Inför Sundsvall-MFF

Publicerad 25 april 2003

Kapten Mattisson och Lolo Chanko gör comeback i den trupp som ska se till att MFF får revansch för förra årets sundsvallsfacit: noll mål, noll poäng och noll segrar.

Eftersom MFF flyger genom det öppna norrlandsfönstret redan på lördag och på plats genomför endast ett lättare träningspass, nominerades följande trupp redan på fredagen:

Målvakter:Mattias Asper, Lee Baxter.
Försvarare:Jon-Inge Höiland, Daniel Majstorovic, Jussi Nuorela, Joseph Elanga, Jeppe Vestergaard.
Mittfältare:Erik Johansson, Hasse Mattisson, Olof Persson, Andreas Yngvesson, Louay Chanko, Kristian Bergström, Joakim Nilsson.
Anfallare:Markus Rosenberg, Niklas Skoog.

Gott dagsverke räcker inte
Jon Jönsson lider ännu av sviterna efter sin hjärnskakning och Matias Concha dras med en seg halsinfektion, därför tvingas de båda avstå. Lolo Chanko och Hasse Mattisson gör däremot re-entré i MFF-truppen, fit for fierce fighting – vilket är precis vad det lär bli tal om på Idrottsparken i Sundsvall.
– Det kan bli noll grader och snöglopp på dålig bana: det blir kamp. På väg ut från omklädningsrummet ska den enda tanken vara: ”nu ska vi kriga”. Vi gjorde flera bortamatcher ifjol då vi lyfte oss extra – Djurgården, Göteborg, Helsingborg – medan vi trodde att det räckte med ett vanligt dagsverke för att vinna borta mot Sundsvall. Vi bedrog oss, säger Tom Prahl inför allsvenskans fjärde omgång.

Prahl nöjd med derbyinsatsen
Inför derbyt mot Landskrona formulerades ”jävlar anamma” som ledord för laget – just det som saknats mot IFK Göteborg omgången innan (0-3). Den här gången är det tre mål som ska uppfyllas, i år till skillnad från ifjol:
1) Göra mål mot Sundsvall
2) Ta poäng mot Sundsvall
3) Vinna över Sundsvall.
MFF-tränaren var annars nöjd med insatsen i derbyt mot Landskrona BoIS, och främst med hur det offensiva spelet lyftes och befolkades med Andreas Yngvessons och Erik Johanssons operationer från vänster- respektive högerkanten. Dock mattades de bägge i andra, då BoIS tog över matchen.
– De blev lite trötta, samtidigt gjorde BoIS ett tidigt mål och så fick vi vinden mot oss. Men jag tycker det så rätt hyfsat ut, periodvis som det gjorde på hemmaplan ifjol.

Norskt framgångsrecept
GIF Sundsvall tog ifjol som nedflyttningstippade en imponerande åttondeplats; dåliga borta men närmast oslagbara hemma, med kampvilja och omöjlige Fredrik Sundfors i mål. Nya norsk/irländksa tränarduon Per Joar Hansen-Patrick Walker hackade ner en stickling av Rosenborgsmodellen på norrländsk, tjälfrusen mark – och den tog sig fint. Det norska 4-3-3-systemet är unikt i Sverige, och det förbryllade och överraskade många lag ifjol.
– De spelar med två så kallade ”indrelöpere” i Hans Bergh och Tommy Bergersen och kan åstadkomma ett mycket snabbt och offensivt spel. Det lämnar också stora luckor bakåt, så matcherna mot dem brukar bli böljande. Det är mycket i djupled, lite i sidled, säger Tom Prahl.

Har också nigeriansk målkung
I år är beredskapen hos motståndarna högre, men samtidigt har Sundsvall fått behålla sitt lag, utveckla det och förstärka det. Många var och ryckte i ytterbacken Fredric Lundqvist, men han beslöt sig för att stanna och har – på kortare eller längre sikt terstår att se – skolats om till yttermittfältare. Från norska Haugesund har 28-årige, kraftfulle och snabbe nigerianske anfallaren Bala Ahmed Garba anslutit. 143 mål på fem år i Norge bär viss respekt med sig – ett styck har det blivit än så länge i blåa GIF-tröjan.

Fortsätter fjolårstrenden?
Sundvall verkar så här långt följa fjolårstendensen att förlora borta och vinna hemma: 0-2 borta mot HBK i premiären har följts av 2-1 hemma mot AIK och 1-2 borta mot HIF senast.
– Sundsvall var det bättre laget både mot HBK och HIF, kunde och borde kanske ha vunnit bägge. De ha tre poäng, vi har fyra – det är två lag som behöver poäng som möts, och jag tror och hoppas vi ska göra det bättre i år än ifjol.

/Tobias Christoffersson