Intervju med Thomas Olsson

Publicerad 05 augusti 2004

Han är kolugn.
Lika kolugn som när han vänder bort en motståndare för att därpå slå en 35-meters passning på läppen till Niklas Skoog.
Jag försöker lirka med honom för att se om han inte är det minsta stressad av det faktum att Sveriges tuffaste mittfältskonkurrens nu blivit ännu tuffare (vem trodde det var möjligt?) i och med Daniel Anderssons ankomst.
Men Thomas Olsson förblir kolugn.

Han är kolugn.
Lika kolugn som när han vänder bort en motståndare för att därpå slå en 35-meters passning på läppen till Niklas Skoog.
Jag försöker lirka med honom för att se om han inte är det minsta stressad av det faktum att Sveriges tuffaste mittfältskonkurrens nu blivit ännu tuffare (vem trodde det var möjligt?) i och med Daniel Anderssons ankomst.
Men Thomas Olsson förblir kolugn.

– Jag kan inte gå runt och grubbla över saker som jag inte har något inflytande över. Jag är inte en person som grubblar, inte heller i det privata. Den enda som drabbas av grubblandet är ju jag själv.

Men, vad kände du när Daniel Andersson var klar för MFF?
– Tja, det hade ju varit på gång ända sedan Patrik kom i våras. Så det kom inte som någon chock. Det gäller att hålla igen sitt eget ego och se till att laget funkar, för det är ju guldet vi vill ha. Dessutom tillför en ny spelare två saker: Dels får laget en ny, bra spelare, och dels lyfter sig alla vilket jag märker direkt på träningarna. Dessutom är det inte alls säkert att det är just jag och Daniel som kommer att konkurrera om samma plats, bara för att vi har lika spelstil. Det finns så många varianter som man kan formera laget men jag spekulerar inte så mycket. Det är andra i omklädningsrummet som står för spekulerandet. De snackar om vilka som fått västar och det ena och det andra, säger Thomas som skrattar utan att vilja avslöja några namn.

Själv spekulerar jag gärna (det blir lätt så när man spenderar alltför mycket tid på läktaren eller bakom det gröna räcket). På träningen samma dag som jag träffar Thomas spelas det olika varianter av tvåmålsspel. Thomas Olsson och Daniel Andersson är alltid i samma lag, oavsett om laget har västar eller inte.
Men ligger du själv aldrig vaken några minuter extra på kvällarna och funderar?
– Nej, jag har aldrig varit en sån person. Jag lärde mig mycket när jag var lagkapten sista året i IFK Norrköping och vi åkte ur. Då kände jag mig personligt skyldig och tog på mig för mycket varpå jag mådde ganska dåligt.

Jag försöker ett par varv till, men Thomas låter sig inte övertalas. Det är lönlöst. Han är kolugn helt enkelt. Jag börjar tvivla på att han någonsin stått i morgonduschen och känt den där klumpen i magen. Men det är precis så en mittfältsgeneral ska fungera. Inte bli uppskärrad, inte sjunka ihop. På mittfältet kan nämligen alla höra dig skrika.
– Ja, jag kan inte springa och gömma mig på mitten, speciellt inte i 4-4-2. Det är också lättare att jobba sig in i matcherna med det systemet, säger Thomas och gör ingen hemlighet av att han själv trivs bäst just i detta spelsystem. Ett spelsystem som stundom gjort den regniga Malmösommaren något mer solig för oss som är MFF:are i och med vinsterna i juli.

Trots att Thomas själv har allt att vinna i 3-5-2 (där det finns plats för tre innermittar) så återkommer han flera gånger under intervjun till hur bra han trivs med att spela 4-4-2.
– I min position är jag beroende av laget, mycket mer än vad kanske en forward eller ytter är. Så jag tjänar på att laget spelar bra, och just nu spelar vi bra i 4-4-2. Dessutom tycker jag att vi var alltför lättlästa i 3-5-2. Motståndarna kunde se oss på video och sen sätta en gubbe i vägen och då fungerade inget alls. Men det var nog för att vi var alltför ovana vid 3-5-2.

