Intervju med Ola Toivonen

Publicerad 26 februari 2007

Saker och ting behöver inte vara så komplicerade.
Åtminstone inte om man heter Ola Toivonen.
-Fotboll är kul. Det är bara att gå ut och köra.

Saker och ting behöver inte vara så komplicerade.
Åtminstone inte om man heter Ola Toivonen.
-Fotboll är kul. Det är bara att gå ut och köra.

Örgryte vann dragkampen om supertalangen från Degerfors när denne ville spela i allsvenskan. Men sejouren i ÖIS blev på grund av lagets sista plats i allsvenskan abrupt avbruten.
-Det var tråkigt att det inte blev mer spel i ÖIS. Jag trivdes bra, både i stan och med laget. Det var perfekt för mig att komma till en mindre klubb som ÖIS. De tog väl hand om mig och dessutom var det nära hem till Degerfors från Göteborg. Det var viktigt eftersom jag bott hemma hos mamma och pappa hela mitt liv och hela tiden haft kompisarna nära, säger Ola.

Att följa med laget ner i Superettan var aldrig något alternativ för tjugoåringen.
-Nej. Eftersom jag visste att det fanns intresse så deklarerade jag rätt snabbt att jag ville till en ny klubb.

Varför valde du MFF?
-Det kändes rätt helt enkelt. Bra träningsmöjligheter, chans att ligga i toppen av allsvenskan, ny arena, bra spelare och bra individuell träning.

Ola ler ofta lite klurigt under sin lugg innan han svarar på frågorna med sin typiska Degerforsdialekt. När jag frågar honom vad han känner att han behöver utveckla mest ler han lite och svarar blixtsnabbt:
-Allt.

Av samtliga nyförvärv i samtliga lag inför årets allsvenska måste man nog ranka Ola Toivonen som en av de spelare som har allra högst förväntningar på sig. Hög prislapp, succÈ i ÖIS, supertalang, landslagsspel och potentiell spelfördelare är några av de faktorer som gör att vi fans har högt ställda förväntningar på honom. Men Ola tar det med jämnmod. Även om hans främsta intryck hittills är det stora intresset för klubben så säger han sig inte ha märkt av någon press än.
-Inte än. Jag fokuserar bara på att göra mitt bästa. Jag tänker inte på press utan bara på att ha roligt. Jag får ju göra det bästa jag vet.

I ÖIS pendlade han mellan en offensiv mittfältsroll, kanten och forward. Här nere ser de flesta honom som den spelfördelare vi stundom saknat desperat. En klassisk nummer tio med andra ord.
-Jag har spelat överallt när jag var yngre. Allt från mittback till forward. Men när jag gick upp med Degerfors i Superettan spelade jag forward hela tiden.

Så vad ser du dig som idag?
-Jag ser mig som någon som spelar längre upp i banan i alla fall.

Vad har du för erfarenheter av 4-3-3?
-Nio matcher, tre poäng, säger Ola och syftar på ÖIS minst sagt knackiga inledning på fjolårsäsongen som slutade med att tränaren Zoran Lukic lämnade klubben.
-Men jag gillar 4-3-3. Det är mycket en-mot-en-situationer vilket gör att man utvecklas mycket. Det är viktigt.

Vilka intryck har du fått av dina offensiva kollegor i laget så här långt?
-De är väldigt bra. Men det ska de väl vara om de spelar i Malmö? Vi börjar lära känna varandra mer och mer tycker jag. Det tar lite tid, men det ska det få göra.

Under landslagets turné i Sydamerika häromsistens fick Ola rollen som forward. Han betygsätter sig själv utan pardon.
-Det gick åt helvete. Jag rörde ju inte bollen i matchen mot Venezuela. Men det kommer sådana matcher också.

Intrycken från a-landslagsturnÈn var annars att det var ungefär detsamma som de U21-läger han deltagit i.
-Fast det är roligt att träffa nytt folk, det är positivt. Men man vet ju rutinerna och hur det funkar i landslaget sedan U21, säger Ola som dock bara har en U21-match på kontot hittills.
-Jag har varit med en del men bara fått hoppa in en gång.

