Intervju med Peter Abelsson

Publicerad 20 oktober 2004

En kall förmiddagsträning är avklarad för Peter Abelsson när han kommer till fiket Systrar och Bröder på Köpenhamnsvägen. Malmövinden är obönhörlig, men Peter har inte mer än en oroväckande tunn tröja på sig. Men det är klart, efter sex år i Trelleborgs FF har han väl vant sig vid vad allt vad blåst heter

Peter Abelsson

En kall förmiddagsträning är avklarad för Peter Abelsson när han kommer till fiket Systrar och Bröder på Köpenhamnsvägen. Malmövinden är obönhörlig, men Peter har inte mer än en oroväckande tunn tröja på sig. Men det är klart, efter sex år i Trelleborgs FF har han väl vant sig vid vad allt vad blåst heter.

Dessa sex år har inte enbart inneburit en jojofärd med sitt Trelleborgs FF mellan Superettan och Allsvenskan. Han var dessutom med om att vinna över MFF 1999.
Ja, vad hände egentligen där i omklädningsrummet efter att Trelleborgs FF satt den näst sista spiken i MFF:s allsvenska kista? Ett väletablerat rykte säger att TFF:arna skanderade ”Superettan, superettan” och dunkade med nävarna i väggen. Peter Abelsson, som befann sig i omklädningsrummet, reder ut han begreppen:
– Det som jag minns efter matchen är att några i vårt lag sjöng ”andra sidan är ni klara” till oss TFF-spelare som befann sig i ett annat omklädningsrum. Det var inte riktat till MFF:arna, menade dom som sjungit. Omklädningsrummen under gamla IP är ju uppdelade på två rum, säger Peter Abelsson och understryker:
– För vi ska ju komma ihåg att vi i TFF också hade mycket att vinna i den matchen. Kanske bankade någon i väggen, men jag är övertygad om att det inte fanns någon eller några som skanderade ”superettan, superettan”.

I mångt och mycket är det denna historia som underblåst den kontemporära och alltmer tilltagande motsättningarna mellan storebror MFF och lillebror TFF. Peter Abelsson, som bott i Malmö under åren i TFF, studerat i Lund och vuxit upp i småländska Nybro, har dock inte känt av någon större rivalitet:
– Men visst hörde man från folket i Trelleborg att det fanns en rivalitet, framförallt bland dem som vuxit upp i stan och alltid betraktat Malmö som storebror. Och visst tände det till i derbyna.

Tände det till gjorde det också när Peter kontaktades av MFF i samband med att Daniel Majstorovic försvann till holländska ligan i slutet av sommaren. Efter sex år gladde sig Peter åt att äntligen få komma till en klubb som kämpade i toppen av serien. Och då menar vi inte Superettan.
– Jag blev väldigt smickrad när MFF hörde av sig, men det var absolut inte roligt att lämna ett sjunkande skepp. Vi hade fortfarande mer än en teoretisk chans att klara oss kvar, eftersom det nog bara var 5-6 poäng upp till kval och åtta omgångar kvar. Men jag hade varit sex år i TFF och gett allt för laget. Dessutom var ju klubben beredd att sälja mig eftersom mitt kontrakt hade inneburit att jag hade kunnat gå mycket billigare efter säsongen. Reaktionerna från de andra spelarna var positiva, vilket kändes väldigt skönt.

Så istället för att följa med TFF ner i en blåsig superetta där matcher mot Café Opera inför 200 i publiken väntade, vankades nu istället guldstrid inför 20 000 på Malmö stadion.

Hur skiljer sig de båda lagen åt spelmässigt?
– En av de stora skillnaderna är självförtroendet. I MFF har spelarna mycket högre självförtroende. Det ligger i luften hela tiden.
Hur skiljer sig de båda lagen åt spelmässigt?
– Den stora skillnaden är att MFF oftast för matcherna och hela laget står betydligt högre upp i banan. I Trelleborg låg vi mer på försvar och spelade på kontringar. Dessutom spelar jag till höger som mittback här istället för till vänster som det var i TFF. Det är lite ovant nu i början, men fördelen är att uppspelen blir lättare i och med att jag kommer till med högerfoten bättre.

