Insamling på fredag

Publicerad 23 oktober 2012

I samband med matchen på fredag så sker det en insamling till förmån för stiftelsen Henrik ”Superman” Ekelund. Henrik var en fotbollstokig kille som dog av cancer vid sju års ålder. Det är tre tjejer från John Bauergymnasiet, Emilie, Sanna och Daniella, som valt att genomföra insamlingen som skolprojekt under temat Idrott & Hälsa.

Varför gör ni detta?
– Det är för att vi vill visa att vi ungdomar också kan göra skillnad/bra saker för världen. Vi vill komma ut och synas med vårt projekt och inte bara sitta vid skolbänken. Vi har haft nära anhöriga som gått bort i olika former av cancer och därför vill vi hjälpa till på något sätt för att få sjukdomen att minska samt att vi vill förbättra forskningen inom detta område. Genom att vara ute och samla in pengar så hoppas vi få folk att få upp ögonen för att alla inte har det så bra i livet, pga sjukdomar som kanske inte går att bota.

Hur har ni lagt upp projektet
– Vi hade hört från vår lärare att andra elever tidigare år hade samlat in till olika ändamål och då fick vi upp ögonen för att göra ett liknande projekt. Därför valde vi att samla in pengar till stiftelsen Henrik ”Superman” Ekelund, eftersom de arbetar för att få ihop pengar till barn som har en sista önskan eller en önskning som dem vill ska gå i uppfyllelse.

Detta tyckte vi var ett härligt initiativ och vi vet vart pengarna går. Stiftelsen redovisar vad pengarna använts till. Vi var även tvungna att ha någon idrottsrelaterat i vårt projekt, och Henrik spelade i MFF;s fotbolls skola innan han gick bort vid 7 års ålder. Så därför tänkte vi varför inte göra en insamling på en MFF-match. Vi är glada över att Malmö FF stöttade oss och att vi fick möjlighet att genomföra vår insamling nu på fredag den 26:e oktober när MFF möter Djurgården på Swedbanks stadion.

Vi kommer att ha folk vid varje ingång som står med en bössa. Man kommer enkelt att kunna hitta oss eftersom vi har speciella T-shirts på oss.

Vad hoppas ni på för resultat?
– Vår första mål var att genomföra projektet och öka folks medvetande kring frågan. När vi nu är så långt komna så hoppas vi naturligtvis också att folk är generösa och hjälper till. Det är klart att 10 000 skulle vara en drömgräns men varje enskild krona kan göra skillnad. Det kanske man inte tror men så är det.

Sen hoppas vi självklart på att MFF vinner mot Djurgården också, så det går bra för både oss och MFF under fredagskvällen.

Emilie, Sanna och Daniella

Vad är stiftelsen Henrik ”Superman” Ekelund?
Redan som tvååring blev Henrik diagnostiserad med cancer och levde praktiskt taget sex på cancerkliniken i Lund tills det att han gick bort. Folket som minns Henrik berättar om en glad och energifylld gosse som inte klagade på mycket – förutom när han inte fick spela fotboll eller titta på Malmö FF. Två år efter Henriks bortgång skapades en stiftelse med syfte att hjälpa andra drabbade familjer med sjuka barn.

– Vi som levde med Henrik och hans föräldrar såg hur en familj drabbas när man får ett barn som blir så sjukt. Föräldrarna kan inte arbeta vilket gör att hela ens livssituation blir drabbad när man måste tänka igenom allt man gör. Huvudsyftet är att hjälpa familjer och underlätta för dem, berättar Malmö FF:s ordförande Håkan Jeppsson som även sitter med i styrelsen för Henrik ”Superman” Ekelund-stiftelsen.
Fokus på familjerna

Till skillnad mot andra barncancerstiftelser så lägger man sin fokus på familjerna och ser till att underlätta deras vardag. En annan sak som skiljer är att allt arbete sker på ideell basis vilket gör att alla pengar som samlas in går direkt till familjerna.

– Det kan vara små enkla saker som att köpa en dator för att barnet ska ha något att döda tiden med på sjukhuset till att ge familjen en resa. Då många föräldrar måste sluta jobba så har de inte pengar att ge sina barn det som andra barn har. Det är det vi vill hjälpa till med, berättar Håkan Jeppsson.

Fotbollsturnering till Henriks minne
Den andra helgen i augusti gör några av nordens bästa 14-åringar upp i Henrik ”Superman”-cup ute i Åkarp. Turneringen som blivit namngiven efter den bortgångna Henrik Ekelund är även ett sätt att samla in pengar till drabbade familjer med sjuka barn. Turneringen går under namnet Henrik ”Superman”-cup för att minnas och hedra den fotbollstokiga Henrik Ekelund.

Vill ni läsa mer om stiftelsens arbete så klicka här