Tiden efter nyår har varit en minst sagt hektiskt period för honom. SydamerikaturnÈn med landslaget, träningsläger med MFF på Kanarieöarna, flytt till ny stad, ny klubb och ny lägenhet.
-Det har varit jobbigt här uppe, säger Ola och knackar på huvudet.
-Att försöka ställa om psykiskt hela tiden är jobbigt och sedan är det ju tidsrytmerna. Hela tiden tänker man dessutom på vad som ska hända när man väl kommer hem till Malmö och hur allt ska lösa sig här.

Saker och ting börjar så smått falla på plats i Malmö för Ola. Sedan någon vecka tillbaka har han och flickvännen Emma Herbring flyttat in i en ny lägenhet i centrala Malmö.
-Den är klar, men det är lite grejer kvar att fixa. Jag tycker Malmö är mysigt, men det blåser som fan.

Emma spelade tidigare i Jitex men nu lutar det mot att hon tar en plats i MFF:s damlag kommande säsong.
-Jag vet inte hur det blir, jag är inte så insatt, säger Ola.

Så var det ju det här med knäet. Det berömda knäet som under ett par vinterdagar i början av året var fotbollssveriges mest omtalade. Bakgrunden var att Ola i somras skadade knäet under en cupmatch för ÖIS mot BoIS. Skadan läkte och Ola kunde spela resten av säsongen för sitt ÖIS utan problem.
Men i samband med övergången till MFF uppstod viss förvirring. Ett par röntgenplåtar på skadan hade inte skickats från ÖIS till MFF och i media målades en dramatisk bild som Ola idag bara skakar på huvudet åt.
-Det var överdrivet, fruktansvärt överdrivet. Jag visste att det inte var någon fara och jag har inte känt av skadan alls. Jag var ju bättre under hösten, efter skadan, än under våren, säger Ola retoriskt.

Hanterar du knäet på något speciellt sätt nu?
-Inte mer än att jag bygger upp styrkan runt omkring.

När Ola inte spelar fotboll tittar han gärna på fotboll. Några dagar innan intervjun har det varit återuppstart för Champions League och då passade Ola på att arrangera en tacokväll hemma i den nya lägenheten.
-Pode, Sankan, Berra, Jonatan och Jocke kom över. Det är bra för mig som är ny att komma in i laget. Pode och Labbe känner jag sedan j-landslaget och jag tar gärna en fika med Jonatan eller Jon-Inge då och då eftersom vi bor så nära varandra nu.

Ola börjar alltså så smått att komma in i laget mer och mer. På vägen ut från lunchen på Kulan, där vi gjort intervjun, säger assisterande tränare Anders Johansson något skämtsamt när Ola passerar. Ola ropar tillbaka ”amen det vet du väl Anders att jag aldrig skulle glömma säga hej då till dig”.

Ola Toivonen om.
.Jari Litmanen
-En fantastisk spelare. Det räcker väl så?

.när han förstod att han var en riktig talang?
-Jag vet inte, jag tänker inte på det, vill inte tänka på det. Jag tar det som det kommer.

.målet för säsongen
-Att utvecklas så mycket som möjligt och spela så mycket som möjligt.

.Europa
-Det finns såklart hela tiden i bakhuvudet.

.drömlaget
-Barcelona.

Fakta Ola Toivonen
Född: 3/7 1986
Längd: 190
Vikt: 74
Moderklubb: Degerfors IF
Allsvensk debut: 2006 (GAIS-Örgryte IS 2-0)
Meriter: 1 U21-landskamp och 13 juniorlandskamper
Karriär: Degerfors IF -2005, Örgryte IS 2006

Text och bild: Måns Renntun, mans@renntun.se

Hemsidans medarbetare Måns Renntun intervjuar spelare och ledare i Malmö FF