Internmatch inför storpublik

Publicerad 12 januari 2002

En fin malmövinterdag med termometern strax under noll men barmhärtigt nog ingen blåst. Fotbollstempen verkar dock vara het: smått otroliga 600 åskådare hade samlats vid konstgräsplanen på stadionområdet och höll ut i princip mangrant de 2×35 minuterna, trots att de sista femton var tuffa på fingrar och tår. Stämningen var hög, då de två MFF-uppställningarna bjöd på hög intensitet och många fina spelintentioner, varav en del resulterade i vackra anfall som höll underhållningsvärdet uppe väl. Och tre mål trillade in.

Formeringarna:
”Svarta laget”
Driss El Asmar – Marko Mitic, Ivan Milosevic, Daniel Majstorovic, Mikael Roth – Matias Concha, Hans Mattisson(Jon Jönsson), Brian Steen Nielsen, Ylli Shabani(Johan Guiomar-Nilsson) – Peter Ijeh(Markus Rosenberg), Andreas Yngvesson(Ylli Shabani).

”Gula laget”
Lee Baxter – Robert Kjellin, Gudmundur Mete, Fredrik Jönsson, Jepper Vestergaard – Marcus Winquist, Kenneth Gustavsson, Jörgen Ohlsson, Markus Rosenberg(Björn Dahlin) – Niklas Skoog, Mats Lilienberg.

Två bra försvar
– Det här var slutet på första veckans träning och en upptakt till matchen mot Rostock, kommenterade Tom Prahl efteråt och markerade att han inte vill gå in på några analyser av spel och insatser ännnu. Begripligt nog. – Under veckan har vi bara tränat försvarsspel, inget anfallsspel alls, fortsatte Prahl.
Vilket märktes tydligast på det gula laget – resultatet 3-0 till svart speglar uppställningarnas anfallsspel ganska bra, men knappast det defensiva arbetet: bägge backlinjerna var duktiga. Provspelande dansken Jeppe Vestergaard såg bra ut på vänsterbacken, reslig och rörlig. Förhandlingar pågår. I svart kompletterade backapågen Ivan Milosevic Majstorovic följsamt.

Lärlingarna inte med
A-truppens tre lärlingar Billy Berntsson, Dan Ingvarsson och Patrik Åkesson och flera av talangerna under dem är iväg på inomhusturnering i Tyskland, så dagens luckor fick fyllas av Marcus Winquist, Fredrik Jönsson och Ylli Shabani (som alltså egentligen fått lämna A-truppen) samt Marko Mitic och riktigt unga Björn Dahlin (född -84) och Johan Guiomar-Nilsson (född -85). Erik Johansson har haft känning av en skada och var inte med idag, men förväntas vara tillbaka nästa vecka. För Peter Sörensen är det värre – hans knäskada spökar igen och det är för närvarande osäkert när han är att räkna med. Joseph Elanga är i Burkina Faso på landslagsläger med Kamerun .

Concha vass
Som ofta är fallet på försäsongen tillhörde flertalet pigga ben yngre spelare, och dagens piggaste – särskilt i första halvleken – satt definitivt på Matias Concha, som med stor framgång prövades på yttermittfältsposition. Flera fina löpningar och vassa inlägg. Överhuvudtaget såg kantspelet fint ut, med aktiva ytterbackar och bra passningsspel. Svarta laget lyckades alltså bäst framåt, startade med ett par flygande anfall och tog ledningen efter 17 minuter, då vikarierande Ylli Shabani for fram som en stormvind på vänsterkanten, drog Kjellin snyggt och lade bollen förbi Baxter för en huggande Peter Ijeh att peta in. 2-0 kom redan tre minuter senare då Andreas Yngvesson med ackuratess nickade in ett inlägg från Matias Concha.

Ijeh skadad
Efter 27 minuter var trean på gång, när Majstorovic fram- och frispelade Peter Ijeh. Istället blev det matchens tristaste ögonblick, då Peter Ijeh i närkamp med Lee Baxter fick en smäll på axeln och blev liggande. Peter, som börjat mycket bra, fick utgå och är för närvarande på sjukhuset för att få besked om skadans omfattning och karaktär, men det kan vara så att axeln är ur led. I matchen blev det straff, som Brian Steen Nielsen slog löst – misstänkt löst, nästan – mot vänstra stolproten, och Baxter kunde rädda utan besvär.

Rockader och 3-0
En del rockader i uppställningarna ägde rum under matchen. Markus Rosenberg, som börjat matchen som vänster yttermittfältare ersatte Ijeh på topp, Jon Jönsson gick in istället för Hans Mattisson, Ylli Shabani gick upp på topp istället för Andreas Yngvesson och de båda yngsta gick in på var sin vänster yttermittfältsplats. Det tredje målet kom fem minuter in i andra halvlek, då det var Markus Rosenbergs tur att nicka in ett inlägg av Matias Concha.

Nu var ju inte ”di gule” – en kanske väl blasfemisk beteckning! – alldeles värdelösa framåt… men lite trögare var det allt. Emellertid syntes ett spirande djupledsspel mellan en mer tillbakadragen Skoog och Mats Lilienberg. Ett par bra skott och en boll i mål kunde också noteras, det senare offsidebortdömt. Men det är ju för tusan bara den tolfte januari, och den första riktiga träningsmatchen är först nästa lördag, mot Hansa Rostock. En sak står klar efter dagens internmatch – MFF-truppen innehåller många spelare med hög potential. Hur kommer den första elvan att se ut?