Intervju med Igor Sypniewski

Publicerad 15 december 2003

Sällan har en ny spelare i Malmö haft en så mystisk framtoning som Igor Sypniewski. Hans första år i Sverige som anfallare i Halmstads BK tog sig stundom närmast ”garboistiska” proportioner.

Hemsidans medarbetare Måns Renntun presenterar en intervju via mejl med Malmö FF:s nyförvärv.

Nästa säsong blir det Malmö FF för denna spelar e som bara för ett par år sedan utmanade David Beckham och snurrade upp David Seaman i Champions League.

Igor Sypniewski har anlänt till Malmö.

– Jag blev nästan chockad när jag kom till klubben första dagen. De andra spelarna i laget välkomnade mig med applåder! Det har aldrig hänt mig tidigare, säger Igor.

”Säger” är inte helt korrekt dock. ”Intervjun med Igor görs per mail via hans personliga rådgivare och vän Bogdan Maslanka. Igor pratar nämligen ännu ingen svenska, och engelskan är knagglig.

– Men jag vill understryka att jag inte har några problem att prata med de andra spelarna i laget på min knarriga engelska. Jag känner att de har sympati med mig.

Att dra några djupare slutsatser av en persons karaktärsdrag via en mailintervju är minst sagt vanskligt. Men det som dock framträder mellan raderna i Igors svar är en ödmjuk person som efter ett par tuffa år nu mår allt bättre för varje dag.

– Det tragiska i mitt liv är kopplat till klubben Wisla Krakow i Polen. Jag vill dock spara de viktigaste detaljerna till framtiden. Kanske kan jag få chansen att ta upp dem med UEFA-presidenten Lennart Johansson.

Igor Sypniewski hade nästan helst slutat att lita på andra människor när han i november 2002 fick ett telefonsamtal från Sverige och Bogdan.
Det tog nästan två månader innan Igor vågade lita på Bogdan, men den 25 januari kunde han landa han i Sverige.

– Jag var i sämre fysisk form än jag först trodde när jag kom till Halmstad. Jag missade mer än hälften av vinterträningen och det gjorde att kroppen sa ifrån senare på hösten.

Under säsongen i Halmstad fick en utomstående betraktare ofta känslan av att det fanns en speciell relation mellan Halmstadstränaren Jonas Thern och Igor.

– Att Jonas Thern slutade i Halmstad spelade stor roll för mitt beslut att lämna Halmstad.

Varför valde du Malmö FF?

– Jag tyckte att Malmö var det bästa laget i allsvenskan. Vi fick ju stryk med 4-0 i Halmstad och då tänkte jag att ”det är inga problem för det här laget att SM-guld”. Jag diskuterade Malmö FF med Mattias Thylander och Jonnie Fedel, och de hade bara bra att säga om klubben.
Men det som vägde tyngst var att Jonas Thern sa att de tre åren i Malmö var de bästa i hela hans karriär.

Övergången till Malmö FF liknande inte riktigt andra övergångar.

– Jag och Bogdan kollade noga alla klubbar jag kunde spela i. På slutet sa jag till Bogdan ”ring Malmö FF”. Hasse Borg svarade och sen gick allt med raketfart. Hasse verkade vara lite överraskad, det brukar ju
vara han som ska ringa och tjata i såna här övergångar, eller hur?

När vi gör intervjun har vinterträningen varit i gång ett par veckor. De första intrycken börjar falla på plats hos det polska nyförvärvet.

– Jag fick en hel del träningsvärk efter den första veckan. Det syns att Malmö är en stor klubb jämfört med HBK. Träningsmöjligheterna är mycket bättre här. Men jag vill också säga att jag bara har goda minnen från Halmstad. Alla killarna i laget stöttade mig hela tiden.

Igor bor fortfarande kvar i Halmstad i väntan på att han och familjen ska hitta en lägenhet i Malmö.

– Jag har inte hunnit se så mycket av Malmö än så länge, men jag ser framemot att kolla in stränderna vid havet så fort som möjligt. Det syns dock tydligt att det är en större stad än Halmstad. Jag har inga problem med att bo i en storstad. Jag bodde ju i Aten i tre år och jag
är född i miljonstaden Lodz i Polen. Det är lite jobbigt att flytta, men är man fotbollsspelare måste man vara beredd på det. Det blir nog bra. Min lilla Kasper behöver träffa andra barn på dagis och det blir
säkert bra för honom också.

När väl en bostad hittas i Malmö tar Igor ytterligare ett stegnärmare det svenska samhället.

– Vi börjar läsa svenska direkt efter ankomsten till Malmö. Det är viktigt att man kan fungera normalt med andra.

Att Igor kommer bilda anfallspar med Niklas Skoog är det inte många som tvivlar över, särskilt efter att Peter Ijeh lämnat Malmö FF för de blåvitrandiga kamraterna.

– Jag har inte spelat ihop med Niklas än eftersom han nyligen blev opererad. Men att döma av det jag sett tidigare så kanske vi kan visa en hel del tillsammans.

Igor verkar helt på det klara med vad som förväntas av Malmö FF nästa säsong.

– En sådan stor klubb som Malmö FF med så många bra spelare och
fantastiska supportrar ska alltid kämpa om guldet. Jag saknar en
mästerskapsvinst i min karriär.

På en uppmaning om att beskriva sig själv svarar Igor att han inte gillar att sticka ut, utan gärna är tyst och lite tillbakadragen.

– Jag vill hellre hjälpa andra än hjälpa mig själv.

Samtidigt som Igor gärna beskriver sin person så blir svaret kort när jag ber honom beskriva sina fördelar och nackdelar på fotbollsplanen.

– Jag vill inte prata om mig själv som fotbollsspelare, kom till första matchen så får du se.

Igor Sypniewskis karriär så här långt:
Som tioåring började han spela i storklubben LKS Lodz i Polen. Som
nittonåring flyttade han till Ceramika Opoczno i division tre. Därefter blev det Grekland och Kavala. Efter sex månader blev han värvad till Panathinaikos, där han spelade i Champions League 1997 och 1999. Totalt blev det 100 matcher för den grekiska storklubben. År 2000 flyttade han
till OFI Kreta, för att året efter flytta hem till Polen och RKS
Radomsko. Efter bara tio matcher värvades han avWisla Krakow. Sista
klubben innan Igor kom till Sverige blev Kalithea i Grekland.

Fakta Igor Sypniewski:
Ålder: 29.

Familj: Sambo Malgosia och sonen Kasper, 20 månader gammal.

– Vi kallar honom vänsteryttern eftersom han alltid sparkar med vänstern.

Bor: Halmstad.

Född: Lodz, Polen.

Favoritmat: Eisbein(fläsklägg)

Bil: Mercedes CLK 200 kompressor.

Text: Måns Renntun

Måns Renntun har under 2003 gjort interjuver med spelare och ledare i Malmö FF som publiceras här på mff.se. Det här är den femte och sista för året.