Minnesord: Ingemar Erlandsson 1957–2022
Som tidigare meddelats har Malmö FF sorg. En stor gestalt i föreningens historia, hedersledamoten Ingemar Erlandsson, har gått bort efter en kort tids sjukdom.
Ingemar Erlandsson föddes den 16 november 1957. Han växte upp i Glimåkra i nordöstra Skåne, något som gav honom den omisskännliga göingska dialekt som han bevarade hela livet. Hans fotbollstalang odlades på Trollavallen, Glimåkra IF:s hemmaplan, och förde honom som lovande vänsterytter till juniorlandslaget.
Han uppmärksammades av Malmö FF och lämnade 1976 Glimåkra IF för att bli en del av Bob Houghtons lagbygge. A-lagsdebuten kom redan i mars i en träningsmatch mot B93. Det blev även allsvensk debut samma år i säsongens sista seriematch, men i övrigt tillbringades det första året mestadels i reservlaget.
Av Bob skolades han om till spelskicklig vänsterback, en position och en roll där han snabbt skulle göra sig bemärkt. Han tog över som ordinarie vänsterback i MFF som 19-åring och var en av många bärande spelare i laget som vann det svenska mästerskapet 1977. Året efter debuterade han i landslaget där han direkt blev ordinarie. Han spelade alla tre matcherna i VM i Argentina 1978.
Både för Ingemar och för laget fortsatte framgångarna. Malmö FF stod inför den fantastiska Europacupsäsongen 1978/79 som kulminerade i finalen mot Nottingham Forest. Ingemar spelade samtliga minuter från första omgången till finalen. Som för övriga i laget med den starka vinnarinstinkt som präglade truppen var det en känsla av besvikelse omedelbart efter finalen, men med tiden var det med stor stolthet han såg tillbaka på att ha varit i final i den finaste av klubblagsturneringar. Det ledde som bekant även till att Ingemar som en del av laget tilldelades bragdguldet. För MFF:s del innebar det även spel i världscupfinalen mot Olimpia från Paraguay där Ingemar gjorde MFF:s enda mål.
Hans stora spelbegåvning var det som inledningsvis fångade MFF:s intresse. Men utöver skickligheten i själva spelet uppvisade han stor auktoritet och en obändig vilja på planen, vilket efterhand gjorde honom till en naturlig ledare och förgrundsgestalt. Han var en härförare som gick i spetsen för det lag som byggdes upp under 1980-talet. Många MFF:are som växte upp under den här perioden ser än i dag Ingemar Erlandsson som en av sina allra största fotbollsidoler.
Ledaregenskaperna gjorde honom till lagkapten inte bara i Malmö FF utan även i landslaget. Med 69 landskamper är han den spelare i MFF-historien som har gjort flest landskamper medan han har spelat i Malmö FF. Tyvärr spelade han under en period när landslaget inte var så framgångsrikt.
När Roy Hodgson tog över 1985 var ett av de schackdrag som inledde sviten med fem raka allsvenska seriesegrar att låta Ingemar spela i en ny position. Roys bedömning var att Ingemars egenskaper som spelare och hans ledaregenskaper skulle komma ännu mer till sin rätt på det centrala mittfältet. Förändringen gav minst sagt god effekt och Ingemar gjorde ett par eminenta säsonger i den nya rollen. Slutspelet gjorde att vi fick vänta ett år extra på det officiella svenska mästerskapet, men när Ingemar som lagkapten höjde pokalen efter den storslagna SM-finalen mot AIK 1986 var det ett stort och efterlängtat ögonblick.
När man minns tillbaka på spelares karriärer förknippar man dem ofta med enskilda ögonblick. I Ingemars fall är det inte de enskilda ögonblicken som utgör de starkaste minnesbilderna. Det är i stället jämnheten, den konstant höga nivån, de många vägvinnande passningarna, skickligheten i försvarsspelet och den aldrig sinande kampviljan som träder fram. Han var stabil på hög nivå och den typ av skicklig och gedigen lagspelare som framgångsrika lag byggs runt.
Även om det inte var som målskytt han gjorde sig bemärkt minns man ett par mål med särskilt välbehag. Den distinkta nicken till 2–1 i urladdningen hemma mot Videoton 1985 är ett sådant. Ingemar firade målet med en beslutsam språngmarsch mot mittlinjen, endast avbruten av en kullerbytta, som en signal till laget och publiken att spelet ska i gång så fort som möjligt för att göra det tredje mål som behövs för avancemang. Det tredje målet kom, men tyvärr fick just den matchen likväl inte det slut vi önskade. Den helt avgörande kvitteringsnicken med sju minuter kvar av andra förlängningskvarten när vi spelade med en man mindre i cupfinalen mot Brage 1980 finns likaledes fastetsad i minnet.
