Intervju med Rikard Norling

Publicerad 26 maj 2011

Rikard Norling är ny tränare i MFF. Rikard kommer närmast från Assyriska FF, blir tillsvidareanställd och börjar arbeta med laget i slutet av nästa vecka. I sina första uttalanden betonar han sin stolthet och ödmjukhet inför uppgiften samt närheten mellan sin egen filosofi och Roland Nilssons.

Vid en presskonferens i Swedbank Stadion onsdag eftermiddag kunde så äntligen de funderingar och spekulationer som under halva vintern och hela våren upptagit alla himmelsblå tillskyndare och många fler än så ersättas av fakta. Fråga: vem blir MFF:s nye tränare? Svar: Rikard Norling.

Inget främmande ansikte i sammanhanget. Rikard Norling har deltagit i MFF-presskonferenser flera gånger tidigare – efter allsvenska matcher på Malmö Stadion, i egenskap av tränare för AIK. Fyra säsonger, 2005-2008, ledde han Solnalaget, först upp från Superettan, sedan direkt till allsvenskt stort silver, därefter två femteplatser. Ifjol tog han över Assyriska där han verkat fram till detta nu.
– Jag är jättestolt över att ha fått frågan att bli Malmö FF:s tränare. Det är en stor dag för mig och för min familj. Jag är också mycket tacksam mot Assyriska, som gjort det här möjligt, är det första uttalande Rikard Norling gör som tränare i Malmö FF.

Eller om man ska vara noga, tillträdande tränare i Malmö FF. Roland Nilsson leder laget fram till och med söndagens cupmatch mot Halmstads BK, därefter får spelarna sväva ut i hela fyra dagars sommarledighet innan truppen samlas igen nästa fredag, 3 juni. För att för första gången möta sin nye tränare.
– De kommer att få se en passionerad och ödmjuk människa framför sig, en som har en erfarenhet av att driva ett elitlag, som har en seriös grund och ett kravställande som är balanserat. Min ambition är att gå in och vara bestämd men samtidigt otroligt lyhörd, säger Rikard Norling.
– Jag är extremt sugen på att… inte sätta tänderna i dem, det är fel ord… Jag har tränat bra spelare, men jag tror inte jag har tränat bättre spelare än de jag kommer till nu.

Sportchef Per Ågren inledde presskonferensen med att redogöra för den kravprofil som ligger till grund för rekryteringen av tränare till Malmö FF, och lyfte fram ett par huvudpunkter.
Tränarens spelidé ska stämma med klubbens uttalade: ett offensivt, spelförande lag byggt på en solid defensiv, med många snabba, passningsskickliga spelare i laget.
Per Ågren:
– Roland har byggt på de principerna, och Rikards spelidé stämmer väl överens med detta. Vi är också övertygade om att Rikard kan utveckla den här spelidén, ständig förbättring är viktigt.
En erfaren tränare med rätt ledaregenskaper, driv och passion.
Per Ågren:
– I Rikard har vi hittat en person som är både ung och erfaren. Vi tror att tränaren behöver vara ödmjuk och lyssnande, men också kunna ställa krav på truppen. Rikard kan det, är även en duktig taktiker och bra på att få med sig laget, bra i omklädningsrummet.
En talangutvecklare.
Per Ågren:
– Vi vill nå framgång genom att få upp och utveckla egna talanger. Vi får nu en huvudtränare som är väldigt engagerad i det.
Sportchefen noterade också en liten bonus bortom kravprofilen…
– Då både Roland och Rikard har initialerna RN behöver vi inte ens byta träningsoverall, det spar vi in lite på…!

Rikard Norling betonar själv likheterna mellan sin egen och Roland Nilssons spelidé, och att en sådan likhet är praktiskt nödvändig under rådande omständigheter.
– Rent spelmässigt tror jag att Roland och jag ligger väldigt nära varandra, och på så vis tror jag Malmö har träffat rätt. Det är en speciell situation att komma in mitt i säsongen, och då är det viktigt att grunden är densamma och nyansskillnaderna är så små som möjligt. Att man inte behöver rycka upp några rötter – och det kommer jag inte att göra. Jag känner själv att det här är en jättefin grund att stå på, och jag kommer att vara följsam. Och ha jättestora öron.

Många tränare säger att det är först andra säsongen man börjar sätta sin prägel på allvar. De flesta tränare har en försäsong på sig att installera sig. För Rikard Norling gäller att han om sex veckor med sitt nya lag ställs inför det skarpaste läge svensk fotboll erbjuder: kvalet till Champions League.
– I stora klubbar är det så, det krävs resultat på både kort och lång sikt. Normalt har man en försäsong på sig, så det är klart att det är speciellt. Ledarstaben som finns och har jobbat nära laget blir jätteviktig. Av mig krävs det att jag har en trygghet i min egen filosofi, så att jag vågar vara öppen, säger Rikard Norling.
– Jag kommer in i ett fantastiskt läge för klubben. Klubben har vunnit ett guld som gör att man får inleda ett Champions League-äventyr. Att få äran att vara med om det gör att man tar uppgiften på extra stort allvar. Spelarna, fansen, klubbledningen, sponsorerna – alla ser fram emot det. Uppgiften är otroligt viktig och jag är mycket medveten om det.

I detta sammanhang kan inflikas att Rikard Norling har för svenska förhållanden ganska exklusiv erfarenhet av internationellt spel: som assisterande bakom Stuart Baxter i AIK 1998-1999 har han varit med om både kval och gruppspel i Champions League. Ung men erfaren, som sagt. Dagen efter första träningspasset med MFF fyller Rikard Norling 40. Han kan redan se tillbaka på 19 år som tränare i svensk elitfotboll. Han tog över AIK när han var 34 och gjorde stor succé med seger i Superettan 2005 följt av stort allsvenskt silver 2006.

– Min energi gjorde att jag kunde verka på den nivån då, med ungdomlig entusiasm och tron på att man verkligen hade svaret på allt. Men jag är mer redo nu. Har mer kött på benen, står stadigare. Jag har mer erfarenhet, inte bara av fotboll utan i livet.
Alla erfarenheter inte angenäma. Hösten 2008 bröt AIK det femårskontrakt man erbjudit Rikard Norling två år tidigare.
– Jag har tagit ett par smällar, både yrkesmässigt och privat, som färgat och format mig. Man måste förändras om man vill bli bäst, utan att tappa sig själv. Det var nog nyttigt för mig. Jag är mer följsam och harmonisk idag, säger Rikard Norling.
– Jag har längtat efter det här tillfället.

Hos MFF är Rikard Norling tillsvidareanställd. Jo, faktiskt.
Per Ågren:
– Vi har haft intentionen att erbjuda avtal på ett nytt sätt, inte ett 1-, 2-, 3- eller 4-årskontrakt, utan ett tillsvidarekontrakt. Ambitionen är att det ska vara långsiktigt, men båda har rätt att bryta det; klubben med 12 månaders uppsägningstid, Rikard med 6. Och man kan inte gå ur kontraktet förrän i november-december – så att vi inte hamnar i den här situationen igen, att vi måste leta tränare i april-maj.

Rikard Norling flyttar till Malmö med sin familj så snart som möjligt. Familjen består av fru och fyra barn; tre döttrar och en son. Sonen yngst, ett år, och det är apropå honom som det står klart att familjen hoppas stanna ett slag:
– Jag sa till min fru att om jag gör ett riktigt bra jobb här så kommer jag att ha en son som pratar skånska!

Tobias Christoffersson