Intervju med Mats Svensson

Publicerad 03 oktober 2003

”- Det där är en riktig målvaktstränare, det där.
Mannen i övre medelåldern står vid den så kallade Kellermanbänken vid träningsplanen i skuggan av Malmö stadion. Han studerar Malmö FF:s målvaktstränare Mats Svensson, som denna lördagsförmiddag drillar fyra målvakter på planen. Det känns i luften, det hörs på rösterna och det syns i ögonen på spelarna att Malmö fått upp vittring, om än en svag sådan, på Lennart Johanssons pokal.”

Hemsidans medarbetare Måns Renntun presenterar en personlig intervju med en av doldisarna bakom Malmö FF; målvaktstränaren Mats Svensson.

– Jag ställer kravet att det ska vara full fokusering. Det har dock aldrig varit några problem med detta, det har gett sig från första träningen, säger Mats Svensson när jag efter träningen talar om att jag alltid uppfattar målvaktsträningarna som koncentrerade och laddade.

Målvakterna på dagens träning är Mattias Asper, Lee Baxter, Driss El Asmar och Daniel Pode. Efter avslutad träning sitter jag och Mats i ett rum i stadions innandömen. I omklädningsrummet vägg i vägg inträffar något som föranleder Tobias Grahn att skrika ”det är inte nån jäkla lekstuga”. Samtidigt höjer någon stereon när Timbuktus ”The botten is nådd” går igång.

Mats Svensson meddelar att han bara ska ta en snabb dusch, behövlig efter att drillat sina målvakter med skott i en och halv timme.
– Jag har faktiskt funderat över hur många bollar jag skjuter per träning. Det blir nog flera hundra. Vi får väl se om högerbenet följer med bollen någon dag. Det krävs att det är bra kvalitet på skotten. Ska man jobba med fallteknik måste bollen komma längs med marken på samma ställe hela tiden, säger en nyduschad Mats Svensson iklädd jeans och grå pikétröja.

Mats kom till Malmö FF inför denna säsong efter att i elva år varit målvaktstränare i Helsingborgs IF. I sundets pärla tog ortens son Sven Andersson över efter Mats Svensson, som i sin tur ersatte målvaktslegenden Ronnie Hellström i Malmö FF.
– Jag kände igen mig i spelarnas uppträdande i MFF. Det var samma goa stämning som i HIF. Det finns en viss jargong bland elitspelare som jag uppskattar.
Tidigt på säsongen hamnade Fotbollsveriges fokus på Mats Svenssons elever. Mattias Asper och Lee Baxter krigade i de inledande omgångarna om platsen som förstamålvakt. Några mindre lyckade insatser från båda målvakterna ledde till rubriker i tidningarna och snack på läktaren.
– Naturligtvis blev vi påverkade men media förstorade upp allt. Visst gjordes misstag på plan men vi kunde bara jobba vidare som vanligt och hålla ihop inom gruppen; Mattias, Lee och jag. Mattias var inte fulltränad i början av säsongen, och Lee stod de första matcherna. Sen blev det Mattias tur uppe i Sundsvall och gjorde där ett misstag i början av matchen. Sedan dess har han vuxit in i rollen mer och mer och är nu i väldigt bra form.
Vad kände du när han gjorde misstaget?
– Klart att jag tänkte att ”du borde ha stått kvar, du borde inte gått ut där”. Men sen var det bara att jobba vidare och lägga det bakom sig.

Hur reagerade Asper?
– Han var besviken men styrkan hos de här pojkarna är att de är medvetna om när de gör misstag. De försöker inte hitta orsaker hos andra. Samtidigt gräver de inte heller ner sig.
För utomstående som möttes av braskande rubriker i de skånska tidningarna tedde sig situationen som väldigt dramatiskt.

– Men vi uppfattade den aldrig så. Visst, media ringde till killarna och ville ha uttalanden, men vi jobbade vidare. Jag tycker att vi fått ett kvitto på att vi hade tålamod. Lee är ju bäste man i b-laget varje match, till exempel.
Många kritiska röster höjdes över det faktum att Asper och Baxter låg så nära varandra kompetensmässigt. Men Mats delar inte den kritiken.

