Inför U17 och U19:s semifinaler

Publicerad 25 oktober 2013

A-laget spelar match på måndag, men trots det finns det viktiga matcher som ska avgöras i helgen. Både U17 och U19 ska spela semifinaler i helgen. För U17:s del väntar Helsingborg borta på lördag klockan 14:00. U19 ställs mot AIK och matchen spelas på Gamla Stadion klockan 13:00 på söndag.

Otroligt bra prestationer av våra ungdomar, nu hoppas vi att de båda lagen lyckas ta sig hela vägen till final. För att sätta prestationen i ett större och djupare perspektiv kan vi nämna att U17 hela säsongen spelat utan de tre landslagsmännen; Sixten Mohlin, Erdal Rakip och Mirza Halvadzic då dessa spelat med U19. Alltså har man under hela säsongen använt sig av en yngre trupp än de flesta andra motståndarna. Att trots detta stå som seriesegrare och spela semifinal är otroligt bra gjort och visar verkligen på en stor bredd. Det ser onekligen ut som att Malmös ungdomssektion arbetar på rätt sätt.

Vad gäller U19 så är prestationen lika imponerande. Precis som U17 vann U19 sin serie och till helgen spelar man alltså semifinal mot norrgruppens tvåa AIK. Även U19 har under säsongen fått klara sig utan många spelare som skulle kunnat representera U19. I a-truppen finns nämligen fyra spelare som kan representera U19. Dessa är; Pa Konate, Johan Hammar, Pawel Cibicki samt långtidsskadade Alexander Blomqvist, dessa har endast sporadiskt representerat U19. Detta är också ett otroligt styrkebesked. Det finns alltså både bredd och spets inom Malmös ungdomsverksamhet.

Så här säger en av U17:s tränare, Patrick Winqvist om säsongen och framförallt semifinalen mot Helsingborg:

– Vi är nöjda med säsongen hittills. Som nämnts tidigare är det i mina ögon väldigt starkt gjort av oss att kunna avvara tre av landets bästa U17-spelare, fylla på med yngre förmågor och trots detta stå i semifinal, efter att ha vunnit serien. Vad gäller matchen mot Helsingborg så är det lite synd att vi ännu bara stött på söderlag i slutspelet. Vi har t.ex. mött Elfsborg fyra gånger i år och nu möter vi Helsingborg för fjärde gången. Men det är inget vi kan göra något åt. Nu möter vi Helsingborg och vi förväntar oss en tuff match, de två matcherna i serien har slutat oavgjort, medan vi vann matchen i ligacupen. Helsingborg är ett bra lag, matchen spelas på konstgräs, det är semifinal och dessutom är det derby. Alla faktorer som visar hur tufft det kommer att bli. Det gäller att vi vågar spela vårt spel och att vi vågar vinna, förklarar Winqvist.

Tore Cervin, en av tränarna i U19 säger så här om säsongen och slutspelet som startar på söndag:

– Självklart är jag stolt över att vi vann serien, men nu börjar vi om på en ny kula. Slutspelet är något vi hela tiden siktat på att nå. Nu är vi där och ska göra allt för att nå en final. Om AIK vet vi egentligen inte speciellt mycket. Jag tror att de vet mer om oss, men det spelar inte så stor roll. Vi är Malmö och vi kommer gå in och spela vårt spel, når vi upp till vårt max måste AIK vara bra för att slå oss. Tyvärr för vår del så är Erdal, Mirza och Sixten iväg med landslaget. Samtidigt är det otroligt kul för Malmö som förening och framförallt för oss på ungdomssidan. Utöver dessa tre har vi även skador på Petar och Piotr. Men det gör att att andra får chansen att spela från start och ta ett större ansvar, det kommer att vara nyttigt för grabbarna. Vi går all-in och satsar på att nå final, avslutar Tore.

/Filip Skog