Till alla MFF:ares stora bedrövelse valde Ingemar att avsluta karriären på elitnivå redan efter säsongen 1987, vid 30 års ålder. Han slutade alldeles för tidigt var den gängse uppfattningen i supporterleden. Jag var klok nog att sluta i tid, var Ingemars egen syn på saken när han längre fram tillfrågades om varför han valde att sluta. Han spelade ytterligare ett par år på lägre nivå i Glimåkra IF.
Att elitfotbollen avslutades så pass tidigt berodde även på att Ingemar hade en annan karriär vid sidan om fotbollen. Parallellt med spel i Malmö FF läste han till civilekonom vid Lunds universitet. Efter studierna började han arbeta på familjeföretaget Glimek som tillverkade högkvalitativa bagerimaskiner och sålde dessa över världen. Ingemar fortsatte i företaget i olika ledande roller inom ekonomi och försäljning under hela karriären. Glimek gick 2012 upp i Sveba Dahlén-koncernen men varumärket Glimek lever kvar och Ingemar fortsatte i verksamheten som försäljningschef.
Även efter att insatserna för Malmö FF på fotbollsplanen avslutades förblev Ingemar himmelsblå. Den starka kopplingen för föreningen har aldrig upphört. Han har sett en stor andel av hemmamatcherna på plats ända sedan spelarkarriärens slut. Hans inlevelse i matcherna och engagemanget i analysen av och diskussionen om laget, spelet och föreningen förblev stark in i det sista.
Dåtidens valberedning insåg snabbt att kunskaper inom fotboll, ekonomi och försäljning tillsammans med obestridliga ledaregenskaper är en kombination som lämpar sig väl för en roll i Malmö FF utanför planen. Ingemar adjungerades till styrelsen redan 1988 och året efter valdes han formellt in som suppleant. Han fungerade därefter i olika roller i styrelsen under inte mindre än 23 år. I styrelsearbetet stod han sällan i rampljuset utåt. Han var aldrig ordförande eller vice ordförande, men i det interna arbetet hade han en betydelsefull roll. Ingemar var en klok person med stora kunskaper och genomtänkta och välgrundade uppfattningar. Han var framsynt och utvecklingsinriktad samtidigt som han månade om Malmö FF:s historia och tradition. Han drog sig inte heller för att i styrelsearbetet utföra de arbetsuppgifter som behövdes, vilket var extra viktigt i en tid när styrelsen var mer operativ än i dag.
När han efter viss eftertanke efter 23 år avböjde omval till styrelsen berodde det inte på att viljan och engagemanget att ideellt arbeta för Malmö FF hade minskat eller på att hjärtat inte längre klappade lika starkt för Malmö FF. Det berodde enbart på yttre omständigheter. En förändrad arbetssituation med långpendling till Västergötland och mer resor i stort innebar mindre tid i Skåne och Ingemar kände att han inte längre hade möjlighet att lägga ner den tid som krävs.
Tre år senare fick föreningen ånyo användning för hans kompetens när han valdes in i valberedningen där han sedan dess har varit en värdefull medlem. Efter årsmötet 2022 tog han över rollen som ordförande i valberedningen.
Ingemar är utan tvivel en av de verkligt stora i föreningens historia. Han har spelat sammanlagt 477 matcher och gjort 46 mål. Det är bara tolv spelare genom tiderna som har gjort fler matcher. Han vann två svenska mästerskap, fyra allsvenska seriesegrar och fyra cupguld, nådde Europacupfinalen 1979 och fick som en del av laget bragdguldet för denna insats. Hans styrelsegärning sträcker sig över 23 år. Endast nio personer har verkat i Malmö FF:s styrelse under längre tid. Båda spelar- och styrelserollen utövades med stor kompetens och stort engagemang. För sina stora insatser för föreningen utsågs Ingemar redan 1995 till hedersmedlem i Malmö FF.
Vi minns inte bara Ingemar för hans gärningar utan i minst lika hög grad människan Ingemar Erlandsson. Samtidigt som han var mån om att skapa förutsättningar för prestation och framgång skapade hans varma personlighet trivsel och en god stämning. Han brydde sig mycket om människorna i föreningen. Han hade alltid glimten i ögat i umgänget med andra och ett stort mått av självdistans och självironi. Han var en stor människa både på och utanför planen.
Malmö FF ser med glädje tillbaka på de nära 50 år då Ingemar Erlandsson var en del av föreningen. Hans minne kommer att leva länge.