Inför premiären del 2- intervju med Martin Dahlin

Publicerad 04 april 2002

Från Fotbollshjälte till skjortdesigner och numera även spelaragent med lite annorlunda filosofi.

Helt plötsligt stod det en gammal hjälte i receptionen på Kulan. Affärsmannen och numera spelaragenten Martin Dahlin med mobiltelefon och faxpapper i högsta hugg var på snabbbvisit i Malmö.

Naturligtvis var jag snabb och undrade om han inte kunde undvara några minuter åt hemsidans läsare. Det hade han naturligtvis ingenting emot.

Varför valde du att bli spelaragent?
”Jag hade funderat en längre tid på det innan jag slutade med min aktiva karriär. Jag tyckte det skulle bli ett trevligt sätt att stanna kvar inom fotbollen. Jag vill kunna använda min erfarenhet som proffs på ett positivt sätt.”

Spelaragenter vill väl bara sälja spelare snabbt och tjäna pengar?
”Det där har ändrats radikalt de senaste åren. Idag finns det en agent licens så alla oseriösa agenter är numera borta. Sedan är naturligtvis personer olika och alla agenter tänker och handlar naturligtvis inte lika.

Jag har en filosofi att ha hand om ett fåtal spelare, i dagsläget har jag tolv spelare, för att kunna maximera spelarens karriär så den blir så lång som möjligt, så bra som möjligt och så framgångsrik som möjligt. Jag vill vara ett stöd åt både spelare och föräldrar som oftast inte vet vad som väntar sina barn.

Jag har både hand om lite äldre spelare som Fredrik Berglund men mest yngre eftersom jag började som agent för cirka ett år sedan. Jag vill inte klampa in på någon annans revir så det är bättre att börja med nya spelare där man kan vara med och styra karriären från början. ”

Men lämnar inte talangerna Sverige för tidigt?
” Min roll som agent är att ge råd till spelaren och föräldrarna. För det mesta lyssnar de men ibland inte. I de flesta fall är det bäst för unga spelare att stanna kvar.

Ta Billy Berntsson som ett exempel. Han rådde jag att stanna kvar i Malmö FF trots att han hade anbud från många klubbar i Europa. Här får han träna med A-laget i många tuffa pass per vecka i en bra miljö. Han har också, i Tom Prahl, en tränare som låter honom få chansen. I andra klubbar är kanske förutsättningarna sämre och är anses spelaren mogen så är kanske en flytt det bästa för honom. Man måste bedöma det från fall till fall.”

Har du slutat designa skjortor nu då?
”Min klädkollektion rullar på fantastiskt bra men jag har en säljorganisation som sköter allt åt mig. Egentligen är jag bara delaktig två veckor på våren och två veckor på hösten och avgör urvalet i kollektionen. Vi omsätter 70 miljoner ut i butikerna och finns i 220 butiker i Sverige, 110 i Norge och 30 i Danmark. Men just nu satsar jag helhjärtat på agentuppgiften.”

Vad tror du om årets upplaga av Malmö FF?
”Jag känner till de flesta i laget och Malmö FF har ett intressant lag som behöver ett par år innan man är med och slåss i toppen. Jag tror på en placering på övre halvan men hoppas naturligtvis att det skall gå ännu bättre.”

Jag tackar Martin för den improviserade intervjun och han rusar iväg för att se Malmö FF:s U-lag spela.

/Patrik Jandelin