– Jag upplever det bara som en styrka med tanke på vilka personligheter de två är. De är ju väldigt bra kompisar och Lee peppar Mattias i pausen. Det sista Lee gör innan Mattias går ut är att klappa om honom och säga åt honom att spika igen. Det är kanske rätt så unikt att man peppar varandra så oerhört mycket.
Situationen med det täta konkurrensförhållandet var ny för Mats.

I Helsingborg var Sven Andersson alltid given i målet och ”vem ska spela”-frågeställningen ställdes aldrig. Mats kan därför bara spekulera i situationer där ett nära konkurrensförhållande inte varit lika lyckat:
– Det är ju bra om man har en tydlig målvakt med tanke på samspelet med backlinjen. Samtidigt är det en väldig trygghet att ha en lika bra målvakt att sätta in. AIK hade ju Daniel Andersson och Dime Jankulovski. Där fick jag signaler om att det inte fungerade lika bra att ha två killar som krigade om förstaplatsen.

Daniel Pode är på väg tillbaka från sin korsbandsskada och Driss El Asmar har återvänt till Malmö efter att ha varit utlånad till Enköping. Därmed jobbar Mats just nu med fyra målvakter varje träning.
– En siffra som är bra att jobba med är tre målvakter. Då kan man komponera övningarna bra där en målvakt kan agera utespelare. Speciellt för min tränarstil är att vi dels jobbar med teknik hela tiden, dels att vi försöker bryta ut rena matchsituationer hela tiden. Jag kör med funktionell träning, inte någon akrobatikträning.

Ända sedan regeln om tillbakaspel till målvakten trädde i kraft sommaren 1992 har kraven på målvaktens fotarbete ökat.
– Jag var faktiskt en kort period i Malmö FF just 1992 när den här regeln infördes. Då tränade jag Jonnie Fedel. Regeln infördes mitt under säsongen. Jag glömmer aldrig när jag och Fedel stod på planen här utanför och jag rullade bollar till honom som han sparkade iväg.

– Hans reflex hade alltid varit att plocka upp bollen, säger Mats.
I takt med att målvakten integreras mer och mer i spelet ute på planen blir samspelet mellan försvar och målvakt viktigare. Detta innebär i sin tur att Mats Svensson inte bara har ansvar för sina målvakter.

– Det handlar om att se till att försvararna placerar sig rätt i förhållande till målvakten. Jag tycker faktiskt att fotbollen kan ta efter lite av handbollen när det gäller positionen på backarna. Om försvararen täcker skott så kan målvakten ta ett steg åt sidan.
Förutom att vara målvaktstränare i Malmö FF är Mats Svensson även riksinstruktör för målvakter på Svenska Fotbollsförbundet. Hans speciella ansvarsområde är målvaktsträningen i pojklandslagen.

– Vi har flera bra killar som är på väg upp. En av dem är Malmös Viktor Bergstrand som står i P87-landslaget. Dessa unga spelare har ofta inte växt färdigt, så de har inte samma spänst som de färdigvuxna målvakterna. Det är nog den största skillnaden.
Som ansvarig för detta område inom svensk fotboll är det inte konstigt att han rannsakat sig själv när det gäller svenska målvakters prestationer i utlandet.

– Egentligen är det väl bara Magnus Hedman som lyckats utomlands, och inte ens för honom har det gått så fantastiskt. Vi måste vara ödmjuka och fråga oss om vi tränar våra målvakter på rätt sätt, men när jag tittat på utländska målvaktsträningar har jag inte blivit imponerad. Men Finland har ändå tre målvakter i Premier League. Det kan väl inte vara så att de har så mycket bättre träning än oss. Kanske borde vi fundera på om man skulle ha något slags utbyte med tränare i utlandet. Det är ju en förbundsfråga som jag kanske själv borde ta tag i.

Fast det får nog vänta någon månad. Först ska Mats Svensson tillsammans med sina målvaktsadepter se till att Malmö FF:s mål blir deras hemmaborg i de återstående matcherna.
Troligen är Mats Svensson den i lagledartrojkan som är minst känd för utomstående och därmed den som får minst uppmärksamhet.

– Jag har inga problem det. Man vet sin roll. Jag har inget behov av att synas.
När känner du att du får bekräftelse?