Att bli en riktigt bra spelfördelare kräver, bland mycket annat, ödmjukhet, offervilja och självinsikt. Det sistnämnda är något som kommit med åren menar Thomas.
– Det är viktigt att du vet vad du är bra på, för du kan inte vara allt i ett. När jag var yngre sprang jag runt och försökte dribbla, men numera har jag insett att jag är bra på att passa. Så jag håller mig till det.

Thomas ”Känning” Olsson. Så har han kallats av skarppennade skribenter när det gång på gång stått klart att Thomas dragit på sig en skada. Ofta har vi kunnat läsa ”Skadeläge i MFF: Thomas Olsson har känning av [insert valfri skada]”.
Pratas det för mycket om dina skador?
– Nej, det är med all rätt det snackas. Skadorna är en svaghet jag har som spelare. Jag ser det inte som otur utan just som en svaghet.

Men även om Thomas erkänner omgivningens rätt att prata om hans ständiga skadeproblem så noterar jag att ögonen som i vanliga fall tittar rakt på mig nu istället stirrar ner i bordet när jag tar upp ämnet.
– Det har tagit lång tid för mig att inse att jag inte kan göra allt som andra spelare gör. Det funkar inte för mig att på förmiddagen köra tung styrketräning för att sen på eftermiddagen ha fotbollsträning.
Hur bra hade du varit idag om du inte hade varit skadad så mycket?
– Svårt att säga, men jag hade säkert varit en mer offensiv spelare. Men fördelen med att ha varit skadad så mycket är ju att jag känner att jag kan utvecklas mycket, mycket mer.

Vi lägger skadesnacket åt sidan, med förhoppningen att inte behöva ta upp ämnet på ett bra tag. Istället pratar vi om mod.
– Man måste ha mod att ta tag i spelet som innermittfältare. Min uppgift är ju att hålla igång passningsspelet och visa för resten av laget att ”ni kan lita på mig”.

Thomas Olsson om.
. livet i Malmö
– Jag kommer in i livet här nere mer och mer. Jag har varit särbo sedan jag flyttade ner, men nu har min tjej kommit ner också. Hon blev klar med sin civilekonomutbildning och flyttade in i min lägenhet på Gamla väster den förste juli. Det är viktigt att hon får jobb så fort som möjligt, så att hon inte bara sitter hemma och väntar på mig.

. smeknamnet ”vadde”
– Haha, vem har talat om det för dig, säger Thomas och fortsätter:
– Ja, det går inte en dag utan att jag får pikar för mina vader. De är ganska stora, och jag måste köpa jeans med boot cut-form för att de ska passa.

. umgänge i laget:
– Det blir mest Höiland, Skoog, Asper, Olof och Ante. Dessutom har tjejerna lärt känna varann och därmed kan man umgås lite mer bekymmerslöst.

. hösten:
– Det kommer att bli tuffare matcher i höst, det är det ingen tvekan om. Vi måste förbättra vårt spel om vi ska kunna ta lika många poäng som vi gjorde under våren.

. trix för att få utrymme på de allsvenska mittfälten:
– Det handlar bara om att orientera sig innan man får bollen och vet vad man ska göra. Att ta emot och sedan titta upp hinner man inte med.

Fakta:
Thomas Olsson
Ålder: 28 år.
Moderklubb: Åtvidabergs FF. Kom till Malmö FF inför säsongen 2003 från IFK Norrköping (tillsammans med Kristian Bergström).
Position: Innermittfältare
Längd: 178 cm
Vikt: 80 kg

Text & bild: Måns Renntun
mans.renntun@bolina.hsb.se

Hemsidans medarbetare Måns Renntun intervjuar spelare och ledare i Malmö FF.
Detta är fjärde intervjun hittills i år.