar har alltid tilltalat mig och under min senaste ungdomstränarperiod i Malmö FF jobbade jag med Jörgen Pettersson, Tommy Jönsson, Mattias Thylander, Joakim Persson, Patrik Olsson, Erol Bekir m fl. När nu Staffan Tapper hörde av sig för nya ungdomsuppdrag så kändes det inspirerande att tillsammans med huvudansvarige Leif Engqvist ta hand om junior/tipselitgruppen.
Malmö FF har alltid haft en bra ungdomsverksamhet och fått fram massor av duktiga spelare och det arvet vill jag vara med och föra vidare.

Vad kan du tillföra dagens MFF-ungdomar?
– Med min bakgrund som spelare och tränare tror jag mig veta hur spelare och laget skall jobba för att uppnå bästa möjliga resultat. Det är viktigt att spelarna förstår vad en match innehåller, 50% av tiden har motståndarlaget bollen och då måste vi försvara vårt mål och 50 % när vi har bollen går vi till anfall. Våra träningar skall visa klara tydliga bilder att förmedlas till spelarna där det tränas matchlika moment, vad de skall göra när de själva, lagkompisen eller motståndarlaget har bollen.

Vad tror du vi kan förbättra hos ungdomarna i Malmö FF?
– Allting går att förbättra, teknik, fysik, och taktiskt kunnande men fotboll handlar om att eliminera misstag med att fatta riktiga beslut för den individuella spelaren som i sin tur gagnar laget i slutändan. Detta att fatta riktiga beslut i uppkomna matchsituationer måste kanske mer än något annat tränas. Detta gör man inte med att bara ”snacka” teoretiskt utan du som tränare måste ut på planen och visa tydliga helhetsbilder av olika situationer individuellt och kollektivt för lagets bästa, försvars- och anfallsmässigt.

Viktiga egenskaper hos en spelare för att lyckas?
– Viktigast är rätt attityd och inställning, det handlar i slutändan om att vinna poäng och matcher, oavsett om du är målvakt, försvarare, mittfältare eller anfallare. Har du sedan ett tekniskt kunnande med bollen är ju detta en fördel under förutsättning att du utnyttjar dessa färdigheter på rätt plats på planen. Det är egentligen här tränaren tydligast kan påverka och utveckla spelaren.

Är det ett svårt arbete?
– Det är en lång väg fram till att bli en allsvensk spelare. För några kan det gå snabbt, exempelvis Jörgen Pettersson och Zlatan, men för de flesta är det att steg för steg försöka utveckla sig individuellt och kollektivt som spelare. Jag som tränare försöker på ett positivt sätt förmedla budskapet för att uppnå detta och förhoppningsvis går några hela vägen till A-lagstruppen. Det ”svåraste” är kanske att under resans gång behöva säga tack och adjö till en del spelare som inte lyckas att nå slutmålet, allsvensk spelare. De som lämnar skall vara införstådda med att de genomgått en bra fotbollsutbildning individuellt och kollektivt som de kan ha med sig i bagaget för vidare fotbollsspel.

Det börjar bli ett gäng med gamla spelare nu i ungdomsleden
– Vi är ett gäng äldre erfarna spelare och tränare, Staffan, Leif, Anders, Kindvall och mig själv som varit ute i hetluften och vet hur det är att ställas inför tuffa uppgifter från krävande fans, massmedia men också pressen på dig att som lagspelare vinna matcher och här har vi en otroligt stor kompetens att vidarebefordra till ungdomarna. Det är viktigt att det finns kontinuitet i klubben och jag brinner för jobbet att tillsammans med ovan nämnda gäng föra Malmö FF:s traditioner vidare.

Hemsidan önksar Thomas Sjöberg lycka till i föreningen.

/Patrik Jandelin

Fakta Thomas Sjöberg
Eskilsminne fram till 1974
Malmö FF fram till 1982 med undantag för ett år i Saudiarabien och USA
HIF i två år till 1984
Tillbaka i Malmö FF och U-laget 1985
Spelande tränare i GIF Nike 1986-87
Med Roland Andersson 1988-1990 som spelande assisterande tränare i Lunds BK(38 år!)
Tillbaka till GIF Nike 1992 för att jobba med ungdomarna
Återvänder till Malmö FF som assisterande tränare till Viggo Jensen 1993
1994 tar han hand om Malmö FF:s U-lag
Tillsammans med Roland Andersson tränar han lag i Qatar och Schweiz 1995-1997
Återvänder till Malmö FF 1998-1999 som A-tränare
Från 2000 fram till idag har Thomas haft ett antal bevakningsuppdrag för Svenska landslaget men också hunnit med att vara tränare i UAE(United Arab Emirates) och i Teheran(Iran)

Staffan Tapper om Thomas Sjöberg
-Thomas är en lugn och ödmjuk person i sin framtoning. Han har en fantastisk rutin från hela världen både som spelare och tränare och en förmåga att omsätta denna rutin på fotbollsplanen. Dessutom är han en jävla go påg som passar in i vår organisation med gamla MFF-spelare.

Leif Engqvist om Thomas Sjöberg
– Thomas var en av de spelare i MFF:s A-lag som jag som ung påg såg spela på Malmö Stadion. Ett av minnena av Thomas var hans mål mot Brasilien i VM 1978. Jag är helt övertygad om att Thomas har massor av tillföra killarna i den dagliga träningen.