– När det går bra för laget. Och när det går bra för målvakten. Om målvakten håller nollan fyra matcher i rad känner jag mig delaktig.
När jag kommer hem från intervjun läser jag färsk statistik på mff.se som visar att Mattias Asper har bäst räddningsprocent bland målvakterna i allsvenskan.

Jag tror att den siffran räcker som bekräftelse för Mats Svensson.

Mats Svensson om:
.Mattias Asper:
Vad är han bäst på?
– För mig är han idealmålvakten. Mattias är bäst när det gäller. Han är fruktansvärt stark i luften och bra i en-mot-en situationer där han står upp länge och läser spelet.

Vad kan han bli bättre på?
– Snabbheten och spelet med fötterna.

Vad har han för egenheter?
– Han går alltid in först av alla efter uppvärmningen före match. Jag brukar låta honom sitta ensam i fem minuter i omklädningsrummet innan jag går in till honom.

.Lee Baxter:

Vad är han bäst på?
– Oerhört målmedveten. Han är bra på teknik i alla former som fallteknik och greppteknik. Han kompenserar sin längd med en enorm spänst. (Fystränaren Jörgen Becke sa i en ”I MFF-Fokus” i våras att Lee skulle kunna göra 15 meter i tresteg)

Vad kan han bli bättre på?
– Han är inte lika stark i luften.

Vad har han för egenheter?
– Han är väldigt noggrann med att få återkoppling efter matcherna. Efter varje match vill han veta vad jag tycker. Sitter jag och snackar med Tom efter matchen kommer han alltid och knackar på och frågar ”kan vi ta snacket nu, Mats?”.

.Driss El Asmar:

– Jag har inte haft honom så mycket eftersom han varit i Enköping och varit skadad. Det jag kan säga är han har bra räckvidd och är väldigt lång.

.Daniel Pode (lärling i a-truppen):

– Han gick ju sönder i La Manga och jag har sett väldigt lite och har lite svårt att uttala mig. Tekniskt skolad av Elisabeth Leidinge. Bra attityd, ambitiös. Han har en potential att kunna bli a-truppsmålvakt i ett elitlag.

.Joakim Moberg & Marcus Dubré (tipselit/u-trupp):

– Båda två är två explosiva målvakter, även om de inte är så långa. Duktiga i närspelet och bra på frilägen.

.målvakters längd:

– Längden är viktig, det hävdar jag. Jag tycker nog att en målvakt ska vara över 1,90, även om det är svårt att dra en exakt gräns. Det vill till att du är en stark spelare i luften om du ska klara dig internationellt, det såg vi inte minst nere i Lissabon där Mattias knep många inlägg.

.Tom Prahl:

– Tom är väldigt lyhörd för mina synpunkter och nog den tränare jag haft som frågar mest om samarbetet mellan backlinjen och målvakten.

.sitt bästa MFF-minne:

– 5-0-vinsten mot HIF!

.så kallade TV-räddningar:

– Jag tycker man ska jobba med små medel och ha ett bra positionsspel. Målvakter som Casillas och Canizares i Spanien överdriver i vissa lägen. Ofta blir det mycket fokus på de riktigt spektakulära räddningarna, som visserligen kan vara matchavgörande. Mattias gör ju inga särskilt spektakulära räddningar, utan löser situationer med bra positionsspel och små medel.

.vem som ska stå i landslaget?

– Jag tycker nog Andreas Isaksson gör ett bra jobb, men Mattias Asper flåsar honom i nacken.

Fakta:
Född: 5/9-1950.
Längd: 185 cm.
Bor: Kristianstad.
Familj: Fru och tre utflugna barn.
Yrke: Utbildad mellanstadielärare. Idag arbetar han halvtid på idrottsledarlinjen på Eslövs folkhögskola. Dessutom är han riksinstruktör på Svenska Fotbollsförbundet och målvaktstränare i Malmö FF.
Spelare: Något år i Bromölla och sedan 1974-81 i IFK Kristianstad. ”Med Kristianstad pendlade vi mellan tvåan (dagens division ett) och trean”.
Målvaktstränare: Kristianstad IF, Helsingborgs IF och Malmö FF.

Text: Måns Renntun

Måns Renntun kommer under hösten göra interjuver med spelare och ledare i Malmö FF som publiceras här på mff.se. Det här var den tredje i en serie om fem.