Inför säsongen 2009: P97

Publicerad 06 mars 2009

Undertecknad kommer inför säsongen 2009 att kolla av läget i våra ungdomslag genom att ta en pratstund med respektive tränare i de ungdomslag som spelar 11-manna fotboll i MFF, d.v.s. från P12 och upp till j-laget. Resultatet blir en artikelserie här på mff.se och först ut är P12 som tränas av Daniel Möller 32 år och Johan Rasmusson 35 år.

Daniel jobbar som lagerpersonal på Spacio i Malmö och Johan är idrottslärare och till sitt förfogande har de mellan 18-20 killar i truppen som ska spela 11-mannafotboll för första gången 2009. Daniel inleder sin tredje säsong som ledare för P97 medan Johan är ny i gänget för året. Vi började med att prata lite om fjolårets säsong och Daniel tyckte killarna gjorde en bra säsong. -Vi gick runt på 20 spelare som matchades i två jämnbra 7-mannalag och slutade på en 4:e respektive en 5:e plats i a-serien för pojkar födda 1996 (alltså ett år äldre). Utöver seriespelet så lyckades man efter en trevande inledning gå hela vägen till final i Minicupen i Falkenberg där Sveriges bästa 11-åringar brukar samlas varje sommar. Väl framme i finalen blev AIK dock för svåra. Daniel nämner även det årliga träningslägret i Hästveda som en av säsongens höjdpunkter.

I år kommer P12-laget så att börja spela 11-manna fotboll vilket är en stor omställning med större ytor och fler spelare att hålla reda på, både i motståndarlaget och i det egna laget. -Vi tränar 2 gånger i veckan och har hittills hunnit med att spela tre träningsmatcher mot danskt motstånd, säger Johan. Resultatraden 7-1, 7-1 och 9-2 tyder på att övergången flyter på bra hittills. Grabbarna är väldigt ambitiösa och gnäller inte i första taget så tränarduon verkar inte det minsta oroliga för övergången till fullplansspel. Förutom att laget likt resten av MFF:s ungdomslag kommer matchas mot ett år äldre spelare i seriespelet kommer våra P97:or att delta i inte mindre än fem turneringar under 2009. Åshöjden cup i Klagshamn, KBK, IFO, Laxa och KB Cup i Köpenhamn. Sistnämnda cup i Köpenhamn är säsongens höjdare där våra killar får mäta sig med Danmarks och Sveriges bästa ungdomar och där man dessutom ska försvara turneringssegern som våra P96:or bärgade i fjol.

Utöver gnuggandet ute på träningsplanen pratar tränarduon med spelarna om vilken attityd de vill att man som MFF-spelare ska visa, både på och utanför planen. Man ska alltid vara en god lagkamrat men det är även viktigt att vara en god sportsman gentemot motståndare, domare och ledare. Annars är det anpassningen till 11-mannafotboll som är ständigt aktuellt denna försäsongen. -Vi jobbar med att anpassa både försvars- och anfallsspel till de nya förutsättningarna som följer med större plan och offsideregeln och överlag så jobbar vi med att ha få tillslag i vårt spel så att vi kan hålla ett högt tempo på träningarna.

Det låter som en bra avslutning på vårt samtal och jag önskar på klubbens vägnar Johan och Daniel lycka till inför säsongen 2009!

//Andreas Georgson