Intervju med Daniel Theorin

Publicerad 24 februari 2007

Av MFF:s nyförvärv inför den kommande säsongen är det en som har smugit sig fram, lite i skymundan.
Få av oss har sett Daniel Theorin spela. Förväntningarna på honom är därmed inte lika höga som om han hade kommit från ett allsvenskt lag. Vi har ju som bekant en tendens att underskatta de där svenskarna som kommer från Norge.

Av alla MFF:s nyförvärv inför den kommande säsongen är det en har smugit sig fram, lite i skymundan.
Få av oss har sett Daniel Theorin spela. Förväntningarna på honom är därmed inte lika höga som om han hade kommit från ett allsvenskt lag. Vi har ju som bekant en tendens att underskatta de där svenskarna som kommer från Norge.

De senaste två säsongerna har Daniel varit mer eller mindre bofast i storlagets Lyns backlinje. Totalt blev det 43 tävlingsmatcher under de två säsongerna.
Frågan är självklar: varför lämnar man en sådan ställning för att ta chansen i en helt ny klubb där stenhård konkurrens väntar?

-Sverige är ändå Sverige. Lyn är ett bra lag men Malmö FF är ändå ett snäpp bättre sett till truppen som helhet. Även om man tittar på organisation och supportrar så är det en större klubb. Och utmaningar har jag aldrig varit rädd för.

Det är närmast med ett stoiskt lugn som Daniel svarar på frågor om backplatskonkurrensen i MFF. Han berättar att han aldrig ”inventerade” truppen innan han valde Malmö FF.

– Personligen brukar jag inte göra det. Jag har varit med om tuff konkurrens tidigare, men har alltid fått spela.

Daniel lämnade superettanlaget Friska Viljor som tjugoåring när Lyn visade intresse för honom. Ett par fina insatser när Lynspioner befann sig på läktaren ledde till ett tvåårskontrakt med Osloklubben. Hans insatser i Lyn har kontinuerligt varit på högsta nivå, även om Lyn inte riktigt hamnat så långt upp i tabellen som klubben och fansen förväntat sig (någon som känner igen sig?). Men, och ni känner nog till syndromet, man blir aldrig fotbollsprofet i Sverige om man spelar i Norge. Fanns detta med Daniels tankar när han valde att skriva på för en allsvensk klubb?

-Jag tänkte aldrig så. Jag tänkte bara på vad som var bäst för min utveckling. Jag hade gjort två bra säsonger och kände att jag ville ta fler steg. Jag vore ju dum om jag inte hade funderat över MFF när de visade intresse.

Övergången från Lyn blev segdragen. Under flera veckor pågick en diskussion där Lyn, Theorin och norska fotbollsförbundet var inblandade.
Striden gällde huruvida Daniel Theorin var fri att gå till en ny klubb eller om en klausul gav Lyn rätt att förlänga kontraktet.

Norska Fotbollförbundet meddelade slutligen att klausulen i kontraktet var otillåten och Daniel kunde ansluta till MFF.

-Jag vill helst inte kommentera det hela. Det finns inte så mycket att säga. Jag själv känner att jag har gjort rätt och jag har rent samvete, säger Daniel.

Den första tiden i Malmö har för Daniels del inneburit ingående studier i Malmös hotellvärld. Än så länge är det nämligen på hotell han bor i väntan på ny lägenhet.

-Det är ett heltidsjobb att leta lägenhet. Så fort jag inte spelar fotboll sitter jag och ringer till olika mäklare. Jag ska inte klaga, det finns de som har det värre, men det klart att jag verkligen hade velat ha ett eget hem nu.

Dagen efter intervjun ser det i alla fall ut som om Daniel ska kunna flytta in i en temporär övernattningslägenhet i väntan på något permanent.
Men flickvännen Karoline är fortfarande kvar i Oslo.

-Hon ska gå färdigt skolan och sedan flyttar hon ner i sommar, säger Daniel.

När Daniel anlände i bil till Malmö tillsammans med Jimmy Dixon (som han hämtat upp i Göteborg på vägen ner) var det första gången han satte sin fot i staden.

-Jag är positivt överraskad. Jag hade ingen bild alls tidigare eftersom det längsta söderut jag hade varit tidigare var Helsingborg. Så jag hade inga förutfattade meningar alls om staden.

Om Malmö FF visste han desto mer. Ryktet om den goda stämningen i truppen hade nått honom redan innan han steg in i omklädningsrummet. Träningsmässigt är det starkaste intrycket hittills en extra tung kropp efter inledningen på försäsongen.

-Vi har ju inte tränat så mycket fotboll så det är svårt att säga något om spelsättet. Men det är väldigt många i laget som har väldigt fina färdigheter som fotbollsspelare. Men det spelar ju egentligen ingen roll om man inte får ihop det lagmässigt, säger Daniel och pekar därmed med smärtsam tydlighet på problemet i de senaste säsongernas MFF.

Intervjun görs några dagar efter Daniels debut mot Stadslaget där han spelade andra halvlek med Raoul som mittbackskollega.

-Det märktes att Stadslaget inte hade någon klar spelidé och det blev en konstig matchbild.

Vi får nog avvakta bättre motstånd innan vi får en rättvis bild av Daniel Theorin som spelare. Till dess låter vi honom med egna ord beskriva sig själv som mittback:

-Jag är en lagspelare som framförallt ser till att försvarsspelet fungerar. Jag styr och pushar mycket på plan och försöker spela smart, men även tufft när det behövs. Jag försöker också vårda mitt passningsspel, vilket jag tror att jag är bra på, säger Daniel, som under de senaste åren minskat saldot på varningskontot.

Till sist: Daniel misstänker att han är mer eller mindre unik dagens MFF:

-Jag har aldrig spelat en enda landskamp i något ungdomslag, eftersom jag var för dålig när jag var yngre helt enkelt, haha. Dessutom är jag nog också den ende i truppen som spelat i alla
divisioner förutom sjuan.

Daniel Theorin om …

… sina intressen:
-Just nu tar lägenhetsletandet all tid. Men annars umgås jag med flickvännen och vännerna. Jag ser mycket på film, lagar mat och lyssnar på musik, gärna Inflames, Metallica och Foo Fighters. Dessutom gillar jag att shoppa kläder. Än så länge har jag inte hunnit med så många butiker i Malmö. Det får bli mer av den biten framöver.

… fysiken:
– Jag vill inte jämföra mig med de andra, utan bara fokusera på mig själv. Jag känner mig i bra fysisk form, men skulle ljuga om jag sa att jag var lätt i kroppen just nu.

… sina mål för säsongen:
-Jag bryter ner målen dag för dag: bra sömn, bra frukost och sedan göra mitt bästa i alla moment på planen. Då utmynnar det i att man får spela. Målet är givetvis att slå mig in i startelvan.

… skador:
-Jag har inte haft några särskilda skador de senaste åren. Jag är inte skadebenägen.

Fakta Daniel Theorin
Född: 4/8 1983
Längd: 192 cm.
Vikt: 84 kg.
Klubbar: IF Älgarna -1999, GIF Sundsvall 1999-2002, Selånger IF (lån) 2001, IFK Timrå (lån) 2002, IFK Timrå 2003, Friska Viljor FC 2004, SK Lyn, Norge 2005-2006, Malmö FF från januari 2007.

Text: Måns Renntun, mans@renntun.se

Hemsidans medarbetare Måns Renntun intervjuar spelare och ledare i Malmö FF även under 2007.