Ingen himmel e så blå som min

Publicerad 28 augusti 2010

Var du där glömmer du det aldrig. Domaren har just avbrutit matchen. Regnet har hällt ner i en timme, visar inga tecken på att sluta. Och tusentals supportrar sjunger ”Ingen himmel e så blå som min”! MFFs nya segersång fick ett magiskt första framförande.

För de flesta på läktaren bara hände det, men i själva verket hade det varit bestämt någon vecka. Inte att det skulle hällregna, förstås, men att i pausen i hemmamatchen mot Gefle skulle den nya MFF-sången spelas. Engagerade supportrar hade jobbat hårt för att sprida låten och texten, så att så många som möjligt skulle kunna sjunga med i vad som skulle kunna bli MFFs nya segersång: ”Ingen himmel e så blå som min”, det senaste släppet från det himmelsblå musikkollektivet Norra läktaren.

Så när den lugna, stillsamt glada sången tonade fram genom regnet blev den en både ironisk och vacker kommentar till rådande väderförhållanden. Och när matchen så beslutades brytas, ”Ingen himmel e så blå som min” spelades igen och hela ståplats och halva sittplats sjöng med blev den samtidigt en hyllning till laget och en slags kampsång med ett leende. Ett magiskt ögonblick.

– Det var fantastiskt. Regnet strilade som en dusch, himlen var svart och alla visste nog att matchen inte skulle kunna fortsätta. Då kom låten på i högtalarna. Man kunde inte ha valt ett bättre tillfälle att introducera sången.

Det säger dess upphovsman, Christopher Overton, också känd som forumprofilen och före detta Himmelriketredaktören ”Kåffe”, själv på plats som vanligt på Sjungande sittplats Roys hörna.

Den som kan sina skånska örhängen känner igen melodin: det är faktiskt Edvard Perssons ”En liden vid kanin” som bildar basen till ”Ingen himmel e så blå som min”. Christopher Overton har utgått från 30-talshiten, lagt till några musikaliska segment och så förstås skrivit en helt ny text.

– Idén att den melodin kunde passa bra till en läktarsång kom upp på MFF-Familjens forum för ett och ett halvt år sen ungefär. Jag skrev första versen då, men lät den sedan ligga.

”Inga moln kan bilda sorggardin; för min himmel e alltid blå och fin” börjar andra versen. Ett anslag mycket långt från både pampiga segerhymner och rusiga skrålramsor.

– Jag ville förmedla den där viktiga känslan i supporterskapet, att när allt annat i världen är jobbigt så kan man ändå söka tröst i fotbollen och känna glädje när ens lag vinner. Jag ville också undvika de allra vanligaste uttrycken och göra en text lite mer poetisk till sin karaktär.

Dagen efter regnmatchen som bröts spelades MFF-Gefle om, nu i strålande sol från en mycket blå himmel. MFF fick till slut vinna, efteråt sjöng ståplatspubliken ”Ingen himmel e så blå som min” för spelarna. Och MFF har utan tvekan fått en ny segersång.

Tobias Christoffersson

Malmö FF:s matchprogram ”Avspark” distribueras med Sydsvenskan lördagen den 28 augusti och säljs matchfagen utanför Swedbank Stadion.
Matchprogrammet laddar man ner genom att klicka här(4MB).

Ingen himmel e så blå som min
Mel: En liden vid kanin
Text: Christopher Overton

Ingen himmel e så blå som min
När jag ser vår Malmö-lagmaskin
Krossa alla och envar, som i gamla stora dar
Ingen himmel e så blå som min

Inga moln kan bilda sorggardin
För min himmel är alltid blå å fin
Och när Todde blickar ner
Är det glädje som han ser
Ingen himmel e så blå som min

För när skyarna är mulet grå
Är min värld så underbar ändå
Och min sol den lyser klart
Värmer hjärtat underbart
På min himmel den blåaste av blå

Ingen himmel e så blå som min
När jag ser den vackra symmetrin
I det vita och det blå
Som vatt där i hundra år
Ingen himmel e så blå som min

Ingen himmel e så blå som min
När jag ser vår Malmö-lagmaskin
Krossar alla och envar som i gamla stora dar
Ingen himmel e så blå som min

Ingen himmel e så blå som min…