Intervju med Olof Persson

Publicerad 21 juli 2002

Hemsidan fick en liten pratstund med Olof Persson, det senaste tillskottet i Malmö FF:s spelartrupp.

Välkommen tillbaka Olof!
”Tack, det känns skönt att vara tillbaka igen. Det är ju ett enormt sug i den här stan när det gäller fotboll så det är inspirerande att komma igång igen.”

Varför försvann du egentligen från Malmö FF?
” Förra året gick det trögt för mig. Det hade kört fast och jag kände att jag behövde en ny utmaning. Egentligen var jag för ung för att känna så men så kändes det. Samtidigt kom jag inte överens med Malmö FF om en förlängning av mitt kontrakt. Det kändes inspirerande att byta miljö och se om jag dög på en högre nivå”

Men Österrike, har de bra fotbollslag?
”Det var den bästa lösningen för mig. Jag hade även anbud från ett division ett lag i England och från danska och norska klubbar men budet från FC Tirol kändes bäst. De var det bästa laget och de verkade ha höga ambitioner. Ligan i Österrike är väldigt ojämn. De bästa lagen är bättre än de bästa i Allsvenskan men de sämre är nog sämre än de sämsta i Allsvenskan. Man spelar en annorlunda fotboll. Bara två klubbar spelar 4-4-2. FC Tirol spelade med en central trebackslinje och två löpare på kanterna. Många lag spelar med libero. Man är rätt långsamma i uppspelsfasen men sista tredjedelen går det ruggigt snabbt.”

Hur mycket speltid fick du egentligen?
”Jag spelade åtta matcher i ligan och en i cupen och så ett par träningsmatcher. Jag åkte direkt från Malmö till deras träningsläger i Spanien sedan började ligan direkt.”

Sedan började strulet eller?
”Det började nästan direkt. Första lönen var tre veckor försenad och folk var oärliga och lovade en massa saker som de inte höll. Efter att ligan tagit slut var man tveksam om man ville åka ner igen. Då hade vi trots allt vunnit ligan och jag som förste svensk var Österrikisk Mästare! Man kände på sig att något inte stod rätt till. Jag har fortfarande inte fått alla pengar men nu är det ett konkursbo som skall betala ut pengarna men den processen lär väl ta tid”

Vad hände med klubben?
Den gick i konkurs. Den har ombildats och bytt namn samt degraderats till division tre. Alla spelare blev fria att gå och endast tre stycken stannade kvar. Det kom som en chock för alla. De hade en rätt så stor organisation runt om och alla stod helt plötsligt utan jobb. Vissa blev helt tokiga och började slå sönder saker. Det var ingen rolig tid.

Hur ser du på ditt proffsäventyr nu?
Jag ser det ändå inte som en misslyckad tid. På något sätt har jag kanske mognat lite. Det är ju en stor omställning att komma till ett nytt land och språk. Jag kom till en tränare som ville ha mer spelande backar och hade en annan fotbollsfilosofi än vad jag var van vid. Han lärde mig en hel del”

Varför blev det Malmö FF igen?
”Här känner man sig hemma. Malmö FF har alltid varit mitt favoritlag och jag har mycket att tacka föreningen för. Kan jag på något sett ge tillbaka något till föreningen så vill jag göra det. Jag är otroligt inspirerad och brinner för detta. Jag vill vara med och slåss om en plats i A-truppen. Jag tycker MFF är ett bättre lag nu än när jag stack så det kommer inte att bli lätt men jag är beredd att kämpa för det”

Men det ryktas om att du hade andra bud?
”Man kan inte blunda för ekonomin. Ligger buden någorlunda lika så avgör naturligtvis den sociala biten. När jag gick till Österrike så var det dels för att jag ville pröva något nytt men även för att man erbjöd tio gånger mer i lön. Nu när jag vill hem är situationen annorlunda. Jag har fått andra bud både från Allsvenskan och utomlands men jag tackade nej. Jag fick ett bud från en klubb några mil norrut men jag hade inte kunnat spela där”

Hur pass bra koll har du på dagens Malmö FF?
”Mycket bra! Jag hade svensk TV så jag kunde se vissa matcher på Canal+. Dessutom har jag läst tidningar och varit hemma nu ett tag och sett ett par matcher. Jag tycker Malmö FF har ett spännande lag. Det skulle inta vara helt fel att bli mästare två gånger på ett år!”

Jag tackar Olof för intervjun och han rusar iväg för att byta om för sitt första träningspass i sin nygamla klubb.

Intervjuare: Patrik Jandelin