När MFF mötte Hansa Rostock för någon vecka sedan tittade jag lite extra på hur det tyska bottenlaget Hansas mittbackar agerade i uppspelsfasen. Jämfört med svenska topplaget MFF var temposkillnaden markant när backarna avancerade framåt, och grunden till det höga bolltempot på resterande delen av planen var därmed lagd.
– Ja, att hålla ett högt bolltempo trots att man kanske inte är under press är viktigt. Just tempot och bollbehandlingen är något jag känner att jag kan utveckla, men även att vara väl förberedd när bollen kommer.

Facit för Peter Abelsson i MFF vid denna tidpunkt lyder på sex matcher; tre vinster, en oavgjord och en förlust. Under dessa matcher har Peter lyckats sätta en boll i såväl motståndarmålet och som i det egna.
– Ja, det var jobbigt. Nu gick det ju bra till slut, men det är inget man vill uppleva igen, säger Peter på tal om när han snubblade in självmålet i hemmamatchen mot Hammarby.

– Det var några säsonger sedan jag gjorde ett självmål senast, och då handlade det oftast om att någon sköt bollen på mig och så studsade den in. Bollen mot Hammarby slår jag ju in själv, säger Peter och skrattar förläget.

Men, rätt ska vara rätt: det har även blivit en boll i rätt kasse. Som en karbonkopia av Daniel Majstorovics roll på fasta situationer kom Peter farande och nickade in reduceringen borta mot Halmstad.
– Jag försöker alltid hoppa upp tidigt. Det handlar om att komma framför backen i upphoppet. Det är en skön känsla när man går upp i luften och lyckas komma framför backen eller den utrusande målvakten, säger Peter.

Han tar en tar en klunk latte och det låter onekligen som om han gärna tar chansen att komma framför fler allsvenska backar iförd den ljusblåa tröjan.

Intervjun görs ett par dagar innan BoIS-derbyt. När startelvan läses upp på ett regntungt Malmö stadion återfinns Peter Abelsson på bänken. Jag ringer upp Peter dagen efter matchen för att fråga honom hur bänkningen kändes:
– Det är klart att jag är besviken, men mest besviken är jag på mig själv. Jag ska göra allt för att ta tillbaka platsen. Nu gäller det att prestera på träningarna.

Peter Abelsson om.
.nygamla lagkamraten Fredrik ”Fritz” Persson:

– Alla kallar honom uteslutande för Fritz. Det var roligt när Behrang (Safari) läste laguppställningen till b-lagsmatchen och ropade högt ”vem fan är Fredrik Persson?”.

.studierna i Lund
– Jag är på kandidatnivå i min ekonomiutbildning. Men det har kört ihop sig eftersom de flesta föreläsningarna ligger samtidigt som vi tränar på förmiddagarna. Så jag har istället börjat läsa en distansutbildning. Jag har ju tid att plugga, det är bara det att det krockar med träningarna. Men jag har ett par år kvar som spelare, så det är ingen brådska med studierna.

.fisket och hemorten Nybro
– Jag växte upp i Nybro utanför Kalmar. Numera åker jag upp när vi har några dagar ledigt och då brukar jag passa på att fiska gädda i Kalmar sund. Senast blev det fem gäddor, vilket är ganska mediokert. Men det var dåligt väder.

.Royal League:
– Jag är tveksam till intresset och om själva gräsplanerna håller. Lag som FCK, Bröndby och Rosenborg kommer ju att dra publik, men Tromsö till exempel? Dessutom brukar ju novemberledigheten vara efterlängtad, men nu kommer säsongen att rulla vidare. Fast i gengäld gör ju matchandet att försäsongsträningen blir lite roligare.

Fakta Peter Abelsson
Ålder: 27 år.
Bor: I lägenhet vid Värnhem i Malmö tillsammans med sambon Anna.
Tidigare klubbar. Nybro IF, Trelleborgs FF.

Text & foto: Måns Renntun

Hemsidans medarbetare Måns Renntun intervjuar spelare och ledare i Malmö FF. Detta är sjätte intervjun hittills i år. Du kan maila Måns på mans.renntun@bolina.hsb.se